Statsministerns sorgliga besked: Inte självklart att vi kommer ses igen

2022 02 25

Under natten avslutades Europeiska unionens extrainsatta toppmöte.  

Statsminister Magdalena Andersson (S) konstaterade att stämningen på mötet var ödesdiger och dyster, men att hon är nöjd med det gemensamma sanktionspaketet som EU nu kan rikta mot både Ryssland och Belarus.

Ukrainas president Volodymyr Zelensky var med på länk och höll ett anförande i inledningen av mötet.

Inte självklart

– När vi sa hejdå förstod alla att det inte är självklart att vi kommer att ses igen. Det beror på hur de kommande dagarna utvecklar sig. Den 24 februari går till historien som en väldigt mörk dag, säger Magdalena Andersson på en presskonferens efter mötet. 

Dystert besked

Statsministerns uttalande kom en stund innan ett dystert utspel från den ukrainska presidenten på Facebook. Där höll han ett direktsänt tal och förmedlade en farhåga.

Mål nummer ett och två

– Enligt vår information har fienden markerat mig som mål nummer ett, min familj som mål nummer två. De vill krossa Ukraina politiskt genom att krossa statsöverhuvudet, säger Zelenskyj enligt CNN.

Flera explosioner i Kyiv

Under natten mellan torsdag och fredag har det rapporterats om flera högljudda explosioner i den ukrainska huvudstaden. En tjänsteman vid det ukrainska inrikesministeriet uppger att ett ryskt stridsflygplan har skjutits ner över Darnytskyi-distriktet i Kyiv, rapporterar BBC.

EU:s sanktioner

Ryssland fortsätter att attackera sitt grannland och har, enligt uppgifter från flera medier, inlett en robotattack riktat mot huvudstaden Kyiv.

Samtidigt presenterade EU ”massiva” sanktioner mot landet under natten.

Slå mot flera delar

Sanktionerna kommer att riktas mot Rysslands finanssektor, energisektor, transporter och svårliggöra för den ryska eliten att ansöka om visum, uppger BBC.

– Paketet med massiva riktade sanktioner som godkändes ikväll visar hur enat EU är, skriver unionens ordförande Ursula Von der Leyen på Twitter.

Kritik

De sanktioner som riktats mot Ryssland från EU och USA har kritiserats för att ej stänga ner Rysslands tillgång till betalsystemet Swift, vilket skulle slå enormt hårt mot landets ekonomi.

Landets diktator, Vladimir Putin, har inte mottagit några personliga sanktioner. Detta kan tänkas vara för att parterna fortsatt vill ha möjligheten att anordna möten med den ryske presidenten om en diplomatisk lösning skulle hamna på bordet.

Foto: M. Liljegren Regeringskansliet

Text: Redaktionen


Semesterfirare skickas hem – omedelbart

2024 05 21

Turister evakueras omedelbart från och med idag tisdag.

Det är beskedet som kommer från Australien och Nya Zeeland på tisdagsmorgonen svensk tid.

Båda länderna kommer att skicka särskilt chartrade regeringsplan till paradisön Nya Kaledonien för att hämta hem sina medborgare som är fast på den kaosdrabbade semesterorten, rapporterar Reuters.

– Flygplatsen förblir stängd för kommersiella flygningar och det kommer att sättas in militär för att skydda offentliga byggnader, framhåller Frankrikes högkommission i Nya Kaledonien enligt nyhetsbyrån.

Tusentals turister fast

Enligt de lokala myndigheterna finns det över 3 000 personer som hamnat i limbo och väntar på att få lämna Nya Kaledonien efter det att flygen till och från ön ställts in.

Australiens utrikesminister Penny Wong bekräftar att man fått tillstånd för två flygningar och att regeringen kommer att fortsätta arbeta för att sätta in ytterligare flyg.

Nya Zeeland har på tisdagsmorgonen fått tillstånd för ett flyg som ska hämta 50 passagerare med de mest akuta behoven, men fler kommer.

– Det har varit en brådskande prioritet för regeringen att ta hem nyzeeländare, säger landets utrikesminister Winston Peters.

Utlyst nödläge

Nya Kaledonien är en populär paradisö i Stilla havet öster om Australien.

Ön är ett avhängigt territorium till Frankrike som nyligen planerade förändringar vad gäller röstberättigade till regionval. Lagändringen ska ge folk som bott på ön i minst tio år rösträtt, vilket orsakat massiva protester och dödliga upplopp under den senaste veckan.

Den 15 maj utlyste Frankrike nödläge och satte två dagar senare in 1 000 kravallutrustade franska soldater och poliser.

Inleder "större operation"

Totalt har sex personer förlorat livet i samband med våldsamheter och hundratals personer har skadats. 

I söndags gav Frankrike dessutom besked om att inleda en “större operation”.

– Allt görs för att återställa den ordning och det lugn som invånarna förtjänar, sade Frankrikes utrikesminister Gerald Darmanin enligt Sky News vid tillfället.

Foto: D. Gold

Text: Redaktionen


Larm vid Arlanda – stora resurser på väg

2024 05 21

Flera räddningsenheter är just nu på väg mot Arlanda.

På tisdagskvällen kommer uppgifter om att en stor insats pågår vid Arlanda.

Det har larmats om haveri vid flygplatsen, och flera räddningsenheter är just nu på väg.

Däribland en ambulanshelikopter, rapporterar Expressen.

“Rökutveckling”

Stockholmspolisen har uttalat sig om situationen.

– Det är någon typ av rökutveckling från ett flygplan, säger presstalesperson Nadya Norton. 

Polis på plats

Utöver räddningsenheterna och ambulanshelikopter är även polis på väg till platsen.

Enligt uppgifter till Aftonbladet ska det röra sig om rök från en av motorerna på ett större flygplan.

– Det ska vara personer ombord, säger Nadya Norton till Aftonbladet.

Ett varningslarm

Det är ett flygplan av typen Airbus 350 från Air China som nu undersöks av räddningstjänsten.

Övrig verksamhet på Arlanda påverkas inte.

Passagerarna sitter kvar på planet och det ska inte vara någon större panik.

Det är ett varningslarm som har gått, på grund av rökutveckling från motorn på ett plan som taxades ut, säger Peter Wärring, pressansvarig på Swedavia, till Expressen.

Det finns i nuläget inga uppgifter om skador.

Sveriges största flygplats 

Stockholm Arlanda Airport är Sveriges största flygplats och flygplatsen erbjuder 107 olika direktlinjer varav 87 är utrikes och 20 inrikes och dessutom en rad charterdestinationer.

Sveriges riksdag beslutade att satsa på en storflygplats 1946 och den 26 november 1954 gick invigningsflygningen.

– 1960 lyfter SAS DC-8 på den första reguljära flygningen till New York. Den 1 april 1962 förklaras Stockholm-Arlanda flygplats officiellt öppnad av kung Gustav VI Adolf, uppger Swedavia.

De närmaste 30 åren ska 13 miljarder investeras i flygplatsen.

Foto: J. Tuomi

Text: Redaktionen