STOR GRANSKNING: Omfattande kritik mot försvaret
2022 09 06
Det svenska försvaret saknar sedan flera år ett stort antal soldater, sjömän och gruppbefäl.
Det fastslår Riksrevisionen i en ny granskning.
– Kontinuerligt anställa soldater, sjömän och gruppbefäl – så kallade GSS/K – utgör en viktig del av det svenska försvaret, och är de personalkategorier som snabbast ska kunna sättas in vid ett anfall mot Sverige, framhåller Riksrevisionen.
Enligt myndigheten har Försvarsmakten under de senaste åren haft ungefär 1 000–1 500 färre GSS/K anställda än vad som bedömts nödvändigt. Det motsvarar cirka 15–20 procent av alla GSS/K.
Utöver denna siffra är ytterligare 500–1 000 GSS/K tjänstlediga.
Når inte målen
Riksrevisionen har granskat Försvarsmaktens personalförsörjning under perioden 2016-2020.
En slutsats av granskningen är att Försvarsmaktens ”ekonomiska mål i praktiken är frikopplade från verksamhetsmålen”.
– Vissa enheter inom Försvarsmakten har som mål att anställa fler GSS/K än de har plats och resurser för, och saknar i realiteten möjlighet att nå bemanningsmålen inom de tidsramar som har angivits, framhåller Riksrevisionen.
Flera lämnar sina tjänster
Personalbristen har förvärrats ytterligare av att många anställda väljer att avsluta sina tjänster i förtid.
Riksrevisionens granskning slår fast att arbetsuppgifterna inte alltid motsvarar förväntningarna.
– Många uppger att brist på materiel och arbetsledande yrkesofficerare har inneburit få övnings- och utvecklingsmöjligheter. Arbetsuppgifterna har då inte känts lika meningsfulla, säger Fredrik Bonander, projektledare för granskningen.
Flera nyanställda har även valt att hoppa av under årets gång.
Enligt granskningen hade dock Försvarsmakten inte ens nått personalmålen om alla hade stannat kvar under hela verksamhetsåret.
– Bemanningen har hämmats av att Försvarsmakten inte tydligt har prioriterat detta. För få anställda vid en allvarlig krissituation är såklart problematiskt ur ett beredskapsperspektiv, säger riksrevisor Helena Lindberg.
Rekommendationer från myndigheten
Riksrevisionen rekommenderar nu Försvarsmakten att se över vilka åtgärder som behövs för att motivera GSS/K att stanna längre på de organisationsenheter som har stora underskott eller hög personalomsättning.
– Dessutom bör Försvarsmakten säkerställa att organisationsenheterna har en tillräcklig mängd GSS/K i tjänst under hela året för att kontinuerligt kunna bedriva en god verksamhet, samt förtydliga sin interna styrning vad gäller antalet anställda och kostnaderna för detta, skriver myndigheten.
Foto: Försvarsmakten
Text: Redaktionen