Spotify inför varningssystem efter protester från Prins Harry och Meghan

2022 01 31

Efter att Prins Harry och Hertiginnan Meghan riktat kritik mot Spotify lovar nu det svenska jätteföretaget att införa ett varningssystem i det växande bråket om vaccin-desinformation.

Kritiken mot det svenska musikströmningsföretaget Spotify med den svenska grundaren Daniel Ek i spetsen har blivit större och större.

Sprider desinformation

Bakgrunden är att Spotify anklagas för att låta den kontroversiella amerikanska poddcaststjärnan Joe Rogan sprida desinformation om covid-vaccinet.

270 vetenskapsmän och forskare

Inte mindre än 270 vetenskapsmän och medicinska forskare och experter har skrivit under ett brev där de uppmanar Spotify att agera mot Joe Rogan som många gånger anklagats för låta desinformatörer vräka ur sig lögner och konspirationsteorier om vaccinet.

Protesterat högljutt

Den amerikansk-kanadensiska sångaren Neil Young, som skrivits in i The Rock and Roll Hall of Fame två gånger, har protesterat högljutt mot Joe Rogans spridande av lögner om vaccinet och har hotat med att lämna Spotify om Joe Rogan tillåts hålla på med sina lögner.

Kunglig smäll

Spotify valde dock att ha kvar Joe Rogan varpå Neil Youngs hot om att ta bort sin musik från Spotify förverkligades.

Strax därpå följde även Joni Mitchell efter och lämnade Spotify och på söndagen kom den stora kungliga smällen. Då gick inga mindre än Prins Harry och Hertiginnan Meghan ut och protesterade mot Spotify.

Uttryckt sin oro

Hundratals miljoner människor påverkas dagligen av de allvarliga skador som orsakas av felaktig information och desinformation som sprids. I april började vår medgrundare [prinsparet] att uttrycka oro till våra partners på Spotify över de verkliga konsekvenserna av covid-19 desinformation på plattformen. Vi har fortsatt att uttrycka vår oro för att Spotify ska ordna förändringar på sin plattform för att adressera denna folkhälsokris, meddelar det brittiska prinsparets talesperson.

Spotify backar

Uppenbarligen blev den kungliga kritiken droppen som fick bägaren att rinna över och nu backar Spotify  åtminstone delvis.

Vi har hört kritiken, meddelar grundaren Daniel Ek på Twitter.

Utlovar förändringar

– Det har varit många konversationer om information angående covid-19 på Spotify. Vi har hört kritiken och kommer genomföra förändringar för att hjälpa till att motverka desinformation, framhåller Daniel Ek på Twitter. 

Såväl Joe Rogan som prinsparet har lukrativa affärer med Spotify som därmed kläms mellan allehanda pengamöjligheter såväl som frågor som handlar om liv och död orsakat av grov desinformation om vaccinet.

Varningssystem

Enligt BBC News kommer Spotify att införa ett slags varningssystem som avser alla podcastavsnitt som diskuterar covid-19. Varningarna ska direktlänka lyssnarna till en sida med korrekta fakta om coronaviruset och covid-19.

Bloomberg News uppger även att Spotify har publicerat interna regler om vad som tillåts och inte tillåts inom dess tjänster. 

Kan erkännas

– Vi har haft regler i många år men det kan erkännas att vi inte varit så transparanta kring reglerna som omgärdar vårt innehåll på ett bredare plan, kommenterade Daniel Ek på sin blogg enligt Bloomberg.

Det är ännu oklart om Spotifys aningen diffusa besked kommer att hejda den tilltagande kritiken bedömer Bloomberg.

Spotify har ännu inte tagit avstånd från Joe Rogans agerande.

Foto: The Royal Family FB

Text: Redaktionen


Stort larm om vanlig router – många svenskar har den

2025 01 24

En av de mest populära routrarna på marknaden är föremål för stor oro.

Det är routrarna av märket TP-Link som under vintern dragit uppmärksamheten till sig.

Nyligen gick myndigheter i USA ut med att man överväger ett totalförbud mot produkterna, som även finns i mängder av svenskars hem.

Routrarna kallas till och med för ett “nationellt säkerhetsproblem” på grund av upprepade kopplingar till kinesiska cyberattacker, rapporterar ansedda Wall Street Journal.

Skäl till oro i Sverige

Specifikt befarar dessutom USA att TP-Link-routrarna – som är den mest sålda routern på Amazon – kommer att användas mot västerländska mål.

Av den anledningen finns det skäl till oro även här i Sverige och Europa och alla andra västländer där de populära produkterna säljs.

Det konstaterar säkerhetsföretaget CSIS medgrundare och it-säkerhetsexperten Peter Kruse från Danmark, där problemet också uppmärksammats de senaste veckorna.

– Med många produkter i den låga prisklassen är säkerheten inte särskilt högt prioriterad. Kort sagt, du får vad du betalar för, säger han till TV2.

Microsoft bekräftar

Techjätten Microsoft har redan bekräftat att en kinesisk hackerenhet har lanserat “separata cyberattacker” via tusentals routrar från TP-Link.

Viktigt i sammanhanget är dock att det kinesiska företaget inte själva anklagas för att hota cybersäkerheten – kritiken går ut på att de inte gör tillräckligt för att förebygga att andra hotar det.

– Det har konstaterats över tid att TP-Link är en produkt som innehåller många sårbarheter jämfört med andra produkter, och det finns en oro för att det kan resultera i en supply chain-attack, säger Peter Kruse och syftar på it-attacker mot organisationers eller företags leveranskedjor.

Uppmaningen till vanligt folk

Enligt experten finns det sannolikt en rädsla att den kinesiska regeringen ska kräva eller redan har krävt tillgång till TP-Links routrar.

Liknande oro låg bakom att flera länder 2019 började betrakta den kinesiska mobiljätten Huawei som ett säkerhetshot.

Larmet innebär dock inte att du per automatik behöver oroa dig för att bankuppgifter eller liknande ska hackas om du har en TP-Link-router i bostaden.

Däremot ska man fundera på vilken router man köper – för att undvika att bidra till exempelvis en större cyberattack mot kritisk infrastruktur.

Uppmaningen gäller även andra lågprisroutrar.

Vi ska vara försiktiga så att vi inte stirrar oss blinda på en produkt. Det finns många produkter i denna prisklass där säkerheten är dålig, säger Peter Kruse till TV2.

Foto: Pixabay

Text: Redaktionen


Danmarks försvarsminister varnar för krig

2025 01 23

De senaste åren har världens länder vänt blickarna mot Arktis.

Det gigantiska området har blivit en geopolitisk “hotspot”, där såväl Ryssland som Nato ökat sin militära närvaro. 

Regionen är rik på outnyttjade resurser som gas, olja och mineraler och har en stark strategisk betydelse. I takt med att isarna smälter på grund av klimatförändringar växer också nya sjöfartsrutter fram, vilket minskar restiden från Europa, Asien och USA.

Det har lett till att Kina också börjat intressera sig för Arktis, vilket den amerikanska militären målat upp som ett hot mot hela den regionala stabiliteten.

Samtidigt har det inte undgått någon att USA:s nytillträdde president Donald Trump är intresserad av att ta över Grönland, som tillhör kungariket Danmark. Presidenten har hotat att använda militärt våld för att ta kontroll över ön.

– För den nationella säkerhetens skull och för friheten i hela världen anser USA att ägande och kontroll av Grönland är av största vikt, har Trump utryckt.

Varnar för krig

Den upptrissade stämningen i Arktis oroar Danmarks försvarsminister Troels Lund Poulsen.

I ett inlägg på Facebook skriver Poulsen att världen har gått in i en ”ny era”.

– Den arktiska regionen har under många år varit ett lågspänningsområde. Så är det inte längre, framhåller försvarsministern.

– Vi har gått in i en ny era. En ny tid som på många sätt påminner om det kalla kriget, som jag själv växte upp under.

Enligt Poulsen kan världen i värsta fall stå inför ett storskaligt krig om Arktis.

– Vi måste till varje pris förhindra att det utvecklas till ett hett krig, skriver försvarsministern.

– I tider som dessa gäller det att hålla huvudet kallt och hjärtat varmt. Jag försöker göra det, och jag hoppas att ni kommer att stödja mig. Även när det blir utmanande och svårt måste val göras.

Danmark i förhandlingar

Den danska regeringen har tidigare meddelat att man kommer öka anslaget till försvaret med 300 miljarder danska kronor, motsvarande cirka 460 miljarder svenska kronor.

Försvarsminister Troels Lund Poulsen understryker att fortsatt samarbete med den amerikanska militären är av högsta prioritet för Danmark.

– USA är vår viktigaste allierade, och i regeringen arbetar vi hårt för att stärka vårt – redan goda – samarbete med den nya amerikanska administrationen.

– I försvaret av Arktis och det danska riket råder det ingen tvekan om att Danmark och Grönland kommer att ha ett stärkt samarbete med USA under de kommande åren.

Foto: Nato

Text: Redaktionen