Spotify inför varningssystem efter protester från Prins Harry och Meghan

2022 01 31

Efter att Prins Harry och Hertiginnan Meghan riktat kritik mot Spotify lovar nu det svenska jätteföretaget att införa ett varningssystem i det växande bråket om vaccin-desinformation.

Kritiken mot det svenska musikströmningsföretaget Spotify med den svenska grundaren Daniel Ek i spetsen har blivit större och större.

Sprider desinformation

Bakgrunden är att Spotify anklagas för att låta den kontroversiella amerikanska poddcaststjärnan Joe Rogan sprida desinformation om covid-vaccinet.

270 vetenskapsmän och forskare

Inte mindre än 270 vetenskapsmän och medicinska forskare och experter har skrivit under ett brev där de uppmanar Spotify att agera mot Joe Rogan som många gånger anklagats för låta desinformatörer vräka ur sig lögner och konspirationsteorier om vaccinet.

Protesterat högljutt

Den amerikansk-kanadensiska sångaren Neil Young, som skrivits in i The Rock and Roll Hall of Fame två gånger, har protesterat högljutt mot Joe Rogans spridande av lögner om vaccinet och har hotat med att lämna Spotify om Joe Rogan tillåts hålla på med sina lögner.

Kunglig smäll

Spotify valde dock att ha kvar Joe Rogan varpå Neil Youngs hot om att ta bort sin musik från Spotify förverkligades.

Strax därpå följde även Joni Mitchell efter och lämnade Spotify och på söndagen kom den stora kungliga smällen. Då gick inga mindre än Prins Harry och Hertiginnan Meghan ut och protesterade mot Spotify.

Uttryckt sin oro

Hundratals miljoner människor påverkas dagligen av de allvarliga skador som orsakas av felaktig information och desinformation som sprids. I april började vår medgrundare [prinsparet] att uttrycka oro till våra partners på Spotify över de verkliga konsekvenserna av covid-19 desinformation på plattformen. Vi har fortsatt att uttrycka vår oro för att Spotify ska ordna förändringar på sin plattform för att adressera denna folkhälsokris, meddelar det brittiska prinsparets talesperson.

Spotify backar

Uppenbarligen blev den kungliga kritiken droppen som fick bägaren att rinna över och nu backar Spotify  åtminstone delvis.

Vi har hört kritiken, meddelar grundaren Daniel Ek på Twitter.

Utlovar förändringar

– Det har varit många konversationer om information angående covid-19 på Spotify. Vi har hört kritiken och kommer genomföra förändringar för att hjälpa till att motverka desinformation, framhåller Daniel Ek på Twitter. 

Såväl Joe Rogan som prinsparet har lukrativa affärer med Spotify som därmed kläms mellan allehanda pengamöjligheter såväl som frågor som handlar om liv och död orsakat av grov desinformation om vaccinet.

Varningssystem

Enligt BBC News kommer Spotify att införa ett slags varningssystem som avser alla podcastavsnitt som diskuterar covid-19. Varningarna ska direktlänka lyssnarna till en sida med korrekta fakta om coronaviruset och covid-19.

Bloomberg News uppger även att Spotify har publicerat interna regler om vad som tillåts och inte tillåts inom dess tjänster. 

Kan erkännas

– Vi har haft regler i många år men det kan erkännas att vi inte varit så transparanta kring reglerna som omgärdar vårt innehåll på ett bredare plan, kommenterade Daniel Ek på sin blogg enligt Bloomberg.

Det är ännu oklart om Spotifys aningen diffusa besked kommer att hejda den tilltagande kritiken bedömer Bloomberg.

Spotify har ännu inte tagit avstånd från Joe Rogans agerande.

Foto: The Royal Family FB

Text: Redaktionen


Råttkaos väntas i svensk stad på torsdag – “Kommer vara påtagligt”

2024 04 14

En kommande strejk kan vara på väg att ställa till det rejält i Skåne.

Det handlar om fackförbundet Kommunals krav på SKR om förbättringar gällande bland annat lönevillkor och regler för dygnsvila.

På torsdag nästa vecka lär medlemmarna gå ut i strejk.

Det handlar om över 5 000 medlemmar på 750 arbetsplatser runt om i landet.

Fruktar kaos

Strejken berör flera olika områden.

Bland annat renhållningsarbetare, där nästan alla renhållningsarbetare i Lund ingår i varslet.

Därför fruktar nu staden råttkaos och överfulla soptunnor i och med strejken.

Det rapporterar TV4.

“Kommer bli påtagligt”

Andra yrkesgrupper som berörs är bland annat lokalvårdare och måltidspersonal.

Just renhållningsarbetarnas deltagande i strejken väntas leda till obehagliga utmaningar.

– Det kommer ju att bli överfulla tunnor. Vi ser råttor varje dag, så det är något som kommer att bli påtagligt om det blir strejk, säger Nicklas Kryger som arbetar med saken i staden, till TV4.

Har krävt ordning

Fackförbundet kommunal framhåller att strejken kommer att utbryta om parterna inte kommer överens.

– Kommunal har i årets avtalsförhandlingar bland annat krävt ordning och reda i löneprocesserna, där Kommunal menar att ett skriftlighetskrav vid lönesättning och utbetalning av ny lön i tid, borde vara rena hygienfaktorer i Sveriges största kollektivavtal. Vilket motparten inte velat tillmötesgå, förklarar fackförbundet.

– Kommunal har även krävt att ett helhetsgrepp tas för att skapa hållbara arbetstider, samt förbättringar i dygnsviloregleringarna för bland annat räddningstjänst och LSS-verksamhet. Villkor som motparten i stället vill försämra.  

“Rimliga krav”

Vidare menar man att det inte rör sig om någonting taget ur luften.

– Medlemmarna i Kommunal kräver inga fantasier. Vi har haft rimliga krav. I en svår ekonomisk tid tar vi ansvar för att få ner inflationen och inte bära in yrkanden som är kostnadsdrivande. SKR och Sobona har ändå inte kunnat gå oss till mötes, säger Malin Ragnegård, ordförande Kommunal.

Foto: J. Cotten

Text: Redaktionen


“På väg mot tredje världskrig” – varnar hela världen

2024 04 15

Sent på söndagskvällen samlades FN:s säkerhetsråd i ett krismöte.

Natten till söndagen gick Iran till attack.

Hundratals drönare och robotar avfyrades mot Israel som ett svar på landets attack mot det iranska konsulatet i Damaskus.

Nu varnar Israel för tredje världskriget.

– Iran måste stoppas innan de driver världen till en punkt utan återvändo, till ett regionalt krig som kan eskalera till ett världskrig, säger den israeliska FN-ambassadören Gillad Erdan till säkerhetsrådet enligt CNN.

"Precis som Adolf Hitler"

FN-ambassadören fortsatte med att varna för att den iranska regimen söker ett världsherravälde genom att “exportera sin radikala revolution över hela världen”.

– Åtgärder måste vidtas nu, inte för Israels skull, inte för regionen skull utan för världens skull. Stoppa Iran idag.

– Igår kväll bevittnade världen en aldrig tidigare skådad eskalering som fungerar som det tydligaste beviset för vad som händer när det inte lyssnas på varningar, säger Gilad Erdan enligt Al Jazeera och tillägger:

– Den islamiska regimen idag skiljer sig inte från Tredje riket, och [Ayatollah] Khamenei skiljer sig inte från Adolf Hitler.

Hävdar självförsvar

Iran själva menar att drönarattacken mot Israel var i linje med den rätt till självförsvar som beskrivs i artikel 51 i FN:s stadgar och som erkänns av internationell lag.

– Slutsatsen drogs att åtgärden var nödvändig och proportionerlig, säger Irans FN:s ambassadör Amir Saeid Iravani och menar att operationen enbart riktade in sig på “militära mål”.

– Iran försöker aldrig bidra till spridning av konflikten i regionen, och inte heller till att eskalera eller sprida spänningen till hela regionen, säger Iravani.

FN: På väg mot "fullskaligt krig"

Redan i fredags varnade USA för att Iran skulle slå till mot Israel i helgen som svar på attacken i Damaskus.

Under anfallet fick Israel hjälp av den amerikanska militären för att skjuta ned de iranska drönarna.

Hur eller om Israel kommer svara är fortfarande oklart.

Iran påstår själva att man “inte har någon avsikt att inleda en konflikt med USA i regionen” men varnar samtidigt för att använda “sin rätt att svara proportionerligt” om USA inleder en militär operation mot “Iran, dess medborgare eller dess säkerhet”.

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres sade under samma möte att Mellanöstern är på väg mot ett “fullskaligt krig”.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen