Stor förändring väntas – påverkar chokladälskare

2024 02 18

Råvaruexperter förbereder sig på att priset på kakao kan nå “extrema nivåer”.

Världsmarknadspriset på kakao har sjunkit marginellt efter en kraftig uppgång.

Nu gör sig dock experterna redo på att det kommer bli betydligt dyrare igen framöver.

Hedgefonder tror att priset kan komma att nå nya rekordnivåer, någonting som kan ställa till det prismässigt för chokladälskare.

Det rapporterar Financial Times.

“Extrema nivåer”

Hedgefonder har etablerat enorma positioner som satsar på att kakaopriset ska upp högre.

Råvarubörsen CFTC framhåller att positionerna på över 90 miljarder kronor är de största hittills på kakaomarknaden.

– Hedgefonderna är inte orsaken till prisökningarna. Men eftersom det är liten omsättning på denna marknad kan de förstärka motiverade prisuppgångar till extrema nivåer, säger experten Martijn Bron.

Det är anledningen

Det finns några olika förklaringar till varför priset på kakao på råvarumarknaden har ökat så drastiskt.

Ogynnsamt väder och sjukdomar i kakaoträden i världens främsta producentregion Västafrika pekas ut som betydande orsaker.

Den dåliga skörden i Västafrika väntas nu innebära allt högre priser.

Populärt hos svenskarna

Godis och choklad i olika former är som bekant mycket populärt hos svenska folket.

– Hur mycket vi äter av sötsaker och snacks varierar mycket mellan olika personer. I snitt äter vi nästan 15 kilo choklad och godis om året per person, framhåller Livsmedelsverket.

Innebär risk

Myndigheten förklarar att det är någonting som kan vara bra att hålla koll på, då för mycket av det goda förstås innebär risker.

– Många äter för mycket energirik mat med tillsatt socker och fett, istället för mat som gör oss gott. I längden kan det leda till övervikt och sjukdomar. Att äta mycket socker påverkar kroppens förmåga att bilda insulin.

– Att dricka mycket läsk kan bidra till att öka risken för att få diabetes typ 2. Att minska på socker och sötsaker kan minska risken att få karies, hål i tänderna.

Foto: Kier in Sight Archives

Text: Redaktionen


JUST NU: Nytt salt rekommenderas – efter stora larmet

2025 11 13

Saltets påverkan på kroppen kan vara större än vi tidigare trott.

Det varnar Hjärt- och Lungfonden för i en stor studie.

Forskningen visar att ett för högt saltintag inte bara påverkar blodtrycket, utan också leder till förändringar i ämnesomsättningen – något som i längden kan öka risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

Nu går saltproducenten Falksalt ut med en uppmaning till allmänheten.

Företaget rekommenderar svenska folket att välja mineralsalt – som naturligt innehåller 35 procent mindre natrium.

– Vi tycker att det är otroligt bra att riskerna med salt uppmärksammas och att det forskas på området. Vi har under flera år drivit initiativet ”Länge leve folksältan”, där vi vill inspirera fler att salta smartare. Ett enkelt men viktigt steg är att byta ut vanligt bordssalt mot vårt mineralsalt, som naturligt innehåller 35 procent mindre natrium, säger Linda Eriksson, Product Manager på Falksalt.

Hävdar: Flera fördelar

Linda Eriksson slår ett slag för Falksalts eget mineralsalt, som enligt henne har flera fördelar:

- 35 procent mindre natrium än vanligt bordssalt

- 100 procent naturlig förening av natriumklorid och kaliumklorid

- Berikat med jod och mineraler

- Samma goda smak och sälta som vanligt salt

LÄS MER: Oväntad upptäckt om salt – inte bara blodtrycket som påverkas 

FAKTA: Salt och hälsan

- I salt finns natrium som är viktigt för olika funktioner i kroppen. Men mycket natrium kan höja blodtrycket, och det i sin tur ökar risken för hjärtinfarkt, hjärtsvikt, stroke och njurskador.

- I dag uppskattas var fjärde vuxen i Sverige ha högt blodtryck, och närmare hälften av alla över 65 år.

-  Livsmedelsverket rekommenderar att man inte bör få i sig mer än 1 tesked salt (6 gram) per dag. I genomsnitt får vi i oss ungefär dubbelt så mycket salt som rekommenderas. 

Källa: Livsmedelsverket

LÄS OCKSÅ: Putin desperat – vänder sig till Rysslands fattigaste

Foto: mkupiec7

Text: Redaktionen


13nov25

Överläkare sätter ned foten: Ta fyra viktiga vaccin

2025 11 13

Höstens och vinterns vaccinationsprogram har inletts.

I år uppmanar Folkhälsomyndigheten influensavaccin till alla över 65 år samt yngre personer i medicinsk riskgrupp. Dessutom rekommenderas vaccination mot covid-19 till personer 75 år och äldre.

Nu höjs röster för att vaccininsatsen borde utökas.

Eeva Ruotsalainen, överläkare vid Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt, vill att fler vacciner ska ingå i nationella vaccinationsprogram.

Hon anser att det vore klokt om alla över 65 erbjöds fyra olika vacciner – mot influensa, covid-19, RS-virus och pneumokocker. Detta för att förebygga vanliga luftvägsinfektioner, dödsfall samt följdsjukdomar som hjärtinfarkt och stroke.

Ruotsalainen menar att vaccinen borde ingå i alla nationella vaccinprogram för vuxna.

– Det vore lämpligt att utöka det nationella vaccinprogrammet för vuxna, säger den svenska överläkaren.

– Att vara över 65 år är en tydlig och oberoende riskfaktor för sjukdomar orsakade av influensa, coronavirus, RSV och pneumokocker.  Jag rekommenderar dessa vacciner till alla över 65 år, fortsätter hon.

LÄS MER: ”Årets pryl 2026” har utsetts

Har höjt åldersgränsen

Folkhälsomyndigheten gör en annan bedömning gällande vaccinering mot covid-19. I årets vaccinationskampanj rekommenderade vaccination mot covid-19 till personer från 75 år eller äldre. En höjning jämfört med tidigare år – inför höst- och vintersäsongen 2024/25 rekommenderades vaccination mot sjukdomen till alla personer 65 år och äldre.

Folkhälsomyndigheten motiverar ändringen med att risken för allvarlig sjukdom har minskat.

–  Vi ser att immuniteten i befolkningen har ökat, och att de nya varianterna av viruset i de flesta fall inte orsakar lika allvarlig sjukdom längre. Därmed har risken för att bli allvarligt sjuk till följd av covid-19 minskat avsevärt för många grupper, säger Tina Crafoord, överläkare och chef för Enheten för vaccinationer.

LÄS OCKSÅ: Macron säker: Här kommer nästa krig starta

Foto: M. Napo

Text: Redaktionen