Stor framgång för Republikanerna

2021 11 03

Guvernörsvalen i Virginia och New Jersey blev stora framgångar för Republikanerna och sänder en varningssignal till Demokraterna och Joe Biden inför mellanårsvalet 2022.

Demokraterna hade räknat med seger i båda delstaterna som håller guvernörsval i år men istället står det nu klart att det blivit ett stort bakslag.

Virginia

I Virginia har Demokraternas kandidat Terry McAuliffe tappat sin tydliga ledning då Republikanernas Glenn Youngkin knappat in mer och mer och vid nattens rösträkning stod det klart att Youngkin tagit hem segern. 

McAuliffe var guvernör 2014 – 2018 men i Virginia får man inte vara guvernör två mandatperioder i sträck varför han inte kunde bli omvald direkt efter sin mandatperiod. Nu ställde han upp igen och har haft fullt stöd från partiets etablissemang. Han var vice chef för Bill Clintons kampanj 1996 och chef för Hillary Clintons kampanj 2008.

Glenn Younkin

Republikanernas kandidat Glenn Youngkin är en affärsman som varit VD för den framgångsrika investmentfirman The Carlyle Group. Han ses inte som en stark Trumpanhängare även om han i Republikanernas primärval uttalade sig positivt om Trump. Han är konservativt lagd vill motverka aborter och försök att strama åt USA:s vapenlagar men ses ändå inte som en favorit hos vapenlobbyn som misstänker att han inte är så höger som han försöker utge sig för att vara. Med andra ord är det en lagom position för en republikansk kandidat i Virginia som för att vinna behöver få med sig en del mittenväljare som är skeptiska till Trump.

Med 99 % av rösterna räknade sto det klart att Youngkin tagit hem segern:

🔵 49 % McAuliffe

🔴 51 % Youngkin

New Jersey

New Jersey är en relativt säker demokratisk delstat i presidentvalen men i guvernörsvalen har Republikanerna i regel större chans om de får fram en regionalt populär kandidat. I mätningarna har dock den sittande demokratiska guvernören Phil Murphy haft en betydande ledning över Republikanernas Jack Ciattarelli, som är någonstans emellan konservativ och moderat.

Ciattarelli gav sitt stöd till Trumps omval och deltog efter valet i ett Stop The Steal-rally där man menade att Trump vunnit valet. I efterhand hävdade han dock att han inte visste om att det var ett Stop The Steal-rally och försökte i valkampanjen gå mot mitten - och det har belönat sig. När 85 % av rösterna räknat är det dött lopp mellan kandidaterna.

🔵 50 % McAuliffe

🔴 50 % Youngkin

ANALYS

Att Republikanerna skulle ha chans att vinna i Virginia stod klart de sista veckorna men att de gått så starkt i New Jersey är en stor chock för Demokraterna vars popularitet nu har dalat rejält under sommaren och hösten. Det finns flera orsaker:
1, Afghanistan - USA:s turbulenta tillbakadragande i Afghanistan utlöste en kris för president Joe Biden som ledde till ett stort fall i mätningarna.

2, Pandemin - Under Joe Bidens första tid vid makten  minskade smittspridningen kraftigt i USA och allt flera vaccinerades. Men nu har smittan ökat igen och oron är stor inför vintern.

3, Ekonomin - Demokraterna har interna konflikter som försvårar för Biden att få igenom sina vallöften om stora investeringar. Eftersom det är ett så knappt övertag för Demokraterna i kongressen kan en liten grupp högerdemokrater stoppa Bidens planer vilket är precis vad som nu tycks ske.