Spotify inför varningssystem efter protester från Prins Harry och Meghan

2022 01 31

Efter att Prins Harry och Hertiginnan Meghan riktat kritik mot Spotify lovar nu det svenska jätteföretaget att införa ett varningssystem i det växande bråket om vaccin-desinformation.

Kritiken mot det svenska musikströmningsföretaget Spotify med den svenska grundaren Daniel Ek i spetsen har blivit större och större.

Sprider desinformation

Bakgrunden är att Spotify anklagas för att låta den kontroversiella amerikanska poddcaststjärnan Joe Rogan sprida desinformation om covid-vaccinet.

270 vetenskapsmän och forskare

Inte mindre än 270 vetenskapsmän och medicinska forskare och experter har skrivit under ett brev där de uppmanar Spotify att agera mot Joe Rogan som många gånger anklagats för låta desinformatörer vräka ur sig lögner och konspirationsteorier om vaccinet.

Protesterat högljutt

Den amerikansk-kanadensiska sångaren Neil Young, som skrivits in i The Rock and Roll Hall of Fame två gånger, har protesterat högljutt mot Joe Rogans spridande av lögner om vaccinet och har hotat med att lämna Spotify om Joe Rogan tillåts hålla på med sina lögner.

Kunglig smäll

Spotify valde dock att ha kvar Joe Rogan varpå Neil Youngs hot om att ta bort sin musik från Spotify förverkligades.

Strax därpå följde även Joni Mitchell efter och lämnade Spotify och på söndagen kom den stora kungliga smällen. Då gick inga mindre än Prins Harry och Hertiginnan Meghan ut och protesterade mot Spotify.

Uttryckt sin oro

Hundratals miljoner människor påverkas dagligen av de allvarliga skador som orsakas av felaktig information och desinformation som sprids. I april började vår medgrundare [prinsparet] att uttrycka oro till våra partners på Spotify över de verkliga konsekvenserna av covid-19 desinformation på plattformen. Vi har fortsatt att uttrycka vår oro för att Spotify ska ordna förändringar på sin plattform för att adressera denna folkhälsokris, meddelar det brittiska prinsparets talesperson.

Spotify backar

Uppenbarligen blev den kungliga kritiken droppen som fick bägaren att rinna över och nu backar Spotify  åtminstone delvis.

Vi har hört kritiken, meddelar grundaren Daniel Ek på Twitter.

Utlovar förändringar

– Det har varit många konversationer om information angående covid-19 på Spotify. Vi har hört kritiken och kommer genomföra förändringar för att hjälpa till att motverka desinformation, framhåller Daniel Ek på Twitter. 

Såväl Joe Rogan som prinsparet har lukrativa affärer med Spotify som därmed kläms mellan allehanda pengamöjligheter såväl som frågor som handlar om liv och död orsakat av grov desinformation om vaccinet.

Varningssystem

Enligt BBC News kommer Spotify att införa ett slags varningssystem som avser alla podcastavsnitt som diskuterar covid-19. Varningarna ska direktlänka lyssnarna till en sida med korrekta fakta om coronaviruset och covid-19.

Bloomberg News uppger även att Spotify har publicerat interna regler om vad som tillåts och inte tillåts inom dess tjänster. 

Kan erkännas

– Vi har haft regler i många år men det kan erkännas att vi inte varit så transparanta kring reglerna som omgärdar vårt innehåll på ett bredare plan, kommenterade Daniel Ek på sin blogg enligt Bloomberg.

Det är ännu oklart om Spotifys aningen diffusa besked kommer att hejda den tilltagande kritiken bedömer Bloomberg.

Spotify har ännu inte tagit avstånd från Joe Rogans agerande.

Foto: The Royal Family FB

Text: Redaktionen