Stefan Löfven (S) har god chans att bli vald till statsminister – igen

2021 07 05

Talmannen har nu funnit en kandidat som har så pass god chans att vinna en statsministeromröstning att kandidaten blir föremål för omröstning på onsdag – och kandidaten är Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven.

– Jag har accepterat att bli nominerad till statsminister, säger Stefan (S).

Efter att Centern, Miljöpartiet och Vänsterpartiet sagt ja till att släppa fram Stefan (S) som statsminister så ser det ut som att bara ett hinder kvarstår – den politiska vilden Aminhe Kakabaveh.

Kavlar upp ärmarna

Hennes röst skulle ta Stefan Löfven upp till 175 aktiva ja-röster som utgörs av grön knapp samt passiva ja-röster, det vill säga gula avstår-knappen, medan M-KD-SD-L-sidan skulle uppnå 174 röda nej-röster. Kakabaveh har lagt fram en rad krav till Stefan Löfven för att gå med på att rösta ja och samtal pågår mellan Lag Löfven och Amineh Kakabaveh.

– Jag blev bortröstad för några veckor sedan, den majoritet som gjorde det har inte lyft fram några alternativ och då är det så att vi måste se till att landet ska regeras. Nu har jag fått de beskeden från partierna och och då det bara att kavla upp ärmarna och börja regera, säger Stefan Löfven.

ANALYS

Stefan Löfven har gjort det igen – lyckats samla tillräckligt mycket stöd för att våga ställa upp för en ny statsministeromröstning på onsdag och min prognos är att han kommer att kunna gå Kakabavhe till mötes så pass mycket att hon åtminstone trycker på gul knapp, det vill säga avger en avstår-röst vilket i praktiken är en passiv ja-röst till Löfven som statsminister. Det skulle innebära att det inte blir något extraval och att Stefan Löfven kan regera vidare.

Nästa rysare är budgeten i höst ty där saknar S-MP-regeringen i nuläget stöd. Min bedömning är dock att Regeringen Löfven har goda chanser att finna stöd för budgeten fram till dess att det är dags för omröstning. Om Miljöpartiet får kompensation för de reformer som Centern väntas få igenom samtidigt som man får in en och annan reform som även Vänsterpartiet accepterar så torde alla kunna rösta ja till Löfvens kommande budget. 

Om inte så har Löfven sagt att han avgår och då väntas nya talmansrundor.

Foto: Sveriges riksdag

[yop_poll id="322"]