Stefan Löfven (S) har god chans att bli vald till statsminister – igen

2021 07 05

Talmannen har nu funnit en kandidat som har så pass god chans att vinna en statsministeromröstning att kandidaten blir föremål för omröstning på onsdag – och kandidaten är Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven.

– Jag har accepterat att bli nominerad till statsminister, säger Stefan (S).

Efter att Centern, Miljöpartiet och Vänsterpartiet sagt ja till att släppa fram Stefan (S) som statsminister så ser det ut som att bara ett hinder kvarstår – den politiska vilden Aminhe Kakabaveh.

Kavlar upp ärmarna

Hennes röst skulle ta Stefan Löfven upp till 175 aktiva ja-röster som utgörs av grön knapp samt passiva ja-röster, det vill säga gula avstår-knappen, medan M-KD-SD-L-sidan skulle uppnå 174 röda nej-röster. Kakabaveh har lagt fram en rad krav till Stefan Löfven för att gå med på att rösta ja och samtal pågår mellan Lag Löfven och Amineh Kakabaveh.

– Jag blev bortröstad för några veckor sedan, den majoritet som gjorde det har inte lyft fram några alternativ och då är det så att vi måste se till att landet ska regeras. Nu har jag fått de beskeden från partierna och och då det bara att kavla upp ärmarna och börja regera, säger Stefan Löfven.

ANALYS

Stefan Löfven har gjort det igen – lyckats samla tillräckligt mycket stöd för att våga ställa upp för en ny statsministeromröstning på onsdag och min prognos är att han kommer att kunna gå Kakabavhe till mötes så pass mycket att hon åtminstone trycker på gul knapp, det vill säga avger en avstår-röst vilket i praktiken är en passiv ja-röst till Löfven som statsminister. Det skulle innebära att det inte blir något extraval och att Stefan Löfven kan regera vidare.

Nästa rysare är budgeten i höst ty där saknar S-MP-regeringen i nuläget stöd. Min bedömning är dock att Regeringen Löfven har goda chanser att finna stöd för budgeten fram till dess att det är dags för omröstning. Om Miljöpartiet får kompensation för de reformer som Centern väntas få igenom samtidigt som man får in en och annan reform som även Vänsterpartiet accepterar så torde alla kunna rösta ja till Löfvens kommande budget. 

Om inte så har Löfven sagt att han avgår och då väntas nya talmansrundor.

Foto: Sveriges riksdag

[yop_poll id="322"]

“På väg mot tredje världskrig” – varnar hela världen

2024 04 15

Sent på söndagskvällen samlades FN:s säkerhetsråd i ett krismöte.

Natten till söndagen gick Iran till attack.

Hundratals drönare och robotar avfyrades mot Israel som ett svar på landets attack mot det iranska konsulatet i Damaskus.

Nu varnar Israel för tredje världskriget.

– Iran måste stoppas innan de driver världen till en punkt utan återvändo, till ett regionalt krig som kan eskalera till ett världskrig, säger den israeliska FN-ambassadören Gillad Erdan till säkerhetsrådet enligt CNN.

"Precis som Adolf Hitler"

FN-ambassadören fortsatte med att varna för att den iranska regimen söker ett världsherravälde genom att “exportera sin radikala revolution över hela världen”.

– Åtgärder måste vidtas nu, inte för Israels skull, inte för regionen skull utan för världens skull. Stoppa Iran idag.

– Igår kväll bevittnade världen en aldrig tidigare skådad eskalering som fungerar som det tydligaste beviset för vad som händer när det inte lyssnas på varningar, säger Gilad Erdan enligt Al Jazeera och tillägger:

– Den islamiska regimen idag skiljer sig inte från Tredje riket, och [Ayatollah] Khamenei skiljer sig inte från Adolf Hitler.

Hävdar självförsvar

Iran själva menar att drönarattacken mot Israel var i linje med den rätt till självförsvar som beskrivs i artikel 51 i FN:s stadgar och som erkänns av internationell lag.

– Slutsatsen drogs att åtgärden var nödvändig och proportionerlig, säger Irans FN:s ambassadör Amir Saeid Iravani och menar att operationen enbart riktade in sig på “militära mål”.

– Iran försöker aldrig bidra till spridning av konflikten i regionen, och inte heller till att eskalera eller sprida spänningen till hela regionen, säger Iravani.

FN: På väg mot "fullskaligt krig"

Redan i fredags varnade USA för att Iran skulle slå till mot Israel i helgen som svar på attacken i Damaskus.

Under anfallet fick Israel hjälp av den amerikanska militären för att skjuta ned de iranska drönarna.

Hur eller om Israel kommer svara är fortfarande oklart.

Iran påstår själva att man “inte har någon avsikt att inleda en konflikt med USA i regionen” men varnar samtidigt för att använda “sin rätt att svara proportionerligt” om USA inleder en militär operation mot “Iran, dess medborgare eller dess säkerhet”.

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres sade under samma möte att Mellanöstern är på väg mot ett “fullskaligt krig”.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Råttkaos väntas i svensk stad på torsdag – “Kommer vara påtagligt”

2024 04 14

En kommande strejk kan vara på väg att ställa till det rejält i Skåne.

Det handlar om fackförbundet Kommunals krav på SKR om förbättringar gällande bland annat lönevillkor och regler för dygnsvila.

På torsdag nästa vecka lär medlemmarna gå ut i strejk.

Det handlar om över 5 000 medlemmar på 750 arbetsplatser runt om i landet.

Fruktar kaos

Strejken berör flera olika områden.

Bland annat renhållningsarbetare, där nästan alla renhållningsarbetare i Lund ingår i varslet.

Därför fruktar nu staden råttkaos och överfulla soptunnor i och med strejken.

Det rapporterar TV4.

“Kommer bli påtagligt”

Andra yrkesgrupper som berörs är bland annat lokalvårdare och måltidspersonal.

Just renhållningsarbetarnas deltagande i strejken väntas leda till obehagliga utmaningar.

– Det kommer ju att bli överfulla tunnor. Vi ser råttor varje dag, så det är något som kommer att bli påtagligt om det blir strejk, säger Nicklas Kryger som arbetar med saken i staden, till TV4.

Har krävt ordning

Fackförbundet kommunal framhåller att strejken kommer att utbryta om parterna inte kommer överens.

– Kommunal har i årets avtalsförhandlingar bland annat krävt ordning och reda i löneprocesserna, där Kommunal menar att ett skriftlighetskrav vid lönesättning och utbetalning av ny lön i tid, borde vara rena hygienfaktorer i Sveriges största kollektivavtal. Vilket motparten inte velat tillmötesgå, förklarar fackförbundet.

– Kommunal har även krävt att ett helhetsgrepp tas för att skapa hållbara arbetstider, samt förbättringar i dygnsviloregleringarna för bland annat räddningstjänst och LSS-verksamhet. Villkor som motparten i stället vill försämra.  

“Rimliga krav”

Vidare menar man att det inte rör sig om någonting taget ur luften.

– Medlemmarna i Kommunal kräver inga fantasier. Vi har haft rimliga krav. I en svår ekonomisk tid tar vi ansvar för att få ner inflationen och inte bära in yrkanden som är kostnadsdrivande. SKR och Sobona har ändå inte kunnat gå oss till mötes, säger Malin Ragnegård, ordförande Kommunal.

Foto: J. Cotten

Text: Redaktionen