STARKT BESKED: Socialdemokraterna vinner på sitt överraskande besked

2022 05 03

Man vinner inte ett val genom lägga energi på ett samtalsklimat där folk och fä gapar, skriker och bär sig åt.

ANALYS: Så kan man summera slutsatsen av det överraskande besked som nyligen kommit avseende sociala medier från Sveriges största parti.

Närmare 118 000 följare

Beskedet gäller den skräniga kommunikationskanalen Twitter.

– Detta konto är inte längre aktivt. Vi finns i stället på gator och torg, för samtal på arbetsplatser och i trappuppgångar när vi knackar dörr. Du hittar oss även på Facebook, Instagram och Youtube.

Så lyder meddelandet som Socialdemokraterna lade ut på partiets Twitterkonto som uppges ha haft närmare 118 000 följare när meddelandet lades ut.

Beror på samtalsklimatet

Att Sveriges största parti ger det beskedet mitt under pågående valår är en rejäl överraskning. Socialdemokraterna startade sitt Twitterkonto 2007 och efter 15 år kommer alltså det oväntade beskedet.

Johannes Svensson, presstalesperson hos Socialdemokraterna, gav en kort kommentar till Expressen som indikerade vad som ligger bakom beslutet.

– I just den här kanalen är det samtalsklimatet som vi inte tycker är produktivt, förklarade han. 

Socialdemokraterna har rätt

Socialdemokraterna har alldeles rätt!

Twitter har i många år varit en ”social mediekanal” som snarast varit en ”asocial mediekanal” som kännetecknas av hot, hat, grova personangrepp, påhopp, lögner, desinformation och en ocean av asocialt och otrevligt beteende.

Ovuxen plattform

Som vanligt när det gäller sociala medier finns ytterligare två kännetecken:

-Det ena är att det ansvariga företaget som driver plattformen inte tar ansvar för fem öre. Mycket ovuxet och dåligt.

-Det andra är att asociala personer felaktigt intalat sig själva att det är yttrandefrihet att få bete sig illa på andras sociala mediesidor. I själva verket har man inget lagstöd att få kommentera överhuvudtaget på andras sidor.

Mycket uppfriskande

Att ett politiskt parti i den tokiga sociala medieeran 2022 tar ett beslut om att inte vara aktivt på Twitter, och dessutom i en så kritisk period som valkampanj, är mycket uppfriskande och bra.

När folk och fä tycks tävla med varandra om att gapa, skrika, medvetet missförstå, fabulera och vara otrevliga, oartiga och ohyfsade i parti och minut så skapas inte ett samtalsklimat som bär nämnvärd frukt för politiska partier.

Dessutom sker dumheterna ofta på anonyma konton.

Bra att gå sin egen väg

Om ett parti finner att man vill vara på Twitter så kan man göra det. Det kanske är rätt för det partiet. Jag säger inget om det och det är inte det som är huvudpoängen med denna analys.

Huvudpoängen är istället att det är mycket bra att man som parti även kan ta ett helt motsatt beslut och helt enkelt göra som Socialdemokraterna och säga nej till aktivitet på Twitter framöver.

Bra för demokratin

Med andra ord är man som parti på inget sätt beroende av att finnas på Twitter. Partier är större än sociala mediekanaler helt enkelt och det är bra för demokratin. Valfrihet råder.

Väljarna är viktigast

De som faktiskt är allra viktigast, det vill säga väljarna, håller till allra största delen till på helt andra ställen än Twitter. Till exempel Facebook och Instagram.

Ja eller precis som Socialdemokraterna själva tar upp i sitt sista Twittermeddelande – på gator, torg, arbetsplatser och trappuppgångar.

Strålande markering

Min bedömning är i enlighet med detta att en av Socialdemokraternas största vinster med att inaktivera sitt Twitterkonto är att partiet frigör energi och tankeverksamhet som kan spenderas närmare väljarna istället.

Dessutom är det som sagt en strålande markering om att man inte vinner val genom att lägga energi på ett samtalsklimat där folk och få gapar, skriker och bär sig åt.

Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet.

Text: Redaktionen