Statsministern bjuder in Märta Stenevi

2023 01 30

Statsminister Ulf Kristersson (M) bjuder in Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi till samtal.

Det meddelar han i ett inlägg på Facebook.

Samtalet kommer att handla om en fråga som Märta Stenevi lyfte under partiledardebatten för ett par veckor sedan.

– En mycket viktig fråga - den om socialt utsatta barns rättigheter och våldsutsatta barns rättigheter, framhåller statsministern.

– Och här har politiken väldigt stor betydelse. Till exempel om ett barn ska tvingas umgås med en förälder som barnet är rädd för eller inte vill träffa, fortsätter han och tillägger:

– I de här frågorna tror jag det finns goda möjligheter att jobba tillsammans i politiken - över partigränserna. Därför tog jag fasta på Märta Stenevis förslag. Vi tycker olika om mycket i politiken - men här tror jag vi tycker ganska lika.

Flera MP-profiler

Utöver Märta Stenevi har Ulf Kristersson bjudit in flera MP-medarbetare.

Socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) och Justitiedepartementets statssekreterare Mikael Kullberg kommer även att delta.

– För att samlas, och sätta de utsatta barnen främst, skriver statsministern.

Kräver ny lagstiftning

Det har gått drygt en månad sedan en åttaårig pojke hittades död i en lägenhet i Luleå. Pappan sitter häktad på sannolika skäl misstänkt för mord, något han nekar till.

Dagens Nyheter har tidigare rapporterat om att pojkens mamma försökte hålla honom borta från pappan i över ett halvår. Men till slut gick det inte längre.

Vill se flera åtgärder

Under partiledardebatten i mitten av januari lyfte Märta Stenevi fallet med den åttaårige pojken. Hon krävde en ny lagstiftning.

–  Vi behöver ge barn rätt till egna juridiska ombud i vårdnadsmål och dra in umgänge när kvinnan och barnet bor på skyddad boende. Vi ser även det behövs en genomlysning av domstolarna och ökad kunskap kring de här frågorna, sa hon till DN efter debatten.

Märta Stenevi vill även se en skarpare nationell styrning av myndigheterna när det gäller ärenden om barn och kvinnor som riskerar att utsättas för våld.

–  Vi vill ha krav på att kommunerna måste tillhandahålla en dygnetrunt öppen ingång som ska samordna alla funktioner som en våldsutsatt kvinna kan tänkas behöva. I dag är det väldigt stora skillnader.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet 

Text: Redaktionen