Statsministern tvingades ta skydd i Ukraina: ”Knackade på dörren”

2023 02 17

Statsminister Ulf Kristersson (M) har i veckan besökt krigsdrabbade Ukraina.

I går, torsdag, fick han uppleva krigets vardag på nära håll.

När statsministern passerade västra staden Lviv gick flyglarmet, rapporterar Expressen.

Knackade på dörren

Ulf Kristersson befanns sig på nattåget som skulle ta honom och hans medarbetare till en flygplats i västra Polen.

Men resan fick ett plötsligt avbrott.

Vid 03-tiden på torsdagsnatten knackade det på statsministerns dörr i sovvagnen.

Ryska attacker hade inletts mot västra Ukraina.

Ulf Kristersson och hans team uppmanades att ta skydd. Tåget stannande vid en station och samtliga passagerare fick kliva ur och söka skydd under jord.

–  Det var andra människor som satt där också. Då kunde man se på deras appar att det var ganska omfattande varningar för robotar som gick i västlig riktning, berättar statsministern för Expressen.

– Vi var ju i väldigt trygga händer förstås. Men det är klart att när man gick ner där och såg alla barnfamiljer så fattade man att det här är deras vardag, fortsätter han.

Ryska robotar 

En stund senare kom de första rapporterna om att ryska robotar träffat kritisk infrastruktur.

I Lvivregionen rapporterades det om flera explosioner.

Guvernören Maksym Kozytskyj bekräftade på Telegram att ryska attacker orsakat omfattande bränder på flera håll.

Löfte till Ukraina

Ulf Kristersson lovar att Sverige kommer att bidra till återuppbyggnaden av Ukraina.

– I allt mörker finns också ljus: Sverige kommer att stå vid Ukrainas sida i återuppbyggnaden av landet. Det är ett enormt arbete som redan pågår, och kommer fortgå i flera år framöver, skriver han på Facebook.

Vidare framhåller statsministern att det är ytterst viktigt att de ansvariga ställs inför rätta när kriget är över.

– Vi måste också gemensamt se till att de ansvariga för de ryska krigsbrotten ställs till svars, det är en prioritet för både Sverige och EU. Redan nu upprättas på EU-kommissionens initiativ ett centrum i Haag för att samordna åklagares arbete med aggressionsbrottet, framhåller han och tillägger:

– Men först ska vi hjälpa Ukraina vinna, både segern och freden.

Foto: Vitaliy Holovin

Text: Redaktionen


Swedbank: Stor grupp blivande pensionärer riskerar kalldusch

2024 02 26

En större del av svenskarna riskerar att få en obehaglig överraskning när pensionsåldern börjar närma sig.

Det larmet kommer från Swedbank på måndagen.

Storbanken har uppmärksammat att kunskapen om hur pensionssystemet fungerar är oroväckande låg bland svenska folket – vilket innebär att en stor grupp omedvetet kan begå misstag som blir direkt avgörande för den blivande pensionen.

Hela 60 procent av befolkningen har liten eller ingen kunskap om pensionssystemets innebörd, visar bankens undersökning som beställts från Kantar Medias Sifopanel.

– De som saknar kunskap om pensionssystemet tror i mindre utsträckning än andra att de kommer få en rimlig pension. Utan koll är det svårt att göra medvetna val om sådant som påverkar pensionen, säger Madelén Falkenhäll, Swedbanks hållbarhetsekonom. 

Upptäcker för sent

De flesta får behålla minst 70 procent av sin lön när man går i pension. Men faktorer som många år i deltid eller sent inträde i arbetslivet kan kapa ersättningen rejält – samtidigt som ett par extra år i arbetet kan höja den kraftigt.

Enligt Swedbank är det dock faktorer som många upptäcker för sent.

Istället kommer det som en kalldusch när man väl kommer till insikt om vilka val som hade kunnat göras för att påverka pensionen till det bättre.

– Ju tidigare du vet vad som påverkar pensionen, desto större möjlighet har du att påverka den. Var femte över 55 år önskar att de hade haft koll på sin pension tidigare, säger Madelén Falkenhäll. 

Högre tjänstepension

En väg till högre pension är enligt Swedbank att avsätta mer till tjänstepensionen.

Banken har tidigare uppskattat att bara ett par procent högre tjänstepensionen skulle kunna motsvara drygt 2 000 kronor mer i pension varje månad för vanliga kvinnoyrken – som ofta har lägre lön än mansdominerade yrken.

– En höjd avsättning till tjänstepension skulle innebära en högre pension för många. Det har redan gjorts inom några kollektivavtal, men det skulle kunna tas ytterligare steg och kan vara värt att titta vidare på för arbetsmarknadens parter, säger Madelén Falkenhäll. 

LÄS MER: Swedbank slår larm: blivande pensionärer illa ute

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen


Kina rasar mot Sverige

2024 02 26

Stormakten Kina anklagar Sverige för att ha en ”kalla kriget-mentalitet”, och vänder särskilt sin ilska mot den svenska Säkerhetspolisen.

Det har uppstått storbråk mellan Sverige och stormakten Kina.

Kinas ambassad i Stockholm riktar hård kritik mot Sverige efter de senaste dagarnas rapporter om det svenska säkerhetsläget.

Den kinesiska ambassaden gör nu ett hårt uttalande i frågan, och riktar udden mot en rapport som släpptes av Säpo tidigare i veckan.

– Rapporten hypar upp "Kina hotteorin" utan någon faktabas, gör grundlösa anklagelser och förtal mot och svartmålar Kina. Rapporten blandar ihop rätt och fel, vilket är extremt oansvarigt, anser Kinas ambassad.

”Förstör atmosfären”

Uttalandet är en reaktion på Säkerhetspolisens lägesbildsrapport som presenterades den 21 februari.

I rapporten beskrivs Kina som ett av tre länder som utgör stora hot mot Sverige.

Något som skapar stor ilska från kinesiskt håll.

– Den relevanta svenska myndigheten har politiserat och infört säkerhetsinnebörd i utbytet och samarbetet mellan de två länderna, vilket inte bara förstör atmosfären av det vänskapliga samarbetet mellan de två länderna, utan också skadar de två folkens grundläggande intressen, hävdar ambassaden.

”Kalla kriget-mentalitet”

I rapporten beskriver Säpo Kina som ett av de tre länder som tillsammans utgör det största säkerhetshotet mot Sverige. De andra två är Ryssland och Iran.

Kinas ambassad menar dock att det är den svenska mentaliteten

– Vi kräver att den svenska sidan skakar av sig sin Kalla kriget-mentalitet och sina ideologiska fördomar, respekterar fakta och sanningen och ser på Kina och dess utveckling på ett objektivt och rationellt sätt, understryker ambassaden.

Långtgående ambitioner

Kina anklagar Säpo för att sprida ”desinformation” och göra ”provocerande uttalanden” gentemot landet.

Säpo menar dock att Kina genom sitt agerande bland annat utgör ett långsiktigt hot mot svensk ekonomi.

– De har långtgående ambitioner att bli världsledare inom flera olika sektorer. För att uppnå sina mål bedriver de olovlig underrättelseverksamhet och anskaffar teknik och kunskap från svenska företag och lärosäten, säger Fredrik Hallström, operativ chef på Säpo, till GP.

Säpo uppger också att Kina bedriver inhämtning mot oppositionella som är bosatta i Sverige.

Text: Redaktionen

Foto: Alejandro Luengo resp. Linus-Mimietz