STATSKUPPEN I TYSKLAND: Planerade att återupprätta ”Andra riket”

2022 12 07

Minst 25 personer med kopplingar till högerextremism har gripits Tyskland.

Nätverket uppges ha planerat en statskupp och kopplas till den högerextrema Reichsbürger-rörelsen.

– Gruppen, bestående av ex-militärer och högerextremister, planerade att storma parlamentsbyggnaden, den tyska riksdagen, och ta makten, rapporterar BBC med hänvisning till tyska medier.

Drygt 3 000 poliser deltog i onsdagsmorgonens insats som riktades mot olika platser i landet.

Polisen slog till mot över 130 platser i elva av Tysklands 16 delstater.

Fem av de 25 personer som har gripits är kvinnor. Resterande är män.

– Åklagare uppger att 22 tyska medborgare gripits misstänkta för "medlemskap i en terroristorganisation". Tre andra personer, inklusive en rysk medborgare, misstänks för att stödja organisationen, rapporterar The Guardian.

Razzian är en av de största polisaktioner som någonsin genomförts i Tyskland.

Vill störta regeringen

Reichsbürger-rörelsen avvisar Tysklands efterkrigskonstruktion och kräver att regeringen störtas. Rörelsen vänder sig emot västvärldens demokrati och rättssystem.

Sammanlagt anklagas 50 personer för att ha planerat att störta demokratin i Tyskland och återupprätta det tyska kejsarriket.

– Uppskattningsvis 50 män och kvinnor påstås ha ingått i den grupp som sägs ha planerat att störta den tyska regeringen och ersätta den med en ny stat efter modell av Tyskland 1871, ett imperium som kallas Andra riket, uppger BBC.

Planer på att styra Tyskland

Reichsbürger-rörelsen har länge varit under den tyska polisens uppsyn på grund av våldsamma attacker och rasistiska konspirationsteorier.

Den federala åklagarmyndigheten i Tyskland uppger att gruppen hade fastställt planer för hur de ville styra Tyskland efter statskuppen.

– Medlemmarna förstod att de bara kunde förverkliga sina mål med "militära medel och våld mot statliga företrädare", uppger myndigheten.

Enligt tyska ZDF var en tysk adelsman, som benämns som Heinrich XIII, tilltänkt som ny tysk ledare om rörelsen skulle lyckas störta regeringen.

Tv-bolaget uppger även att en politiker från det högernationalistiska partiet AFD misstänks ha varit ledare för nätverket.

Foto: M. Painam

Text: Redaktionen