Stor fara för allmänheten utfärdas – Mycket kraftigt snöfall på väg in

2021 11 29

Ett mycket kraftigt snöoväder med fara för allmänheten drar under onsdag och torsdag in över södra Sverige.

SMHI går nu ut med sin första röda varning sedan det nya varningssystemet infördes och det innebär mycket allvarliga konsekvenser för samhället, stor fara för allmänheten och allvarliga skador på egendom och miljö.

Inleds redan på tisdag

Det allvarliga snöovädret inleds redan på tisdag och blir sedan ännu värre på onsdagen och torsdagen och det drabbar en mycket stor geografisk yta från Skåne i söder till mellersta Västergötland och södra Östergötland i norr.

Varnar allmänheten

Allra värst drabbat blir Halland, södra Västergötland och västra Småland. SMHI understryker att man kan vänta sig omfattande störningar i samhällsfunktioner och allmänheten uppmanas göra följande:

▪Avstå helt från aktiviteter som innebär utsatthet under förväntad väderutveckling

▪Vidta förebyggande åtgärder för att minska konsekvenser för liv, miljö och egendom

Beredskap bör höjas

SMHI betonat att röd varning innebär att offentlig verksamhet och samhällsinstanser bör anpassa verksamheter för att möta konsekvenser, vidta lämpliga förebyggande åtgärder, ombesörja att behövlig information når allmänheten samt höja intern beredskap inför kommande väderutveckling.

Så här ser vädervarningarna ut de kommande dagarna enligt SMHI.

🟡 Tisdag – Gul Varning

▪Dalsland

▪Bohuslän

▪Västergötland

▪Halland

▪Skåne, norra och östra

▪Jönköpings län

▪Kronobergs län

Ett snöfallsområde drar in västerifrån under tisdag morgon och förmiddag och kan ge upphov till störningar i trafiken i samband med halka, snömodd och dålig sikt.

Snöfallet kan bli ymnigt och väntas ge mellan 5 och 10 centimeter snö, lokalt 15 centimeter.

Långsammare trafik, halka, snömodd, dålig sikt och snörök. Begränsad framkomlighet samt risk för förseningar inom kollektivtrafiken samt inställda avgångar.

🔴 Onsdag – Röd Varning

▪Halland

▪Södra Västergötland

▪Västra Småland

Ett långvarigt och mycket kraftigt snöfall som i kombination med vind kan ge upphov till mycket stora störningar i trafiken samt elavbrott.

Mycket begränsad framkomlighet på vägar. Kraftiga förseningar inom kollektivtrafiken samt inställda avgångar.

Avsevärda elavbrott och avbrott i fasta och mobila nät för telekommunikationer.

Snöfall västerifrån över stora delar av Götaland. Tilltagande vindar och upp till 30-35 centimeter snö, lokalt drygt 40 centimeter snö.

🟠 Onsdag – Orange Varning

▪Göteborg

▪Halland

▪Inre och södra Västergötland

▪Västra Småland

Området utanför den kärna som får röd varning får istället orange varning med 20-25 centimeter snö  och lokalt drygt 30 centimeter.

🟡 Onsdag – Gul Varning

▪Västergötland, från Göteborg ända till mellersta Vättern

▪Södra Östergötland

▪Hela Småland

▪Halland

▪Skåne Blekinge

Långvarigt och ymnigt snöfall som i kombination med vind kan ge upphov till störningar i trafiken samt elavbrott.

Långsam trafik på grund av halka, snömodd, snörök och drivbildning.

Begränsad framkomlighet, risk för förseningar inom kollektivtrafiken samt inställda avgångar. Störningar i el- och teleförsörjningen.

🔴 🟠 🟡 Torsdag – Röd, Orange och Gul Varning

Liknande geografiska områden som under onsdagen. Betydande mängder snö och trafikproblem samt risk för elavbrott med mera.

Foto: SMHI resp. montage


Dryck på Systembolaget förbjuds – “det här är helt galet”

2023 12 08

För två år sedan startade produktionen av ett nytt vin utanför Växjö.

Och för knappt ett halvår sedan beslöt Systembolaget att ta in den nya produkten i sitt sortiment så att hela svenska folket skulle få möjlighet att köpa drycken.

Men nu är det stopp.

Livsmedelsverket förbjuder vinprodukten, rapporterar SVT Småland.

– Det här är helt galet. En mardröm. Jag riskerar att bli bankrutt, säger den förtvivlade vintillverkaren Shahram Soltani till tv-kanalen.

Blir vinäger

Produkten det handlar om är ett persiskt vin vars druvor importeras frysta från det traditionella vinområdet Shiraz i Iran.

Shahram Soltani är mitt uppe i tillverkningen när Livsmedelsverket plötsligt sätter totalstopp för planerna – på grund av att druvorna importerats från ett land utanför EU:s gränser.

Vinet får inte ens lov att tillverkas färdigt i väntan på respons på en överklagan, och även om domstolen ger grönt ljus kommer druvorna ha förvandlats till vinäger och Shahram Soltani ha förlorat uppemot fyra miljoner kronor vid det laget.

Stoppar även namnet

När Systembolaget tog in produkten i somras påtalade handläggaren att det formellt inte får lov att kallas “vin”, just eftersom druvorna importerats frysta.

Det fick därför istället namnet "fruktvin" och “alkoholhaltig dryck från druvor” – namn som tillåts enligt EU.

Livsmedelsverket gör dock en annan bedömning och stoppar även namnet. Shahram Soltani får inte göra andra drycker” på “samma sätt som vin” av de druvor han hämtat in från Iran.

– För en alkoholhaltig dryck gjord på vindruvor får inte kallas något annat än vin, säger Livsmedelsverkets enhetschef Karin Cerenius till tv-kanalen och påpekar att “fruktvin” ska göras på andra frukter.

"Unikt och viktigt"

När Sharam Soltani började sin vinproduktion beskrevs projektet som “unikt och viktigt” av en vinexpert, enligt Sveriges Radio.

Detta med tanke på att det är totalförbjudet att göra vin och annan alkohol i Iran – men inte att odla druvor.

– Det är inte den islamiska regeringen som ger mig problem, det är den svenska byråkratin, sade dock Shahram Soltani till matbloggen Godare tidigare i år.

Alkoholförbudet infördes efter den islamiska revolutionen 1979, men den persiska vinkulturen är egentligen minst 7 500 år gammal.

– Jag vågar nog påstå att detta är ytterst unikt, det är kulturhistoria vi pratar om också, sade vinexperten Michael Jamais till radiokanalen i somras.

Foto: Systembolaget

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Betydande förändring för användare av Swish

2023 12 08

Den som vill använda betalningsappen Swish för större betalningar kan behöva tänka om.

Mycket tyder på att det kommer att bli betydligt svårare att höja sin Swishgräns.

Detta eftersom antalet bedrägeriförsök via Swish har ökat markant.

Nu kan Sverige storbanker tvingas att agera och ändra sina rutiner för betalningsappen.

Det framhåller Hans Lindberg, som är vd på Svenska bankföreningen.

– Jag skulle gissa att vi får se mer åtstramning, att det blir svårare för bankkunderna att höja sina Swishbelopp. Det måste finnas mer trögheter än det finns i dag, säger han till SR Ekot.

Stämningsansökan mot Nordea

Hans Lindbergs nya bedömning presenteras endast en dag efter att Konsumentombudsmannen, KO, lämnat in en stämningsansökan mot Nordea med anledning av att en kund lurats att swisha över 100 000 kronor till en bedragare.

Nordeakunden John-Erik blev uppringd av en bedragare som påstod att han utsatts för id-kapning och att 100 000 kronor hade försvunnit från hans bankkonto.

Bedragaren hävdade att det enda sättet att få tillbaka pengarna var att göra en ”makuleringstransaktion” via Swish. Numret som angavs för Swish-överföringen visade sig dock kontrolleras av bedragaren. Pengarna gick därmed förlorade.  

Nu ska KO pröva om mannen kan ha rätt till ersättning från Nordea.

– För att få John-Eriks sak prövad av domstol har KO beslutat att bevilja så kallat KO-biträde och där talan nu har väckts vid Stockholms tingsrätt, framhåller man i ett uttalande.

Ändrade villkor kunde stoppat bedragaren

Svenska bankföreningens Hans Lindberg anser att nya Swishrutiner för storbankerna skulle kunna förhindra bedrägerier som det som John-Erik utsattes för.

– Vid en transaktion på över 5 000 spänn borde bankerna reagera och kräva att kunden måste ta kontakt för att kunna genomföra betalningen, säger han till radion.

Fakta KO-biträde

- KO-biträde innebär att myndigheten går in som konsumentens ombud i en tvist mot ett företag och att staten står för rättegångskostnaderna om konsumenten skulle förlora målet.

- KO-biträde är en ovanlig åtgärd och något som myndigheten bara beviljar när ett fall är av stor principiell betydelse.

Källa: Konsumentverket

Foto: Swish 

Text: Redaktionen