Statsministerns besked vid flyktingkris: Andra får ta ansvar

2022 02 18

Vid en rysk invasion av Ukraina varnar Amnesty för en enorm flyktingkris.

Trots detta meddelar statsminister Magdalena Andersson (S) att Sverige inte kommer öppna upp sina gränser för ett stort antal flyktingar.

Ansvaret ligger på andra länder

– Jag har varit väldigt tydlig när jag diskuterat detta med mina kollegor i EU att vi aldrig kan komma tillbaka till situationen vi hade 2015. Länderna måste ta ett gemensamt ansvar för flyktingar som kommer till EU, säger Magdalena Andersson till DN. 

Statsministern framhäver att Sverige tog ett stort ansvar under flyktingkrisen 2015. Nu menar hon att andra länder måste vara med och bidra om kriget utbryter.

Förbereder sig för flyktingvåg

I Ukrainas grannland, Polen, förbereder sig regeringen för en stundande flyktingkris. Över 3000 amerikanska soldater har anlänt till landet för att hjälpa till vid en sådan händelse, rapporterade det amerikanska försvarsdepartementet i måndags.

Amnesty varnar

Människorättsorganisationen Amnesty International har tidigare varnat att en rysk invasion skulle bli förödande för Ukraina och att miljontals människor kan behöva fly landet. I Ukraina bor över 44 miljoner människor.

Världsomfattande katastrof

– Det kommer att bli en världsomfattande humanitär katastrof med miljontals flyktingar som söker skydd i angränsande europeiska länder, framhävde Amnestys generalsekreterare, Agnès Callamard, i ett pressmeddelande från organisationen.

En katastrof som återigen skulle testa Europas länders samarbete.

De bör ta mer ansvar

Magdalena Andersson framhäver att de länder som inte tog lika stort ansvar under flyktingkrisen 2015 bör ta mer ansvar nu.

– Rimligen bör länderna som inte tog lika stort ansvar då ta ett större ansvar den här gången, säger statsministern till DN.

Foto: M. Liljegren Regeringskansliet

Text: Redaktionen