Stefan Löfven tvingas ställa in anti-Putin-tal

2022 03 23

I dag skulle Sveriges tidigare statsminister Stefan Löfven återkomma till rampljuset med ett högprofilerat tal.

Men nu kommer besked om att Löfven tvingas ställa in.

Mot ryska diktatorn

Sverige statsminister under åren 2014 – 2021 tillika Socialdemokraternas partiledare under tioårsperioden 2012 – 2021 skulle idag ha varit huvudtalare på ett stort protestevent mot den ryska diktatorns anfallskrig och försök till invasion av Ukraina.

Vid Rysslands ambassad

Eventet äger rum utanför Rysslands ambassad i Stockholm, vilken är belägen på Kungsholmen och närmare bestämt på Gjörwellsgatan intill Smedsudden.

Demonstrationen går under rubriken ”Stoppa Putins krig mot Ukraina” och arrangeras av Peter Ingvarsson.

Har blivit smittad

Orsaken till Stefan Löfvens avbokning är att han smittats av coronaviruset.

– Stefan Löfvén har drabbats av covid och måste lämna återbud till att tala på manifestationen, meddelar Peter Ingvarsson.

Han har dock fått fram en välprofilerad ersättare.

– Pierre Schori, tidigare statsråd, EU-parlamentariker och FN-ambassadör i New York, samtidigt som Lavrov, framhåller Ingvarsson på Twitter.

Snart ny chans

För den som vill se Sveriges tidigare statsminister in action så ser det dock ut som att ett nytt tillfälle kan komma att dyka upp redan inom några dagar.

Stefan Löfven uppges nämligen ha blivit inbjuden till nästa Stoppa Putins krig i Ukraina-demonstration som äger rum nästa onsdag.

Tar över SIPRI

För cirka en vecka sedan stod det klart att Stefan Löfven utsetts till ny ordförande för Stockholms internationella fredsforskningsinstitut, SIPRI. Han efterträder ex-utrikesministern Jan Eliasson.

– Jag ser fram emot att ta mig an uppgiften och utmaningen som SIPRI:s ordförande. Inte minst i dessa oroliga tider är vår roll än mer viktig, framhåller Stefan Löfven

Tillförlitlig information

– Behovet av tillförlitlig information och klarsynt analys är större än någonsin och det är vad SIPRI tillhandahåller, betonar Löfven till SIPRI.

Foto: Stefan Löfven, FB

Text: Redaktionen


Jättebesked från Lidl – gäller i en månad

2024 03 03

Lidl genomför nu omfattande prissänkningar på Matrikets produkter.

I samband med kostnadskrisen som har varit och den höga inflationen hyllades Lidl då man var tidigt ute med att sänka eller frysa priset på matvaror.

Nu kommer man med ett nytt besked som gynnar kunderna, nämligen att man sänker priserna på 200 varor tillhörande varumärket “Matriket” under hela mars.

Det framhåller Lidl via sociala medier.

“Du läste rätt”

Det rör sig om en omfattande rad prissänkningar som gäller varumärket “Matriket”, vilket är varor från svenska gårdar.

– Det är sant! Du läste rätt, vi gör vår största prissänkning hittills under mars för att ännu fler hushåll ska upptäcka den höga kvaliteten och det breda utbudet av svenska livsmedel, framhåller Lidl via sociala medier.

200 produkter

Livsmedelskedjan framhåller vidare att sänkningarna berör hundratals produkter.

– Vi sänker priset med 20 procent på 200 Matriket-varor under hela mars. Ett år efter lanseringen av vårt varumärke “Matriket” finns det cirka 200 Matriket-produkter i Lidls sortiment, allt från yoghurt och havrekuddar till falukorv och matvete.

Produkter från Sverige

Gemensamt för alla produkter inom varumärket “Matriket” är att de är svenskproducerade.

– Här samlar vi mat från svenska gårdar, producenter och odlare, för en levande landsbygd och goda smaker. Svensk mat är unik och vårt avlånga land med fyra årstider ger förutsättningar för otroliga smakupplevelser, framhåller Lidl angående satsningen.

Ökar igen

Statistiska centralbyrån har meddelat att matpriserna generellt stigit något på sistone, men att det inte rör sig om någon extrem ökning.

– Det följer mönstret från tidigare år. Priserna på kaffe, te och kakao, på oljor och fetter samt på fisk brukar gå upp i januari. Där ingår nämligen många produkter som brukar ingå i olika kampanjer i december, säger Carl Mårtensson, prisstatistiker på SCB.

De genomsnittliga priserna på livsmedel och alkoholfria drycker steg med 0,3 procent i januari jämfört med december.

Foto: Lidl

Text: Redaktionen


NORDEN: Hel stad evakueras

2024 03 02

Ett nytt vulkanutbrott är mycket nära på Island.

Det var inte så länge sedan som rapporter kom in om nära förestående vulkanutbrott på Island.

Nu tycks det vara dags igen, då “intensiv seismisk aktivitet” har observerats av Islands meteorologiska myndighet.

Staden Grindavik, som ligger tre mil från huvudstaden Reykjavik, evakueras nu.

Det rapporterar isländska Rúv.

Även turistområde

Även det populära turistområdet Blå lagunen evakueras i samband med vulkanvarningen.

Invånare har endast tillåtits hämta tillhörigheter innan myndigheter har hjälpt till med att föra dem till säkra platser.

Ett mindre jordskalv har observerats och magma rör sig söderut på fyra kilometers djup.

Så fungerar det

Naturhistoriska riksmuseet förklarar att vulkanutbrott kan vara spektakulära, men farliga fenomen.

– Vulkanutbrott hör till de mest dramatiska och spektakulära men samtidigt destruktiva geologiska fenomen man kan bevittna. Vid ett vulkanutbrott tränger het bergartssmälta, magma,  upp till jordens överyta och rinner ut som lava.

Text: Redaktionen