STATSMINISTERN: Så ska Sverige övertyga Turkiet
2022 10 20
Statsminister Ulf Kristersson (M) är redo att åka till Ankara för att diskutera den svenska Natoansökan.
Det säger Sveriges nye statsminister på en pressträff tillsammans med Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.
– Jag är väldigt redo att åka till Ankara så fort som möjligt och vi har redan skickat den signalen till våra turkiska vänner och diskuterar vilken tidtabell som passar bäst, säger Kristersson enligt SVT Nyheter.
Framhäver viktig fråga
Statsministern betonar att hans regering kommer att lägga ytterligare kraft på det som gör att Turkiet bromsar Sveriges inträde.
Kampen mot terrorism blir en viktig fråga.
– Om jag ska understryka någonting, förutom överenskommelsens alla delar, så är det kampen mot terrorism, säger Kristersson och tillägger:
– Den är fundamental för båda våra länder och jag har väldigt stor respekt för de länder som systematiskt utsätts för terrorangrepp, och om man ska samarbeta militärt med ett nytt land då vill man vara hundra procent säker på att det landet också är väldigt starkt engagerad i kampen mot terrorismen.
Gemensamt arbete mot terrorism
Sverige, Finland och Turkiet undertecknade ett avtal på Natotoppmötet i Madrid.
Ankara gick med på att lyfta sitt veto mot ett svenskt-finskt Natomedlemskap om länderna uppfyller en rad krav.
Ett av Turkiets krav är att en ”strukturerad samarbetsmekanism för delning av underrättelser i kampen mot terrorism och organiserad brottslighet” ska inrättas mellan länderna.
– Länderna ska etablera en gemensam, strukturerad dialog och samarbetsmekanism vid alla nivåer av myndigheter, inklusive mellan brottsbekämpande och underrättelsetjänster, står det i avtalet.
Utrikesministern om Turkiet
Sveriges nye utrikesminister Tobias Billström (M) har under veckan kommenterat regeringens dialog med Turkiet.
Enligt Billström ska allting i avtalet med Turkiet uppfyllas.
– I paritet med vad som står i avtalet så ska det uppfyllas till punkt och pricka. Alla parter som undertecknat avtalet måste göra sin del av jobbet, sa han till TV4 på tisdagskvällen.
Två länder har fortfarande inte godkänt Sveriges Natoansökan: Turkiet och Ungern.
Foto: Nato
Text: Redaktionen