Statsministerns kärnkrafts-sågning: Saknas pengar

2022 02 07

Magdalena Andersson (S) gör i kväll debut som debattör i tv-rutan.

 

På väg in i TV4-studion passade statsminister på att skicka en hård passning till oppositionen gällande deras förslag om utbyggnad av kärnkraft i Sverige, rapporterar SvD.

För dyrt

Andersson framhävde att en sådan utbyggnad är för dyr och för tidskrävande.

– De pratar mycket om kärnkraft, men det som fattas om det ska byggas kärnkraft, det är ju pengar, sade Andersson till TV4.

Vill satsa på vindkraft

Statsministern ser istället en utbyggnad av vindkraftverk i Sverige som ett bättre alternativ för att få tillgång till billig el till hushåll och industri. En lång rad av investerare är beredda att investera i en sådan utbyggnad,  framhävde Andersson till TV4.

Bland annat poängterade S-ledaren att vindkraft långt ute till havs är ett bra alternativ för att öka elproduktionen.

Ebba Busch svarar

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch besvarade Magdalena Anderssons utspel inför debatten. KD-ledaren framhävde att kärnkraft är fullkomligt avgörande för Sveriges chanser att klara klimatomställningen. Sedan skickade hon en pik till Miljöpartiet och statsministerns egna parti, Socialdemokraterna. Hon anklagade S och MP för de rekordhöga elpriserna.

– Vi är på väg att slå ut vår egen industri och vår egen befolkning, sade Busch till TV4.

Hett tonläge i debatten

När diskussionen om kärnkraft kom på tal hettade det till under kvällens tv-sända debatt i TV4.

– Jag vill höja ett varningens finger för de mest entusiastiska kärnkraftskramarna, sade Magdalena Andersson och påpekade att de högsta elpriserna i Europa finns i länder där en stor del av energimixen består av kärnkraft.

Kristersson slår tillbaka

Ulf Kristersson (M) höll inte med. Han framhävde att de dyra elpriserna i Sverige till största del beror på beslut som fattats av regeringen. Han poängterade att kärnkraften måste komma tillbaka starkare och beskylldes S-regeringen för att skapa lagar och regler som motverkar en sådan utveckling.

Foto: Magnus Liljegren Regeringskansliet

Text: Redaktionen


Betalningssystem har slagits ut i hela landet

2024 05 21

Under måndagen har flera butiker och restauranger drabbats av stora problem.

Runt om i landet har kunder inte kunnat betala med kort.

Problemet har bland annat drabbat livsmedelskedjorna Hemköp och Willys.

Matjättarna har varit förtegna om problemet, men nu kommer uppgifter som gör gällande att det rör sig om ett omfattande problem hos en specifik leverantör.

Enligt uppgifter till Di har företaget Westpays kortterminaler slagits ut helt och hållet.

– En av Westpays partners är it-leverantören Tietoevry, som tidigare varit föremål för en omfattande hackerattack, rapporterar tidningen.

Hackerattacken mot Tietoevry ägde rum i början av året och påverkade bolagets tjänster till flera företag – bland annat Rusta, Filmstaden, Granngården och statliga Systembolaget.

Den ryska hackergruppen Akira låg bakom attacken.

Flera kända kunder

Westpay har inte uttalat sig om måndagens tekniska problem.

Leverantören erbjuder olika betallösningar till flera stora aktörer som butikskedjan Elon, snabbmatskedjan Max och matjättarna Willys och Hemköp.

– Fintech- och betalningslösning är kärnan i vårt erbjudande. Till detta adderar vi kringtjänster som ger våra kunder full kontroll och säkerhet i världsklass. Drivkraften är att vara en möjliggörare för våra kunders drömmar och ambitioner. Du förstår, vi älskar att göra våra kunder lite bättre genom att addera vår styrka till deras fördel, framhåller Westpay på sin hemsida.

”Klart att det påverkar”

Restaurangkedjan Sushi Yama använder Westpays kortterminaler. 

Kedjans talesperson Danny Barsoum konstaterar att man inte fått någon information om när problemet kan vara åtgärdat.

– Vi får hänvisa kunder till andra betalsätt.

– Vi har möjlighet att ta emot swish och beställningar via app och webb, så vi har fler kanaler som vi kan använda, men kortbetalningar är det främsta betalsättet så det är klart att det påverkar, säger han till Di.

Fakta: Westpay

- Grundades 1988

- Leverantör inom fintech betallösningar

Arkivfoto: Axfood resp Jonas Leupe

Text: Redaktionen


Semesterfirare skickas hem – omedelbart

2024 05 21

Turister evakueras omedelbart från och med idag tisdag.

Det är beskedet som kommer från Australien och Nya Zeeland på tisdagsmorgonen svensk tid.

Båda länderna kommer att skicka särskilt chartrade regeringsplan till paradisön Nya Kaledonien för att hämta hem sina medborgare som är fast på den kaosdrabbade semesterorten, rapporterar Reuters.

– Flygplatsen förblir stängd för kommersiella flygningar och det kommer att sättas in militär för att skydda offentliga byggnader, framhåller Frankrikes högkommission i Nya Kaledonien enligt nyhetsbyrån.

Tusentals turister fast

Enligt de lokala myndigheterna finns det över 3 000 personer som hamnat i limbo och väntar på att få lämna Nya Kaledonien efter det att flygen till och från ön ställts in.

Australiens utrikesminister Penny Wong bekräftar att man fått tillstånd för två flygningar och att regeringen kommer att fortsätta arbeta för att sätta in ytterligare flyg.

Nya Zeeland har på tisdagsmorgonen fått tillstånd för ett flyg som ska hämta 50 passagerare med de mest akuta behoven, men fler kommer.

– Det har varit en brådskande prioritet för regeringen att ta hem nyzeeländare, säger landets utrikesminister Winston Peters.

Utlyst nödläge

Nya Kaledonien är en populär paradisö i Stilla havet öster om Australien.

Ön är ett avhängigt territorium till Frankrike som nyligen planerade förändringar vad gäller röstberättigade till regionval. Lagändringen ska ge folk som bott på ön i minst tio år rösträtt, vilket orsakat massiva protester och dödliga upplopp under den senaste veckan.

Den 15 maj utlyste Frankrike nödläge och satte två dagar senare in 1 000 kravallutrustade franska soldater och poliser.

Inleder "större operation"

Totalt har sex personer förlorat livet i samband med våldsamheter och hundratals personer har skadats. 

I söndags gav Frankrike dessutom besked om att inleda en “större operation”.

– Allt görs för att återställa den ordning och det lugn som invånarna förtjänar, sade Frankrikes utrikesminister Gerald Darmanin enligt Sky News vid tillfället.

Foto: D. Gold

Text: Redaktionen