Stor brist på studenter vid Sveriges fem polisutbildningar

2021 11 18

Hela 44 % av platserna vid Sveriges fem polisskolor står tomma inför starten i januari.

Det rapporterar Sveriges Radio som konstaterar att 570 personer har antagits till de drygt 1 020 platserna medan omkring 450 platser står tomma.

November och december

Detta innebär att risken är stort för att många platser står tomma när utbildningarna drar igång efter nyåret men polisen hoppas fortfarande att fler personer ska antas vid polisutbildningarna nu i november och december.

Hoppas att fler söker

Antagningsprocessen fortsätter och polisen säger att det finns ett intresse.

– När det gäller den pågående antagningen kan vi se att det finns ett stort intresse för att bli polis. Samtidigt vill vi att fler ska söka till oss, vi vill ju bli fler poliser, säger den nationella samordnaren för polisens tillväxt Mattias Dejke till SR.

Han hoppas att fler ska ansluta till utbildningarna innan terminen startar.

Vid fem skolor

Polisutbildningen finns vid fem lärosäten i Sverige och de elever som antas kan studera både på plats vid skolorna och på distans. Här ligger de fem skolorna:

▪Malmö

▪Växjö

▪Borås

▪Stockholm

▪Umeå

Totalt finns det 1 020 studieplatser. Antagningsprocessen fortsätter fram till januari och polismyndigheten uppger att det finns ett släpande intresse.

Stor brist i Norrbotten

– Sedan  ett par år tillbaka är polisutbildningen kopplad till de olika polisregionerna som till stor del kopplas till Sveriges länsindelning. Några har svårare än andra att fylla sina platser. I Norrbotten var till exempel bara 3 av 21 platser fyllda förra veckan, rapporterar SR.

Omväxlande jobb

Polisutbildningen är fem terminer som omfattar heltidsstudier och sex månaders betald aspirantutbildning.

– Som polis arbetar du med att förebygga, förhindra och utreda brott. Du hjälper och skyddar människor samt bidrar till att skapa ett tryggt samhälle. Det är ett omväxlande jobb med höga krav på bred kompetens. I polisutbildningen varvas därför teoretiska studier med praktiska övningar, fältstudier och färdighetsträning som exempelvis taktik, självskydd och vapenhantering. Du kommer mötas av utmaningar som stärker såväl din fysiska som psykiska förmåga och utvecklar dig som person, berättar polisen på sin webbsida.

Man får polisexamen

– Du kan gå utbildningen på två olika sätt, på plats på campus eller på distans. Båda varianterna innebär heltidsstudier, ger samma kompetens och är studiemedelsberättigade. Efter avslutad och godkänd utbildning får du en polisexamen med behörighet att söka anställning som polis, uppger polisen

Ökat självbestämmande

För att öka intresset kan de som ska anställas i Norrbotten själva välja var i länet de ska jobba. Tidigare kunde myndigheten besluta var den nyanställda skulle placeras.

De som börjar polisutbildningen i januari ska vara färdiga poliser 2,5 år senare, det vill säga sommaren 2024, uppger SR.

ANALYS

Det är av riksintresse att betydligt fler vill bli polis och att alla utbildningsplatser fylls. I den bästa av världar är det betydligt fler kvalificerade personer som söker till utbildningen än som kommer in så att attraktionen och statusen höjs precis som för en del av de populäraste utbildningarna i Sverige idag.

Det är uppenbart att yrket som polis behöver göras attraktivare för att locka fler att välja denna värdefulla yrkesbana.

Foto: Polisen


Tidigare Trumpallierad varnar världen: “Total galenskap”

2025 07 07

John Bolton, nationell säkerhetsrådgivare i Vita huset under Donald Trumps första mandatperiod, dundrar mot sin före detta chef.

I en lång intervju går Bolton till kraftfull attack mot den amerikanska presidenten.

Mest kritisk är han kanske till hur Trump hanterat en av sina största prestigefrågor.

Tullarna gentemot omvärlden.

Enligt Bolton är alltihop en “röra” som skapat “enorm osäkerhet” i näringslivet. Han flaggar också för stora konsekvenser.

– Hela tullinitiativet är ett enormt misstag som kommer att kosta oss ekonomiskt och politiskt eftersom det drabbar våra bästa och närmaste handelspartners. Jag tycker att det som händer är fullständig galenskap, säger Bolton till norska Dagbladet.

Var "kaos" i Vita huset

John Bolton jobbade för Trump mellan 2018 och 2019. 

Därefter har han blivit en av presidentens största kritiker. I en bok har Bolton beskrivit livet i Vita huset som ett flipperspel.

– Det är kaotiskt. Han är inte disciplinerad i sitt tänkande och ändrar sig beroende på vem som pratade med honom senast. Det han säger på morgonen kanske inte gäller på eftermiddagen.

Bolton kommenterar även Trumps löfte om att skapa fred i Ukraina. Om något skulle gå fel i Ukraina, eller om något händer med ett annat Natoland, är det "omöjligt att säga hur Trump kommer att reagera”, menar den tidigare säkerhetsrådgivaren.

– Hans grundläggande brist på förståelse för hur alliansen fungerar är fortfarande ett problem. Det kommer inte att försvinna.

Löftet ett "stort nederlag"

John Bolton anser att hela situationen kring Ukrainafrågan är frustrerande. 

Sex månader efter att Trump tillträtt fortsätter Ryssland att attackera sitt grannland, trots republikanens löfte om fred på "24 timmar".

– Det skulle aldrig ske, men vi är definitivt inte närmare en diplomatisk lösning. Det här har varit ett så stort nederlag att jag inte tror att han vill ha uppmärksamhet kring det här, säger Bolton.

LÄS MER: Obama går ut med sällsynt varning – “ett kolossalt misstag”

Trump: "Kan inte säga om det sker"

Donald Trump uttalade sig i helgen om utsikterna för att få ett slut på kriget i Ukraina.

Han är numera betydligt mindre säker på sin sak än för ett halvår sedan.

– Jag vet inte. Jag vet inte. Jag kan inte säga om det kommer att hända eller inte, säger presidenten om möjligheten, enligt Politico.

Trump uttryckte även förra veckan att han “inte gjorde några som helst framsteg” i sitt senaste samtal med Rysslands diktator Vladimir Putin.

– Jag är inte glad över det, tillade han enligt Newsweek.

Enligt Donald Trump gav han John Bolton sparken i september 2019. Bolton själv har uppgett att han avgick frivilligt.

Foto: Gage Skidmore, Flickr

Text: Redaktionen


JUST NU: Rusning efter ”mirakeldryck” – butikshyllor töms

2025 07 07

Försäljningen av grönt te fortsätter att öka i Sverige.

I centrum för hypen står det japanska gröna teet matcha som har vunnit enorm popularitet världen över. 

Det gröna pulvret försvinner snabbt från butikshyllorna och kaféer serverar matcha i otaliga varianter. Brittiska The Guardian rapporterar om en ”global brist" på matcha som kommer att kvarstå under lång tid framöver.

Bakom försäljningsökningen finns en intensiv marknadsföring. Den populära sociala medieplattformen Tiktok översköljs av videos som lyfter fram hälsofördelarna med det gröna teet.

”Hyllats som mirakeldryck”

Näringsexperten Louise Meng hoppar inte på trenden.

Hon konstaterar att matcha innehåller flera nyttiga näringsämnen, men understryker samtidigt att det inte rör sig om någon ”mirakeldryck”.

– Teet har hyllats som en mirakeldryck, och hälsotrenden har fått många att tro att matcha kan revolutionera deras välmående – men så är det inte, säger Meng till TV2.

– Om det verkligen var något som kunde göra skillnad för folkhälsan och individuell hälsa, då skulle livsmedelsmyndigheter redan ha utfärdat rekommendationer, fortsätter experten som menar att ett ”hälsosamt matintag” gör större skillnad för hälsan.

– Det uppstår konstiga trender hela tiden. För några år sedan var det citronvatten på morgonen, innan dess oljeshots och så vidare och så vidare.

LÄS MER: Forskare varnar för populär mat – ”Finns ingen säker mängd”

FAKTA: Matcha

- Matcha är det traditionella ceremoniella teet i Japan och görs av bladen från tebusken, camellia sinensis. Det kallas för ”drottningen av grönt te” och står i centrum för den traditionella japanska tekulturen.

- Matcha har anammats över hela världen i rekordfart och matchapulver kan användas i allt från te till pannkakor.

- De senaste åren har det blivit populärt att göra en sorts mjölk-te på matcha, känt som matcha latte. 

Källor: Life resp Te-centralen

LÄS MER: Coop ger nytt besked om butiker – efter miljardförlusten

 

Foto: Coop 

Text: Redaktionen