Stina Dabrowski om den fina middagen med Lars Vilks

2021 10 04

– Det var en ovanligt mysig middag

Det säger TV-ikonen och journalisten Stina Dabrowski som träffade Lars Vilks strax innan den mycket tragiska trafikolyckan.

Besökte Stina och Kjell

Lars Vilks hade varit på besök hos Stina Dabrowski och TV-producenten Kjell Dabrowski som bor i Stocksund en bit utanför Stockholm rapporterar DN. Den världsberömda konstnären hade bland annat ätit middag hos Stina och Kjell och även överlämnat en tavla till paret.

Humor och värme

– Det var en ovanligt mysig middag. Lars humor och värme kom fram, som alltid, säger vännen Stina Dabrowski till DN.

Stina Dabrowski har engagerat sig Lars Vilks och givit honom stöd genom åren och de var goda vänner.

Lars Vilks flickvän

År 2020 var Stina Dabrowski en av sju ordföranden i Publicistklubben, som gick ut i ett upprop på Expressens kultursida för Lars Vilks. De krävde att konstnärens personskydd organiserades så att han kunde få möjlighet att leva med sin mångåriga flickvän.

Ville flytta ihop

När Lars Vilks flickvän sedan 30 år flyttade hem till Sverige 2018 efter många år utomlands tänkte paret flytta ihop. Men det gick inte då hon blev klassad som en säkerhetsrisk och fick höra att hon inte omfattas av Lars Vilks personskydd rapporterade SVT.

På picknickar

Stina Dabrowski, Robert Aschberg, Jan Guillou med flera gick då ut och gav Vilks stöd.

– Lars Vilks och ”Maj” har sett fram emot att få leva tillsammans de sista åren av sina liv. Det får de inte, eftersom polisen inte anser att kärestan ingår i ”skyddsobjektet”. Nu får de träffas utomhus, på ”picknickar”, men de tillåts inte bo tillsammans.

Värdighet och kärlek

– Lars Vilks har i tio år levt som en fånge, utan möjlighet att röra sig fritt och göra det han vill, som alla vi andra gör utan att skänka denna frihet en tanke. Det är hög tid att vi visar lite medmänsklighet och ger Lars Vilks och Maj möjlighet att leva tillsammans. Vi kräver, i yttrandefrihetens namn, att bevakningen av Lars Vilks omorganiseras så att han kan få leva sina sista år i värdighet och i kärlek, skrev Stina Dabrowski och de andra tidigare ordförandena i Publicistklubben.

ANALYS

Så fint att Lars Vilks hade så många goda vänner som gav honom stöd och värme. I dag framhåller politiker i alla partier att Lars Vilks kämpat modigt för yttrandefriheten som är så ovärderlig och viktig i Sverige. Lars Vilks minne kommer att leva länge och väl.

Foto: Tord Litleskare, Wikipedia, Lars Wilks, Wikipedia


Swedbank: Stor grupp blivande pensionärer riskerar kalldusch

2024 02 26

En större del av svenskarna riskerar att få en obehaglig överraskning när pensionsåldern börjar närma sig.

Det larmet kommer från Swedbank på måndagen.

Storbanken har uppmärksammat att kunskapen om hur pensionssystemet fungerar är oroväckande låg bland svenska folket – vilket innebär att en stor grupp omedvetet kan begå misstag som blir direkt avgörande för den blivande pensionen.

Hela 60 procent av befolkningen har liten eller ingen kunskap om pensionssystemets innebörd, visar bankens undersökning som beställts från Kantar Medias Sifopanel.

– De som saknar kunskap om pensionssystemet tror i mindre utsträckning än andra att de kommer få en rimlig pension. Utan koll är det svårt att göra medvetna val om sådant som påverkar pensionen, säger Madelén Falkenhäll, Swedbanks hållbarhetsekonom. 

Upptäcker för sent

De flesta får behålla minst 70 procent av sin lön när man går i pension. Men faktorer som många år i deltid eller sent inträde i arbetslivet kan kapa ersättningen rejält – samtidigt som ett par extra år i arbetet kan höja den kraftigt.

Enligt Swedbank är det dock faktorer som många upptäcker för sent.

Istället kommer det som en kalldusch när man väl kommer till insikt om vilka val som hade kunnat göras för att påverka pensionen till det bättre.

– Ju tidigare du vet vad som påverkar pensionen, desto större möjlighet har du att påverka den. Var femte över 55 år önskar att de hade haft koll på sin pension tidigare, säger Madelén Falkenhäll. 

Högre tjänstepension

En väg till högre pension är enligt Swedbank att avsätta mer till tjänstepensionen.

Banken har tidigare uppskattat att bara ett par procent högre tjänstepensionen skulle kunna motsvara drygt 2 000 kronor mer i pension varje månad för vanliga kvinnoyrken – som ofta har lägre lön än mansdominerade yrken.

– En höjd avsättning till tjänstepension skulle innebära en högre pension för många. Det har redan gjorts inom några kollektivavtal, men det skulle kunna tas ytterligare steg och kan vara värt att titta vidare på för arbetsmarknadens parter, säger Madelén Falkenhäll. 

LÄS MER: Swedbank slår larm: blivande pensionärer illa ute

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen


Kina rasar mot Sverige

2024 02 26

Stormakten Kina anklagar Sverige för att ha en ”kalla kriget-mentalitet”, och vänder särskilt sin ilska mot den svenska Säkerhetspolisen.

Det har uppstått storbråk mellan Sverige och stormakten Kina.

Kinas ambassad i Stockholm riktar hård kritik mot Sverige efter de senaste dagarnas rapporter om det svenska säkerhetsläget.

Den kinesiska ambassaden gör nu ett hårt uttalande i frågan, och riktar udden mot en rapport som släpptes av Säpo tidigare i veckan.

– Rapporten hypar upp "Kina hotteorin" utan någon faktabas, gör grundlösa anklagelser och förtal mot och svartmålar Kina. Rapporten blandar ihop rätt och fel, vilket är extremt oansvarigt, anser Kinas ambassad.

”Förstör atmosfären”

Uttalandet är en reaktion på Säkerhetspolisens lägesbildsrapport som presenterades den 21 februari.

I rapporten beskrivs Kina som ett av tre länder som utgör stora hot mot Sverige.

Något som skapar stor ilska från kinesiskt håll.

– Den relevanta svenska myndigheten har politiserat och infört säkerhetsinnebörd i utbytet och samarbetet mellan de två länderna, vilket inte bara förstör atmosfären av det vänskapliga samarbetet mellan de två länderna, utan också skadar de två folkens grundläggande intressen, hävdar ambassaden.

”Kalla kriget-mentalitet”

I rapporten beskriver Säpo Kina som ett av de tre länder som tillsammans utgör det största säkerhetshotet mot Sverige. De andra två är Ryssland och Iran.

Kinas ambassad menar dock att det är den svenska mentaliteten

– Vi kräver att den svenska sidan skakar av sig sin Kalla kriget-mentalitet och sina ideologiska fördomar, respekterar fakta och sanningen och ser på Kina och dess utveckling på ett objektivt och rationellt sätt, understryker ambassaden.

Långtgående ambitioner

Kina anklagar Säpo för att sprida ”desinformation” och göra ”provocerande uttalanden” gentemot landet.

Säpo menar dock att Kina genom sitt agerande bland annat utgör ett långsiktigt hot mot svensk ekonomi.

– De har långtgående ambitioner att bli världsledare inom flera olika sektorer. För att uppnå sina mål bedriver de olovlig underrättelseverksamhet och anskaffar teknik och kunskap från svenska företag och lärosäten, säger Fredrik Hallström, operativ chef på Säpo, till GP.

Säpo uppger också att Kina bedriver inhämtning mot oppositionella som är bosatta i Sverige.

Text: Redaktionen

Foto: Alejandro Luengo resp. Linus-Mimietz