Statsministern bjuder in Märta Stenevi

2023 01 30

Statsminister Ulf Kristersson (M) bjuder in Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi till samtal.

Det meddelar han i ett inlägg på Facebook.

Samtalet kommer att handla om en fråga som Märta Stenevi lyfte under partiledardebatten för ett par veckor sedan.

– En mycket viktig fråga - den om socialt utsatta barns rättigheter och våldsutsatta barns rättigheter, framhåller statsministern.

– Och här har politiken väldigt stor betydelse. Till exempel om ett barn ska tvingas umgås med en förälder som barnet är rädd för eller inte vill träffa, fortsätter han och tillägger:

– I de här frågorna tror jag det finns goda möjligheter att jobba tillsammans i politiken - över partigränserna. Därför tog jag fasta på Märta Stenevis förslag. Vi tycker olika om mycket i politiken - men här tror jag vi tycker ganska lika.

Flera MP-profiler

Utöver Märta Stenevi har Ulf Kristersson bjudit in flera MP-medarbetare.

Socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) och Justitiedepartementets statssekreterare Mikael Kullberg kommer även att delta.

– För att samlas, och sätta de utsatta barnen främst, skriver statsministern.

Kräver ny lagstiftning

Det har gått drygt en månad sedan en åttaårig pojke hittades död i en lägenhet i Luleå. Pappan sitter häktad på sannolika skäl misstänkt för mord, något han nekar till.

Dagens Nyheter har tidigare rapporterat om att pojkens mamma försökte hålla honom borta från pappan i över ett halvår. Men till slut gick det inte längre.

Vill se flera åtgärder

Under partiledardebatten i mitten av januari lyfte Märta Stenevi fallet med den åttaårige pojken. Hon krävde en ny lagstiftning.

–  Vi behöver ge barn rätt till egna juridiska ombud i vårdnadsmål och dra in umgänge när kvinnan och barnet bor på skyddad boende. Vi ser även det behövs en genomlysning av domstolarna och ökad kunskap kring de här frågorna, sa hon till DN efter debatten.

Märta Stenevi vill även se en skarpare nationell styrning av myndigheterna när det gäller ärenden om barn och kvinnor som riskerar att utsättas för våld.

–  Vi vill ha krav på att kommunerna måste tillhandahålla en dygnetrunt öppen ingång som ska samordna alla funktioner som en våldsutsatt kvinna kan tänkas behöva. I dag är det väldigt stora skillnader.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet 

Text: Redaktionen


Storkedja i konkurs – över 50 butiker i Sverige

2024 03 01

Krisen blir allt djupare för ett av de större bolagen inom den globala detaljhandeln.

Flera butiker i Sverige har redan gått förlorade.

Och nu är det sannolikt bara en tidsfråga innan ännu fler sällar sig till samma skara.

Detta efter ett nytt konkursbesked från en populär butikskedja inom hälso- och skönhetsbranschen med totalt 30 miljoner kunder i hela världen.

Det handlar om The Body Shop som nu går i konkurs i Danmark och stänger igen 15 butiker, rapporterar norska affärstidningen E24.

– Det här kommer från att de har gått i konkurs i Storbritannien, säger förvaltaren Anders Hoffman Køningsfeldt.

Flera butiker stänger i Sverige

I just Storbritannien väntas 2 000 personer sägas upp och 100 butiker kan slå igen. För Danmark handlar det om 90 personer och 15 butiker.

Men även i Sverige har The Body Shops butiker börjat stänga.

Så sent som för några dagar sedan kastade kedjans butik i Stenungsund in handduken. Innan dess hade motsvarande butik i Mölndal reat ut hela sitt sortiment, även det efter ett konkursbesked.

Bara en vecka innan dess stängde även The Body Shop på Kungsmässan i Kungsbacka av samma anledning – och i januari en butik i Växjö.

Det har inte funkat helt enkelt. The Body Shop har valt att avveckla butiker på andra ställen i Sverige med tror jag, säger Mats Jäderberg, chef på köpcentret Grand Samarkand, till Smålandsposten.

Över 50 butiker

The Body Shop har funnit i Sverige sedan 1979 och har haft 57 aktiva butiker i landet.

Under förra året sålde bolagets Sverigeavdelning för 213 miljoner kronor – en minskning med 15 procent jämfört med året innan.

Samtidigt har ungefär tio av kedjans butiker stängt portarna för gott under drygt ett års tid.

Framtiden för kedjan, som enligt sin egen hemsida har 22 000 anställda och 3 000 butiker i över 60 länder, ser med andra ord minst sagt dyster ut.

– The Body Shop har stått inför en längre period av finansiella utmaningar under tidigare ägare, vilket sammanfaller med en svår handelsmiljö för den bredare detaljhandeln, framhåller The Body Shop i ett uttalande.

LÄS MER: Klädkedja i konkurs – allt säljs ut på rea

LÄS MER: Butikskedja i konkurs – 35 butiker tvingas slå igen

Foto: Väla

Text: Redaktionen


Sensationellt besked från Finland: “Bomba Ryssland”

2024 03 01

Finland går nu tvärsemot flera Natoländer – inklusive USA.

Det står klart efter ett i sammanhanget mycket uppseendeväckande besked från Helsingfors.

Sveriges grannland ger nämligen Ukraina grönt ljus att använda finska vapen för att slå till mot Ryssland – på rysk mark.

Det finns inga restriktioner för vad den ukrainska militären får lov att göra med deras vapen, klargör både Finlands försvarsminister Antti Häkkänen och Jukka Kopra, ordförande för finska parlamentets försvarsutskott.

– Om nödvändigt bör Ukraina också slå mot militära mål på den ryska sidan. Det är en helt legitim försvarsstrid som Ukraina för. FN-stadgan tillåter att militära mål attackeras över landsgränserna, säger Jukka Kopra till Yle.

Går emot USA

Finland överväger “på allvar” också att skicka Taurus – kryssningsmissiler avsedda för långdistansmål – för att hjälpa Kyiv.

Beskedet är raka motsatsen till flera andra Natoländers hållning i frågan. Exempelvis har USA uppmanat den ukrainska militären att inte använda USA-tillhandahållna vapen för att utföra attacker på ryskt territorium.

– Vi har bett ukrainarna att inte använda USA-levererad utrustning för direkta attacker mot Ryssland, sade armégeneralen Mark Milley till Reuters förra året.

Uppmanar Tyskland

Tyskland är ett annat land med samma inställning.

Landets förbundskansler Olaf Scholz har hållit inne på leveranser av Taurus, just med anledning av att Natolandet fruktar att vapnen kommer att användas för att slå mot mål djupt inne i Ryssland och därmed dra in Tyskland i ett krig med Vladimir Putin.

Men Finland uppmanar tyskarna att ändra sig.

– Jag uppmuntrar Tyskland att seriöst överväga det. Den tyska regeringen vet att det skulle vara av stor betydelse, säger Antti Häkkänen till Yle.

Putinregimen varnar för "tredje världskrig"

Ryssland har tidigare utfärdat skarpa varningar, mot bland annat Tyskland, om väst börjar förse Ukraina med just Taurus.

Det skulle göra länderna till “legitima mål”, har Kreml uppgett och talat om en "röd linje" som inte får passeras.

– Dessa idioter driver oss aktivt mot tredje världskriget, sade den tidigare ryska presidenten Dmitrij Medvedev, numera vice ordförande i Rysslands säkerhetsråd, i höstas.

Även Dmitrij Peskov, talesperson för Kreml, har varnat för samma scenario.

– Det här är ett helt annat vapen som kommer att leda till, låt oss säga, ytterligare en omgång av eskalerade spänningar, sade han enligt Reuters i somras.

Foto: President of Ukraine Office

Text: Redaktionen