Statsminister varnar sitt land – “Vi får inte bli som Sverige”

2024 05 21

Norges statsminister kräver nu förebyggande åtgärder så att landet inte blir som Sverige.

Den norske statsministern Jonas Gahr Støre understryker vikten av att landet måste införa åtgärder för att utvecklas åt rätt håll.

Om man inte gör det så finns det stora risker, menar han.

Avsaknad av tillräckliga åtgärder skulle kunna innebära att Norge utvecklas i samma riktning som Sverige, varnar statsministern.

Det rapporterar norska Dagbladet.

“Vi ska inte dit”

Det är i samband med ett besök i ett av Oslos utsatta områden, Stovner, som den norske statsministern kommenterar kriminaliteten.

Han riktar blicken mot Sverige, och framhåller ett tydligt mål med den norska brottsbekämpningen.

– Vi ska inte dit Sverige är. Vi har möjlighet att förhindra en sådan utveckling, men det kräver ett brett arbete, säger han till Dagbladet.

Det är viktigt

Han tar upp ett fenomen som har blivit allt mer vanligt förekommande i Sverige, nämligen rekryteringen av unga till gängen.

– Att förhindra att äldre brottslingar lyckas rekrytera yngre är otroligt viktigt. Därför är jag angelägen om att inte bara tala om hur vi stärker polisen här och nu, utan också om hur vi förebygger mer och bättre på längre sikt.

Så sker det

Gängkriminella i Sverige rekryterar ungdomar av flera anledningar, bland annat av straffrättsliga skäl.

– De kriminella kan locka med snygga kläder, pengar, mat, gratis skjuts eller uppmärksamhet och gemenskap, förklarar polisen.

– Det kan vara svårt att motstå. Du kan bland annat bli erbjuden pengar och kläder som betalning för att du utför ett uppdrag. Uppdrag kan ibland ses som oskyldiga och helt ofarliga men kan snabbt eskalera.

Olika uppdrag

Polisen har etablerat en lista på de typer av uppdrag som unga ofta får ansvar över.

- Hålla utkik och varna de kriminella om polisen kommer

- Ta emot och hantera de kriminellas pengar

- Skicka vidare olagliga pengar, till exempel via Swish

- Förflytta vapen och narkotika

- Gömma vapen och narkotika

- Bära de kriminellas vapen åt dem

- Sälja narkotika

I vissa fall får även ungdomarna i uppdrag att genomföra skjutningar, då den straffrättsliga påföljden inte blir lika allvarlig som för en vuxen.

Foto: L. Mimietz

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Vill skicka dansk till månen

2025 04 04

ESA hoppas på att få skicka en europé till månen, och en dansk uppges ligga bra till.

ESA står för European Space Agency, och en europeisk rymdmyndighet som samarbetar med amerikanska Nasa.

I Tyskland har ESA skapat ett konstgjort månlandskap där utvalda astronauter tränar inför ett eventuellt besök på månen, rapporterar DR.

Inför Nasas framtida månuppdrag hoppas man på att europeiska astronauter ska få följa med, och en dansk uppges ha goda chanser.

”Finns en liten chans”

Astronauterna tränas på LUNA Analog Facility i Köln, och dansken Andreas Morgensen är en av sju ESA-astronauter som tränas för att eventuellt kunna vistas på månen, enligt radiokanalen.

Det handlar om de så kallade Artemis-uppdragen, där Europa har ett avtal med Nasa och hoppas att europeiska astronauter ska få medverka, vilket de alltså tränar inför.

– Vi har ett fullt månlandskap, där man verkligen får känslan av att stå på Månens yta. Även dammet är så tätt som riktigt måndamm kan vara, säger Andreas Mogensen till radiokanalen.

Han berättar själv att det finns en chans att han får följa med.

– Jag är astronaut på ESA. Så det finns en liten chans att jag kan åka. Men det är många som är intresserade av det. Så nu får vi se. Det är också en fråga om det faktiskt finns platser för europeiska astronauter, säger han.

”Har erfarenheten”

Enligt projektledaren för LUNA, Jürgen Schlutz, är Morgensen en bra kandidat för att få följa med på ett månuppdrag.

– Han är den astronaut i gruppen som varit längst i rymden. Så han är definitivt i gruppen som kommer att passa för ett månuppdrag. Han har erfarenheten, säger Jürgen Schlutz.

– Så det finns absolut en chans, men mer kan vi inte säga i nuläget, tillägger han.

Inom ramen för Artemisuppdraget ska människor först kretsa runt månen en gång.

Men sedan ska astronauter även landa och gå på månen, enligt planerna. Nasa planerar även att ha en rymdstation som ska kretsa kring månen samt att bygga baser på månens yta, uppger radiokanalen.

Foto: NASA

Text: Redaktionen


HANDELSBANKEN VARNAR: Då blir börsfallet ännu större

2025 04 04

Stockholmsbörsen har rasat på fredagen, och nu varnar Handelsbanken för ännu större ras.

Oron har varit stor på börser runt om i världen efter Donald Trumps besked om omfattande tullar mot ett stort antal länder.

Bland annat har Stockholmsbörsen rasat med 4,2 procent på fredagen och haft sin sämsta dag på nästan fem år.

Nu varnar Handelsbanken för att det kan bli ännu värre.

Då blir börsfallet större

Handelsbankens aktiestrateg Mattias Sundling tror att många har underskattat Trumps tullhot, vilket är ett av skälen till marknadens starka reaktion, säger han till SR.

Det var i onsdags som president Donald Trump gav besked om tullar mot ett 60-tal länder. Tullar som ska börja gälla den 9 april.

Och enligt Mattias Sundling kommer reaktionen att bli kraftig – om tullarna blir verklighet. Världen riskerar en ny lågkonjunktur.

– Om de blir det, och det blir en recession, så kommer börsfallet att bli större än så här, säger han till radiokanalen.

Förhandlingsvapen?

Handelsbankens aktiestrateg hoppas dock att tullbeskedet är ett spel från Trumps sida.

– Jag personligen tror inte att de här tullarna blir bestående, utan att det här i slutändan ändan är liksom ett förhandlingsvapen, och då tror jag egentligen inte att det ska behöva komma ner så mycket mer, säger Mattias Sundling.

Han hoppas att även USA:s regering inser att det vore ”överdrivet destruktivt” att driva igenom dessa tullar, och hoppas att USA är ute efter en förhandlingslösning.

– Om man tittar till exempel på USA, Mexiko och Kanada så har man ett exempel, Mexiko och Kanada undantogs ifrån de här tullarna i onsdags, och där finns ett avtal att bygga på, och jag tror att det är någon slags modell för hur det kommer att spela ut i de övriga regionerna också, säger han till radiokanalen.

Försenad återhämtning

Även den oberoende ekonomen Claes Hemberg uttrycker förhoppning att de långsiktiga effekterna inte ska bli så allvarliga som man nu fruktar, rapporterar SVT.

Han tror fortfarande på en svensk konjunkturåterhämtning, men att den blir försenad.

– Vi hade sett fram emot en konjunkturåterhämtning efter två tuffa år, och det ser ut som att den fortfarande kommer, men blir nog lite försenad, säger han till kanalen.

Det finns fortfarande många goda tecken i svensk ekonomi, menar Hemberg.

Därför är vi fortfarande i en relativt stabil situation, säger han till kanalen.

Foto: Handelsbanken Danmark, Wikimedia

Text: Redaktionen