Statsministerns sorgliga besked: Inte självklart att vi kommer ses igen

2022 02 25

Under natten avslutades Europeiska unionens extrainsatta toppmöte.  

Statsminister Magdalena Andersson (S) konstaterade att stämningen på mötet var ödesdiger och dyster, men att hon är nöjd med det gemensamma sanktionspaketet som EU nu kan rikta mot både Ryssland och Belarus.

Ukrainas president Volodymyr Zelensky var med på länk och höll ett anförande i inledningen av mötet.

Inte självklart

– När vi sa hejdå förstod alla att det inte är självklart att vi kommer att ses igen. Det beror på hur de kommande dagarna utvecklar sig. Den 24 februari går till historien som en väldigt mörk dag, säger Magdalena Andersson på en presskonferens efter mötet. 

Dystert besked

Statsministerns uttalande kom en stund innan ett dystert utspel från den ukrainska presidenten på Facebook. Där höll han ett direktsänt tal och förmedlade en farhåga.

Mål nummer ett och två

– Enligt vår information har fienden markerat mig som mål nummer ett, min familj som mål nummer två. De vill krossa Ukraina politiskt genom att krossa statsöverhuvudet, säger Zelenskyj enligt CNN.

Flera explosioner i Kyiv

Under natten mellan torsdag och fredag har det rapporterats om flera högljudda explosioner i den ukrainska huvudstaden. En tjänsteman vid det ukrainska inrikesministeriet uppger att ett ryskt stridsflygplan har skjutits ner över Darnytskyi-distriktet i Kyiv, rapporterar BBC.

EU:s sanktioner

Ryssland fortsätter att attackera sitt grannland och har, enligt uppgifter från flera medier, inlett en robotattack riktat mot huvudstaden Kyiv.

Samtidigt presenterade EU ”massiva” sanktioner mot landet under natten.

Slå mot flera delar

Sanktionerna kommer att riktas mot Rysslands finanssektor, energisektor, transporter och svårliggöra för den ryska eliten att ansöka om visum, uppger BBC.

– Paketet med massiva riktade sanktioner som godkändes ikväll visar hur enat EU är, skriver unionens ordförande Ursula Von der Leyen på Twitter.

Kritik

De sanktioner som riktats mot Ryssland från EU och USA har kritiserats för att ej stänga ner Rysslands tillgång till betalsystemet Swift, vilket skulle slå enormt hårt mot landets ekonomi.

Landets diktator, Vladimir Putin, har inte mottagit några personliga sanktioner. Detta kan tänkas vara för att parterna fortsatt vill ha möjligheten att anordna möten med den ryske presidenten om en diplomatisk lösning skulle hamna på bordet.

Foto: M. Liljegren Regeringskansliet

Text: Redaktionen