Stina Dabrowski om den fina middagen med Lars Vilks

2021 10 04

– Det var en ovanligt mysig middag

Det säger TV-ikonen och journalisten Stina Dabrowski som träffade Lars Vilks strax innan den mycket tragiska trafikolyckan.

Besökte Stina och Kjell

Lars Vilks hade varit på besök hos Stina Dabrowski och TV-producenten Kjell Dabrowski som bor i Stocksund en bit utanför Stockholm rapporterar DN. Den världsberömda konstnären hade bland annat ätit middag hos Stina och Kjell och även överlämnat en tavla till paret.

Humor och värme

– Det var en ovanligt mysig middag. Lars humor och värme kom fram, som alltid, säger vännen Stina Dabrowski till DN.

Stina Dabrowski har engagerat sig Lars Vilks och givit honom stöd genom åren och de var goda vänner.

Lars Vilks flickvän

År 2020 var Stina Dabrowski en av sju ordföranden i Publicistklubben, som gick ut i ett upprop på Expressens kultursida för Lars Vilks. De krävde att konstnärens personskydd organiserades så att han kunde få möjlighet att leva med sin mångåriga flickvän.

Ville flytta ihop

När Lars Vilks flickvän sedan 30 år flyttade hem till Sverige 2018 efter många år utomlands tänkte paret flytta ihop. Men det gick inte då hon blev klassad som en säkerhetsrisk och fick höra att hon inte omfattas av Lars Vilks personskydd rapporterade SVT.

På picknickar

Stina Dabrowski, Robert Aschberg, Jan Guillou med flera gick då ut och gav Vilks stöd.

– Lars Vilks och ”Maj” har sett fram emot att få leva tillsammans de sista åren av sina liv. Det får de inte, eftersom polisen inte anser att kärestan ingår i ”skyddsobjektet”. Nu får de träffas utomhus, på ”picknickar”, men de tillåts inte bo tillsammans.

Värdighet och kärlek

– Lars Vilks har i tio år levt som en fånge, utan möjlighet att röra sig fritt och göra det han vill, som alla vi andra gör utan att skänka denna frihet en tanke. Det är hög tid att vi visar lite medmänsklighet och ger Lars Vilks och Maj möjlighet att leva tillsammans. Vi kräver, i yttrandefrihetens namn, att bevakningen av Lars Vilks omorganiseras så att han kan få leva sina sista år i värdighet och i kärlek, skrev Stina Dabrowski och de andra tidigare ordförandena i Publicistklubben.

ANALYS

Så fint att Lars Vilks hade så många goda vänner som gav honom stöd och värme. I dag framhåller politiker i alla partier att Lars Vilks kämpat modigt för yttrandefriheten som är så ovärderlig och viktig i Sverige. Lars Vilks minne kommer att leva länge och väl.

Foto: Tord Litleskare, Wikipedia, Lars Wilks, Wikipedia