Stor förändring avseende antalet barn som dödas i Sverige

2023 08 24

Nu kommer mycket besvärande siffror från Socialstyrelsen.

Under den senaste tiden har den ökade kriminaliteten som involverar barn uppmärksammats allt mer.

Det dödliga våldet ökar i samhället, och Sverige står ut i Norden när det kommer till skjutningar med dödlig utgång.

Nu visar även dyster statistik att allt fler barn dödas, och att det i högre utsträckning sker i samband med skjutningar.

Det rapporterar TV4.

Kraftig ökning

Under perioden mellan 2003 och 2007 dödades 28 barn under 18 år.

Mellan 2018 och 2022 ligger den siffran på 36, samtidigt som andelen pojkar som dödas har ökat kraftigt, visar siffror från Socialstyrelsen.

Även andelen barn som dödas med skjutvapen har ökat ordentligt, och det handlar om en fördubbling.

14-åring hittad död

14-årige Layth hittades avliden i ett skogsområde i Upplands-Bro för ungefär en vecka sedan.

Han är det sjätte offret under 18 år som dödats i år i Sverige.

– Det här är en del av en trend som pågått i tio år. Att det är många just i år kan ha med tillfälligheten att göra. Men vi ser att det är fler yngre personer som drabbas av dödligt våld i en högre utsträckning, säger kriminologen Sven Granath till TV4.

“Helt annan tillgång”

Förra året dödades åtta barn under 18 år.

Statistiken pekar på att det blir allt vanligare att barn och unga dödas i Sverige.

Besvärande utveckling

Utöver Layth har ytterligare en 14-årig pojke hittats död i ett skogsområde i Mellansverige.

En av polisens teorier är att pojkarna inte har utfört uppdrag åt ett kriminellt nätverk och mördats på grund av det.

Sedan tidigare sitter en 15-årig pojke häktad på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till människorov, och rubriceringen har sedermera ändrats till medhjälp till mord.

Polisen utreder nu eventuella kopplingar mellan de två döda 14-åringarna, och enligt uppgifter till SVT kan det handla om en äldre gängledare som ville statuera exempel.

– Jag kan inte kommentera något om vad vi vet eller inte angående den typen av motivbild, säger åklagare Hanna Cardell som leder förundersökningen. 

Foto: T. Def

Text: Redaktionen


JUST NU: Hel bransch kan utraderas

2025 07 04

Endast 89 av 2 397 ansökningar för bärplockare har beviljats av Migrationsverket i år.

– Migrationsverket har även i år gjort bedömningen att arbetstagare inom bärbranschen riskerade att inte få sina arbetsvillkor uppfyllda, därför har myndigheten beslutat att avslå större delen av ansökningarna för thailändska bärplockare, säger Hanna Geurtsen, biträdande uppdragsledare för arbetstillstånd på myndigheten.

Den nya siffran är en kraftig minskning jämfört med föregående år. Förra åtet beviljades 1 272 ansökningar och 2023 landade beviljades 5 372 tillstånd.

I år kommer alltså endast 89 bärplockare till Sverige.

Larmet: Hela branschen kan försvinna

Bransch- och arbetsgivarorganisationen Livsmedelsföretagen rasar mot beslutet. Vd:n Björn Hellman hävdar att Migrationsverkets avslag riskerar att utradera hela den svenska bärbranschen.

– Besluten kan innebära nådastöten för svenska bär. När det gäller tillgång till svenska bär är arbetskraftsinvandring helt avgörande. Utan dessa säsongsarbetare kommer de svenska bären inte att bli plockade, säger han.

– Vi kommer att ha ännu mindre svensk råvara för att producera exempelvis sylt och saft. Vi kommer att behöva säga upp personal eller i värsta fall lägga ner verksamheter.

”Högst anmärkningsvärt”

Björn Hellman ifrågasätter Migrationsverket vedömning. Han anser att ansökningarna uppfyller kraven. 

Hellman påpekar att  bärplockarna är direkt anställda vid ett företag med säte i Sverige och inte via ett utländskt bemanningsföretag, vilket har varit fallet under tidigare år.

– Det innebär ett tydligare arbetsgivaransvar för det svenska företaget. Det ska finnas anställningsavtal påskrivet av båda parter, anställningsvillkor ska vara i linje med svenska kollektivavtal och det ska finnas tecknade försäkringar. 

– Vi finner det högst anmärkningsvärt att Migrationsverket avslår ansökningar baserat på att det är osannolikt att arbetsgivaren kommer att erbjuda villkor som är i nivå med svenska kollektivavtal när ansökningarna uppfyller de krav som är i linje med svenska kollektivavtal.

LÄS MER: Anrik kedja går i konkurs – hundratals butiker påverkas

Noggrann granskning

Inför sommaren 2024 förstärkte Migrationsverket granskningen av de ansvariga bemanningsföretagen och deras åtaganden som arbetsgivare.

Detta eftersom myndigheten under flera års tid sett indikationer på missbruk inom bärbranschen – bland annat har Migrationsverket fått signaler om oseriösa kontrakt och uteblivna löner kopplat till bemanningsföretag i Thailand.

Samtliga ansökningar som inkommit inför årets bärsäsong har utretts med fokus på anställningsvillkoren som ska gälla utifrån svenska regler och kollektivavtal.

– Oavsett vilket lagrum som ansökan prövas inom är många krav för att beviljas tillfälligt arbetstillstånd fortfarande desamma. Det handlar bland annat om att det ska finnas anställningsavtal påskrivet av båda parter och att anställningsvillkoren ska vara i linje med svenska kollektivavtal. För majoriteten av de ansökningar som kommit in i år har inte kraven varit uppfyllda, säger Hanna Geurtsen.

Foto: Clas Ohlson

Text: Redaktionen


Turister varnas för fem populära resmål – ”kan komma hem i kistor”

2025 07 04

Varje år reser miljontals svenskar utomlands.

Men jakten på sol, bad och billiga drinkar kan vara livsfarlig.

I alla fall om resan bär till Thailand, Indonesien, Indien, Vietnam och Filippinerna.

De populära resmålen toppar den så kallade metanollistan – en lista med länder som har högst risk för dödlig alkohol.

– Vi ser unga människor från Danmark, Storbritannien och Australien komma hem i kistor. Det är brutalt, men sant, säger Knut Erik Hovda, överläkare vid Oslo universitetssjukhus och professor vid universitetet i Oslo, till VG.

Blir inte sjuk direkt

Varje år dör turister efter att ha druckit alkohol som är förfalskat av metanol – en alkohol som används som lösningsmedel och bränsle.

När metanol blandas i vanlig alkohol är det omöjligt att se, lukta eller smaka skillnaden. Denna dödliga fälla är särskilt vanlig i Thailand, Indonesien, Indien, Vietnam och Filippinerna, rapporterar VG med hänvisning till den internationella metanollistan.

Nu varnas turister som planerar att besöka resmålen.

Överläkare Hovda betonar att även små mängder metanol kan leda till nervskador, blindhet – och i värsta fall dödsfall.

– Det som är extra farligt är att man inte blir sjuk direkt när man dricker det. Symtomen visar sig först efter 12–24 timmar, säger han till tidningen.

Stort mörkertal

Varje år rapporteras tusentals dödsfall som orsakats av metanolförgiftning.

Men mörkertalet är stort, uppger Knut Erik Hovda.

– Vi har ingen aning om hur stort problemet är. Vi ser bara småbitar här och där genom nyheterna.

Tipset: Kolla på flaskan

Johanna Nordmark Grass, överläkare på Giftinformationscentralen, uppmanar alkoholsugna turister att hålla koll på spritflaskorna.

– Om man håller sig till alkoholsorter man känner igen och man ser att flaskan är förseglad på rätt sätt är man ju i väldigt hög grad säker, säger hon till Yle.

Foto: P. Duarte

Text: Redaktionen