Ställer in julborden på grund av ökad smittspridning

2021 11 20

Julborden med tillhörande julfester är jättepopulära på Danmarks arbetsplatser men nu ställs de in på rullande band på grund av ökad smittspridning som slår hårt mot sjukvården.

För många danskar är julfestligheterna med arbetskamraterna en mycket uppskattad tradition i landet men i år ser de ut att ryka på många håll.

Avblåser för alla 7 000 anställda

Danska järnvägsbolaget DSB, som är motsvarighet till SJ, avblåser julbordet för alla sina 7 000 anställda.

– Vi har valt att skjuta på julfrukosten på grund av att smittspridningen med covid-19 ökar. Och det känns inte försvarbart att samla kollegorna till julfrukosten, säger DSB:s underdirektör Poul Gemzøe-Enemark, enligt TV 2.

Riskerar påverka tågtrafiken

Man befarar även att omfattande smittspridning skulle kunna påverka tågtrafiken om många anställda blir sjuka samtidigt.

– Risken är att eventen kan bli källor till smittspridning, anser DSB-chefen.

Danmarks järnvägsanställda ska istället få en rejäl sommarfest lovar ledningen.

TV-bolagen stoppar också

Även julfesterna hos de stora danska mediebolagen TV2 och Dansk Radio stoppas. Likaså en mängd storföretag ställer in julfesterna inklusive energijätten Danfoss, transportföretaget Danske Fragtmænd och matleverantören Aarstiderne.

En rad företag ställer in

Livsmedelsjätten Dansk Supermarked Salling Group ska genomföra sin julfest men kräver vaccinpass av alla som ska delta.

Danska motsvarigheten till Folkhälsomyndigheten har gått med ut att man kan ha julbord i Danmark men att man måste följa en rad regler:

▪Man ska vara vaccinerad

▪Man får ej komma om man har förkylningssymptom eller andra symtom

▪Man bör ha flera mindre fester istället för en enda stor fest

▪Man bör vara sparsam med alkoholen

Uppmanar angående spriten

– Vi vet att det blir smittspridning när många människor träffas. Och när det kommer in alkohol i blodet har vi svårt att komma ihåg de viktiga råden, säger danska Sundhedsstyrelsens vicechef Helene Probst till TV2 Danmark.

En rad danska företag har efter att råden meddelats helt enkelt dragit slutsatsen att man inte bör genomföra några julbord eller julfester alls.

Även i Norge

Även i Norge slopas de jobbrelaterade julfestligheterna på en del håll.

Norska Helsedirektoratet har valt att ställa in sitt julfirande som skulle hållas för alla anställda nästa vecka. Orsaken är att man bedömer smittspridningen som alltför svår för att kunna genomföra festen.

– Det var väldigt svårt att ställa in festen. Det var en efterlängtad fest, säger Olav Valen Slåttebrekk till NRK.

Värsta smittan under hela pandemin

Direktoratet betonar dock att deras inställda fest inte ska ses som en signal till hela övriga Norge utan direktoratet vill vara extra försiktiga med tanke på dess uppgift. Men samtidigt har Norge förra veckan drabbats av värsta smittspridningen hittills under hela pandemin uppger VG.

Foto: B Lark resp. I Kraken