STATSKUPPEN I TYSKLAND: Planerade att återupprätta ”Andra riket”

2022 12 07

Minst 25 personer med kopplingar till högerextremism har gripits Tyskland.

Nätverket uppges ha planerat en statskupp och kopplas till den högerextrema Reichsbürger-rörelsen.

– Gruppen, bestående av ex-militärer och högerextremister, planerade att storma parlamentsbyggnaden, den tyska riksdagen, och ta makten, rapporterar BBC med hänvisning till tyska medier.

Drygt 3 000 poliser deltog i onsdagsmorgonens insats som riktades mot olika platser i landet.

Polisen slog till mot över 130 platser i elva av Tysklands 16 delstater.

Fem av de 25 personer som har gripits är kvinnor. Resterande är män.

– Åklagare uppger att 22 tyska medborgare gripits misstänkta för "medlemskap i en terroristorganisation". Tre andra personer, inklusive en rysk medborgare, misstänks för att stödja organisationen, rapporterar The Guardian.

Razzian är en av de största polisaktioner som någonsin genomförts i Tyskland.

Vill störta regeringen

Reichsbürger-rörelsen avvisar Tysklands efterkrigskonstruktion och kräver att regeringen störtas. Rörelsen vänder sig emot västvärldens demokrati och rättssystem.

Sammanlagt anklagas 50 personer för att ha planerat att störta demokratin i Tyskland och återupprätta det tyska kejsarriket.

– Uppskattningsvis 50 män och kvinnor påstås ha ingått i den grupp som sägs ha planerat att störta den tyska regeringen och ersätta den med en ny stat efter modell av Tyskland 1871, ett imperium som kallas Andra riket, uppger BBC.

Planer på att styra Tyskland

Reichsbürger-rörelsen har länge varit under den tyska polisens uppsyn på grund av våldsamma attacker och rasistiska konspirationsteorier.

Den federala åklagarmyndigheten i Tyskland uppger att gruppen hade fastställt planer för hur de ville styra Tyskland efter statskuppen.

– Medlemmarna förstod att de bara kunde förverkliga sina mål med "militära medel och våld mot statliga företrädare", uppger myndigheten.

Enligt tyska ZDF var en tysk adelsman, som benämns som Heinrich XIII, tilltänkt som ny tysk ledare om rörelsen skulle lyckas störta regeringen.

Tv-bolaget uppger även att en politiker från det högernationalistiska partiet AFD misstänks ha varit ledare för nätverket.

Foto: M. Painam

Text: Redaktionen


Ny lag börjar gälla i dag lördag – påverkar elbilsägare

2024 04 13

Från och med i dag förenklas betalningen vid laddstationer.

EU-parlamentet fattade beslut om den nya lagen redan sommaren 2023, och på lördagen börjar den gälla.

Nu ska betalningen vid laddstationer förenklas.

Detta genom att införa krav på att erbjuda kortbetalning vid alla nya laddplatser.

Det rapporterar Teknikens värld.

Blir mer tillgängligt

Syftet med lagförändringen är att göra laddning för elbilar mer tillgängligt för alla.

Det hela innebär att det inte längre kommer ställas krav på registrering, brickor eller speciella kort.

Från och med den 13 april måste alla nyinstallerade laddstationer erbjuda alternativet kortbetalning.

Har ställts krav

Under en längre tid har konsumenter ställt krav på att förenkla elbilsägande på olika sätt för att skynda på utvecklingen vad gäller elektrifieringen av fordonsflottan.

Just laddningen är en av de saker som man har menat varit underprioriterat.

De som har elbil vill i högre utsträckning se att tillgängligheten vad gäller laddstationer över hela landet måste förbättras.

Detta som en delåtgärd i arbetet med elektrifieringen av samhället.

Elektrifieringen viktig

Regeringen vill satsa på utbyggnaden av laddinfrastrukuren.

– Elektrifieringen av transportsektorn är central för att Sveriges klimatmål och åtaganden inom EU ska nås, framhöll regeringen i höstas.

– Därför satsar regeringen nu på laddinfrastruktur för både lätta och tunga fordon för att skapa förutsättningar för elektrifierade vägtransporter.

– En omfattande och snabb elektrifiering av vägtransporterna krävs för att transportsektorn ska kunna nå i princip noll utsläpp av växthusgaser. 

– För elbilar behöver det finnas tillgång till publik och icke-publik laddning i hela landet, för invånare i allt från gles- och landsbygd till städer.

“Av yttersta vikt”

Ebba Busch är en som har tryckt på vikten av utbyggnaden.

– Vi behöver ersätta fossila transporter och minska hushållens transportkostnader, det är av yttersta vikt för Sveriges konkurrenskraft och den gröna omställningen, har hon sagt.

Foto: My Energy

Text: Redaktionen


Rusning till Sverige – ”köper allt”

2024 04 14

Den svenska kronan har försvagats ytterligare.

I onsdags åkte den svenska valutan på ett nytt bakslag.

Nya inflationssiffror från USA ledde till att kronan tappade rejält mot både dollarn och euron.   

Den svaga kronan gör att det blir extra dyrt att semestra utomlands för svenska resenärer. Det omvända gäller för många utländska turister som åker till Sverige. Med en starkare utländsk valuta blir det betydligt billigare att semestra och shoppa i Sverige.

Det är något som inte minst den danska befolkningen har uppmärksammat.     

Flera svenska städer uppger att danska turister fortsätter att strömma in i landet – till exempel har antalet skidsemestrande danskar ökat med 82 procent sedan coronapandemin, rapporterar P4 Kalmar.     

– De känner att de har mer pengar i plånboken när de kommer till oss, säger Louise Söderlund, ansvarig på skidanläggningen Isaberg i nordvästra Småland, till radiokanalen.

Hon uppger att tre av fyra skidåkare som kommer till Isaberg är från Danmark och att skidanläggningen har sålt rekordmånga skidpassdagar i år.

– De köper allt man behöver ha. De går på restauranger och köper alkohol, säger Louise Söderlund om de danska turisterna.

Störst ökning i tre områden

I Skåne, västra Götaland  och Kalmar län ökar antalet besök av danska turister mest i landet.

I Kalmar län nyttjades nästan 90 000 gästnätter av turister från grannlandet – en ökning på hela 63 procent jämfört med 2022.

– Det är glädjande att vår internationella marknadsföring ger resultat. Vi fortsätter att samarbeta med aktörerna i länets besöksnäring för att fler ska besöka oss. Det är en viktig pusselbit i länets regionala utveckling, säger Stine Breum Appelquist, samordnare besöksnäring på Region Kalmar län, i ett uttalande.

Kalmar län har anpassat turistnäringen efter den stora anstormningen från Danmark. Numera går det till exempel att få guidade turer på danska vid besök på det medeltida Kalmar Slott.

LÄS MER HÄR:

Kraftig förändring för svenska kronan

Foto: L. Mimietz

Text: Redaktionen