Stor förändring väntas angående streamingtjänster

2024 01 29

Netflix och Viaplays konkurrens i underhållningsbranschen kan leda till förändringar.

Under den senaste tiden har streamingvärlden förändrats.

Från påkostade och utförliga produktioner till en nedgång i kvalitet och uppgång i pris, finns det stora utmaningar för streamingjättarna framöver.

Det menar medieanalytikern Olle Lidbom, rapporterar Svenska Dagbladet.

Kan ske förändring

Lidbom förklarar att den främsta konkurrensen till streamingjättar som Netflix och Viaplay handlar om spel och sociala medier.

Det kan innebära att stora förändringar kan vara att vänta för den som tittar på giganternas innehåll, bland annat att aktörer som Netflix kan börja efterlikna sociala medier.

– Säkert mer oscriptat, som är socialt och har potential att bli viralt, tänk Love is blind. Det kanske sänker betalviljan bland tv-konsumenter om innehållet tappar produktionskvalitet och blir mer likt gratismaterial på Tiktok och Youtube, säger Lidbom till SvD.

Lär bli dyrare

Chefen för Netflix, Reed Hastings, har själv uttalat sig om att man nu måste konkurrera med såväl sociala medier som dataspel.

Därmed bedöms streamingtjänsterna kunna gå i samma linje som sociala medier för att behålla tittarnas uppmärksamhet.

Samtidigt pekar Lidbom på att priserna lär stiga under 2024.

– Kunderna har sämre med pengar och är mer kräsna med hur många abonnemang de har. Man staplar inte abonnemang lika lättvindigt längre, utan väljer bort, säger han.

Enorma problem

En aktör som under den senaste tiden har dragits med enorma problem är Viaplay.

I samband med ekonomiska och strukturella utmaningar har företagets börskurs tokrasat på börsmarknaden, samtidigt som man tvingats höja priserna ordentligt.

Samtidigt har streamingjätten tagit in för att rädda företaget, vilket har inneburit att bland annat franska Canal Plus blir huvudägare, rapporterar SVT.

Flera problem

Anledningen till Viaplays problem handlar dels om inköp av dyra rättigheter och höga produktionskostnader.

Samtidigt har räntekostnader för företagets stora lån blivit svåra att hantera.

Foto: Freestocks

Foto: Arlington Research


JUST NU: USA attackerat

2025 06 23

Iran har gått till attack mot USA.

Enligt nyhetsbyrån Axios har den islamistiska diktaturen avfyrat flera robotar mot amerikanska militärbaser i Mellanöstern.

– Som vedergällning för den amerikanska attacken mot landets kärnkraftsanläggningar i helgen, rapporterar Axios med hänvisning till en israelisk myndighetskälla.

Enligt källan har Iran avfyrat minst tio robotar mot en militärbas i Qatar och en robot mot en militärbas i Irak.

Donald Trump övervakar attacken 

USA följer de iranska robotattackerna.

President Trump befinner sig i Vita husets situationsrum tillsammans med högt uppsatta försvarschefer, rapporterar CNBC News.

10 000 amerikanska soldater i landet

Anläggningen som attackerats i Qatar är den stora militärbasen Al Udeid Air Base, som är central för USA:s operationer i Mellanöstern. Omkring 10 000 amerikanska soldater är stationerade på militärbasen.

Det finns inga uppgifter om personskador. Al Udeid ska ha evakuerats innan attacken. 

Qatar och Iran kommenterar attacken 

Irans Islamiska revolutionsgarde (IRGC) kallar attacken mot militärbasen för "förödande och kraftfull". 

–  Iran kommer under inga omständigheter att lämna några attacker mot sin territoriella integritet, suveränitet och nationella säkerhet obesvarade, uppger revolutionsgardet i ett uttalande. 

Qatar har också uttalat sig om attacken. 

Den qatariska ledningen fördömer angreppet och framhåller att landet har rätt att svara på attacken enligt internationell rätt. 

Har stängt luftrummet

Tidigare under måndagen meddelade Qatars utrikesdepartement att det inhemska luftrummet stängs med omedelbar verkan.

– Myndigheterna i Qatar har fattat beslut om ett tillfälligt avbrott i flygtrafiken i landets luftrum för att säkerställa invånare och besökares säkerhet, framhöll departementet i ett inlägg på X.

Beskedet kom kort efter att USA varnat amerikanska medborgare i Qatar. Den amerikanska ambassaden i Qatar uppmanade invånare att söka skydd.

– Av försiktighetsskäl rekommenderar vi amerikanska medborgare att ta sig till en säker plats och stanna där tills vidare.

Storbritannien och Kina har utfärdat liknande uppmaningar till sina medborgare i landet.

Svar på söndagens attack 

USA attackerade tre av Irans kärnanläggningar i söndags.

Efter attacken har det rapporterats om att Iran kan svara genom att attackera amerikanska militärbaser i Mellanöstern.

FAKTA: Qatar

- Qatar utgörs av en halvö som sticker ut i Persiska viken från Saudiarabien.

- I landet finns världens största gasfält, som beräknas kunna ge inkomster i 300 år framåt, och olja för 50 år till.

- Trots att en ny författning 2005 ger viss maktdelning är det i praktiken emiren som bestämmer allt. En viss uppmjukning av det auktoritära styresskicket har ändå skett på senare år.

Källa: Utrikespolitiska institutet

Foto:

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Tvärvänder om kritiserad skatt – höjdes 2024

2025 06 23

Regeringen har tidigare beslutat att höja avfallsskatten (deponisskatten).

– Från och med den 1 januari 2024 ska du som har ett företag som bedriver en verksamhet på en avfallsanläggning betala avfallsskatt med 725 kronor per ton avfall. Samma skatt per ton avfall kommer att gälla för företag som har en industrianläggning där avfall bildas, fastslog Skatteverket.

Nu låter det annorlunda.

Regeringen har beslutat att göra en översyn av skatten, vilket flera aktörer inom avfallshanteringsbranschen har efterfrågat.

– Det är hög tid att vi ser över deponiskatten. Det finns tecken på att skatten bidrar till att avfall hanteras sämre ur miljösynpunkt, därför får nu myndigheterna detta uppdrag, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M).

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) har också uttalat sig om det nya beslutet.

–  Det är viktigt att styrmedel som ska ge incitament till hållbar resursanvändning är effektiva och verkningsfulla. Omställningen till en cirkulär ekonomi har en stor potential att minska resursanvändningen och därmed begränsa klimat- och miljöpåverkan, säger hon.

”Samhällsekonomisk förlust”

Branschorganisationen Avfall Sverige har framhållit att avfallsskatten inte är ett effektivt styrmedel, varken miljömässigt eller ekonomiskt.

– I själva verket förefaller skatten ge en samhällsekonomisk förlust och dess utformning riskerar att hindra tillkomsten av attraktiva cirkulära lösningar för olika slags avfall, fastslog organisationen i september 2023.

LÄS MER: Alkoholskatt sänks – det här gäller 

Ska utreda skatten

Skatteverket och Naturvårdsverket får i uppdrag att göra en översyn av avfallsskatten och analysera skattens miljöstyrande effekt. Myndigheterna ska vid behov föreslå förändringar och lämna förslag på lagändringar.

Uppdraget ska redovisas senast den 1 juli 2026.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen