Statsministerns kärnkrafts-sågning: Saknas pengar

2022 02 07

Magdalena Andersson (S) gör i kväll debut som debattör i tv-rutan.

 

På väg in i TV4-studion passade statsminister på att skicka en hård passning till oppositionen gällande deras förslag om utbyggnad av kärnkraft i Sverige, rapporterar SvD.

För dyrt

Andersson framhävde att en sådan utbyggnad är för dyr och för tidskrävande.

– De pratar mycket om kärnkraft, men det som fattas om det ska byggas kärnkraft, det är ju pengar, sade Andersson till TV4.

Vill satsa på vindkraft

Statsministern ser istället en utbyggnad av vindkraftverk i Sverige som ett bättre alternativ för att få tillgång till billig el till hushåll och industri. En lång rad av investerare är beredda att investera i en sådan utbyggnad,  framhävde Andersson till TV4.

Bland annat poängterade S-ledaren att vindkraft långt ute till havs är ett bra alternativ för att öka elproduktionen.

Ebba Busch svarar

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch besvarade Magdalena Anderssons utspel inför debatten. KD-ledaren framhävde att kärnkraft är fullkomligt avgörande för Sveriges chanser att klara klimatomställningen. Sedan skickade hon en pik till Miljöpartiet och statsministerns egna parti, Socialdemokraterna. Hon anklagade S och MP för de rekordhöga elpriserna.

– Vi är på väg att slå ut vår egen industri och vår egen befolkning, sade Busch till TV4.

Hett tonläge i debatten

När diskussionen om kärnkraft kom på tal hettade det till under kvällens tv-sända debatt i TV4.

– Jag vill höja ett varningens finger för de mest entusiastiska kärnkraftskramarna, sade Magdalena Andersson och påpekade att de högsta elpriserna i Europa finns i länder där en stor del av energimixen består av kärnkraft.

Kristersson slår tillbaka

Ulf Kristersson (M) höll inte med. Han framhävde att de dyra elpriserna i Sverige till största del beror på beslut som fattats av regeringen. Han poängterade att kärnkraften måste komma tillbaka starkare och beskylldes S-regeringen för att skapa lagar och regler som motverkar en sådan utveckling.

Foto: Magnus Liljegren Regeringskansliet

Text: Redaktionen