STOR FÖRHOPPNING: Då kan kriget vara över

2023 05 02

Till vintern kan kriget i Ukraina vara över.

Det framhåller överstelöjtnant Joakim Paasikivi  i en intervju med SVT Nyheter.

Enligt försvarsexperten kan fredsförhandlingar starta redan i år.

Paasikivi tror att förhandlingar kan börja i vinter om Ukrainas våroffensiv går som planerat.

– Om det går riktigt bra tvingar man fram en insikt i Ryssland om att det här kommer inte att gå. Då kommer man kunna vända på retoriken i Moskva om att allt går enligt plan. Det kanske kan tvinga fram ett möte vid ett förhandlingsbord, säger han till tv-kanalen. 

Närmar sig kusten

Ukrainas kommer troligtvis dra ut på starten av den planerade motoffensiven i minst ytterligare en vecka. Enligt Joakim Paasikivi behöver marken bli torrare och förbanden behöver integrera det nya materialet.

Paasikivi tror att Ukraina förbereder sig för att slå till mot ryskockuperade områden i södra Ukraina.

I helgen attackerade Ukraina en rysk oljedepå på Krym.

Nästa militärmål är troligtvis Zaporizjzjaområdet enligt Paasikivi. Han förklarar att det skulle vara strategiskt klokt av Ukraina att försöka komma närmare kusten för att kunna stoppa ryskt underhåll.

– Ryssarna behöver brännolja till sina fartyg och det här är ett sätt att försöka bromsa ryssarna. Ukraina har även slagit till mot ett ställverk som påverkar järnvägen i ryskockuperat område, säger Joakim Paasikivi till SVT.

Mäkla fred

Tidigare har det rapporterats om Kina som en potentiell fredsmäklare mellan Ukraina och Ryssland.

I mars tog Kina fram en fredsplan med tolv punkter. Förslaget kritiserades av många västländer som ansåg att Kina tagit ställning för Ryssland i kriget.

”Fredsförslaget” hyllades däremot av Rysslands diktator Vladimir Putin.

– Vi anser att många av punkterna i den kinesiska fredsplanen stämmer överens med den ryska federationens synsätt. Många av dessa förslag skulle kunna genomföras i väst och i Kiev, sa Putin i ett uttalande.

Påbörjade samtal

Under förra veckan hade Kinas diktator Xi Jinping och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj ett möte via telefon.

Enligt statliga kinesiska medier uppges Xi Jinping ha lovat att Kina ska fortsätta vara neutrala under "konflikten" samt att de tänker bidra med fredssamtalsdelegationer.

– Det var långt och meningsfullt. Vi diskuterade potentiellt samarbete för att nå en hållbar fred, sa Zelenskyj enligt The Guardian.

Foto: 

Text: Redaktionen