Stor förändring väntas – påverkar chokladälskare
2024 02 18
Råvaruexperter förbereder sig på att priset på kakao kan nå “extrema nivåer”.
Världsmarknadspriset på kakao har sjunkit marginellt efter en kraftig uppgång.
Nu gör sig dock experterna redo på att det kommer bli betydligt dyrare igen framöver.
Hedgefonder tror att priset kan komma att nå nya rekordnivåer, någonting som kan ställa till det prismässigt för chokladälskare.
Det rapporterar Financial Times.
“Extrema nivåer”
Hedgefonder har etablerat enorma positioner som satsar på att kakaopriset ska upp högre.
Råvarubörsen CFTC framhåller att positionerna på över 90 miljarder kronor är de största hittills på kakaomarknaden.
– Hedgefonderna är inte orsaken till prisökningarna. Men eftersom det är liten omsättning på denna marknad kan de förstärka motiverade prisuppgångar till extrema nivåer, säger experten Martijn Bron.
Det är anledningen
Det finns några olika förklaringar till varför priset på kakao på råvarumarknaden har ökat så drastiskt.
Ogynnsamt väder och sjukdomar i kakaoträden i världens främsta producentregion Västafrika pekas ut som betydande orsaker.
Den dåliga skörden i Västafrika väntas nu innebära allt högre priser.
Populärt hos svenskarna
Godis och choklad i olika former är som bekant mycket populärt hos svenska folket.
– Hur mycket vi äter av sötsaker och snacks varierar mycket mellan olika personer. I snitt äter vi nästan 15 kilo choklad och godis om året per person, framhåller Livsmedelsverket.
Innebär risk
Myndigheten förklarar att det är någonting som kan vara bra att hålla koll på, då för mycket av det goda förstås innebär risker.
– Många äter för mycket energirik mat med tillsatt socker och fett, istället för mat som gör oss gott. I längden kan det leda till övervikt och sjukdomar. Att äta mycket socker påverkar kroppens förmåga att bilda insulin.
– Att dricka mycket läsk kan bidra till att öka risken för att få diabetes typ 2. Att minska på socker och sötsaker kan minska risken att få karies, hål i tänderna.
Foto: Kier in Sight Archives
Text: Redaktionen