Stor förändring väntas angående streamingtjänster
2024 01 29
Netflix och Viaplays konkurrens i underhållningsbranschen kan leda till förändringar.
Under den senaste tiden har streamingvärlden förändrats.
Från påkostade och utförliga produktioner till en nedgång i kvalitet och uppgång i pris, finns det stora utmaningar för streamingjättarna framöver.
Det menar medieanalytikern Olle Lidbom, rapporterar Svenska Dagbladet.
Kan ske förändring
Lidbom förklarar att den främsta konkurrensen till streamingjättar som Netflix och Viaplay handlar om spel och sociala medier.
Det kan innebära att stora förändringar kan vara att vänta för den som tittar på giganternas innehåll, bland annat att aktörer som Netflix kan börja efterlikna sociala medier.
– Säkert mer oscriptat, som är socialt och har potential att bli viralt, tänk Love is blind. Det kanske sänker betalviljan bland tv-konsumenter om innehållet tappar produktionskvalitet och blir mer likt gratismaterial på Tiktok och Youtube, säger Lidbom till SvD.
Lär bli dyrare
Chefen för Netflix, Reed Hastings, har själv uttalat sig om att man nu måste konkurrera med såväl sociala medier som dataspel.
Därmed bedöms streamingtjänsterna kunna gå i samma linje som sociala medier för att behålla tittarnas uppmärksamhet.
Samtidigt pekar Lidbom på att priserna lär stiga under 2024.
– Kunderna har sämre med pengar och är mer kräsna med hur många abonnemang de har. Man staplar inte abonnemang lika lättvindigt längre, utan väljer bort, säger han.
Enorma problem
En aktör som under den senaste tiden har dragits med enorma problem är Viaplay.
I samband med ekonomiska och strukturella utmaningar har företagets börskurs tokrasat på börsmarknaden, samtidigt som man tvingats höja priserna ordentligt.
Samtidigt har streamingjätten tagit in för att rädda företaget, vilket har inneburit att bland annat franska Canal Plus blir huvudägare, rapporterar SVT.
Flera problem
Anledningen till Viaplays problem handlar dels om inköp av dyra rättigheter och höga produktionskostnader.
Samtidigt har räntekostnader för företagets stora lån blivit svåra att hantera.
Foto: Freestocks
Foto: Arlington Research