Spotify inför varningssystem efter protester från Prins Harry och Meghan

2022 01 31

Efter att Prins Harry och Hertiginnan Meghan riktat kritik mot Spotify lovar nu det svenska jätteföretaget att införa ett varningssystem i det växande bråket om vaccin-desinformation.

Kritiken mot det svenska musikströmningsföretaget Spotify med den svenska grundaren Daniel Ek i spetsen har blivit större och större.

Sprider desinformation

Bakgrunden är att Spotify anklagas för att låta den kontroversiella amerikanska poddcaststjärnan Joe Rogan sprida desinformation om covid-vaccinet.

270 vetenskapsmän och forskare

Inte mindre än 270 vetenskapsmän och medicinska forskare och experter har skrivit under ett brev där de uppmanar Spotify att agera mot Joe Rogan som många gånger anklagats för låta desinformatörer vräka ur sig lögner och konspirationsteorier om vaccinet.

Protesterat högljutt

Den amerikansk-kanadensiska sångaren Neil Young, som skrivits in i The Rock and Roll Hall of Fame två gånger, har protesterat högljutt mot Joe Rogans spridande av lögner om vaccinet och har hotat med att lämna Spotify om Joe Rogan tillåts hålla på med sina lögner.

Kunglig smäll

Spotify valde dock att ha kvar Joe Rogan varpå Neil Youngs hot om att ta bort sin musik från Spotify förverkligades.

Strax därpå följde även Joni Mitchell efter och lämnade Spotify och på söndagen kom den stora kungliga smällen. Då gick inga mindre än Prins Harry och Hertiginnan Meghan ut och protesterade mot Spotify.

Uttryckt sin oro

Hundratals miljoner människor påverkas dagligen av de allvarliga skador som orsakas av felaktig information och desinformation som sprids. I april började vår medgrundare [prinsparet] att uttrycka oro till våra partners på Spotify över de verkliga konsekvenserna av covid-19 desinformation på plattformen. Vi har fortsatt att uttrycka vår oro för att Spotify ska ordna förändringar på sin plattform för att adressera denna folkhälsokris, meddelar det brittiska prinsparets talesperson.

Spotify backar

Uppenbarligen blev den kungliga kritiken droppen som fick bägaren att rinna över och nu backar Spotify  åtminstone delvis.

Vi har hört kritiken, meddelar grundaren Daniel Ek på Twitter.

Utlovar förändringar

– Det har varit många konversationer om information angående covid-19 på Spotify. Vi har hört kritiken och kommer genomföra förändringar för att hjälpa till att motverka desinformation, framhåller Daniel Ek på Twitter. 

Såväl Joe Rogan som prinsparet har lukrativa affärer med Spotify som därmed kläms mellan allehanda pengamöjligheter såväl som frågor som handlar om liv och död orsakat av grov desinformation om vaccinet.

Varningssystem

Enligt BBC News kommer Spotify att införa ett slags varningssystem som avser alla podcastavsnitt som diskuterar covid-19. Varningarna ska direktlänka lyssnarna till en sida med korrekta fakta om coronaviruset och covid-19.

Bloomberg News uppger även att Spotify har publicerat interna regler om vad som tillåts och inte tillåts inom dess tjänster. 

Kan erkännas

– Vi har haft regler i många år men det kan erkännas att vi inte varit så transparanta kring reglerna som omgärdar vårt innehåll på ett bredare plan, kommenterade Daniel Ek på sin blogg enligt Bloomberg.

Det är ännu oklart om Spotifys aningen diffusa besked kommer att hejda den tilltagande kritiken bedömer Bloomberg.

Spotify har ännu inte tagit avstånd från Joe Rogans agerande.

Foto: The Royal Family FB

Text: Redaktionen


Willys och Hemköp stoppar populär produkt – gäller resten av 2024

2024 07 26

Axfood har gett besked om att matjätten sätter stopp för vissa livsmedel.

Under den senaste tiden har beståndet av surströmming uppmärksammats i Sverige.

Det råder stora utmaningar för odlare och surströmmingen bedöms i viss mån vara hotad.

Livsmedelsjätten Axfood, som äger Willys och Hemköp, har gett besked om att man sätter stopp för försäljningen av surströmming och annan fisk och skaldjur under resten av året.

Långsiktigt arbete

I WWF:s senaste fiskguide har strömming från Östersjön fått rött ljus. 

Det innebär att arten bedöms som hotad och helt bör undvikas.  

– Även om det inte är det småskaliga fisket som är det stora problemet, är strömmingsbeståndets biomassa lägre och åtgärder behöver vidtas, framhåller Axfood.

– Axfoods butiker kommer därför inte att sälja surströmming under säsongen 2024. Tillsammans med leverantörer ses nu olika hållbara lösningar över för att framöver kunna erbjuda surströmming på ett långsiktigt hållbart sätt framöver. 

“Borde inte tillåtas”

Åsa Domeij, Axfoods hållbarhetschef, har uttalat sig om situationen.

– Det är det industriella och storskaliga trålfisket av sill/strömming för fodertillverkning som inte borde tillåtas eftersom det leder till utfiske och därför förstör möjligheterna för det kustnära och småskaligt garnfiske för konsumtion, till exempel surströmming.

“Blandade känslor”

En annan som har kommenterat saken är Urban Winther som är butikschef för en Willysaffär i Luleå.

– Det är ju verkligen blandade känslor. Jag har respekt för att den har blivit rödlistad och det är ju väldigt ont om strömming. De sista åren har vi inte alls fått tag i de volymer som vi önskar, säger han till Sveriges Radio.

– Det är ju en otrolig brist på det.

Nya räkor

Axfood ersätter även de svenska räkorna i butikerna av liknande skäl.

– Även den svenska räkan har rött ljus i WWF:s fiskguide. I och med att den dessutom förlorat sin miljömärkning från MSC har den tillsvidare ersatts av räkor från Norge i Axfoods butiker.

Foto: Willys Axfood

Text: Redaktionen


Bilister påverkas av ny lag – föreslår indraget körkort

2024 07 25

Från polishåll föreslår man nu ännu hårdare straff trots att en ny lag har gett effekt.

Under en längre tid hade flera städer problem med ungdomar som åkte runt och spelade hög musik i sina bilar.

2021 kom en ny lag som möjliggjort böter som en konsekvens för den som spelar för hög musik.

Lagen har gett effekt, men från polishåll föreslår man nu ännu hårdare straff för bilisterna.

Det rapporterar SVT.

Har minskat

Antalet bötfällda i bland annat Dalarna har minskat kraftigt på sistone.

– Det är glädjande att se att fler bilförare nu tar hänsyn till reglerna och till sina medmänniskor, säger Kjell Bond, som är kommunpolis i Rättvik, till SVT.

Vill se hårdare straff

Trots att den nya lagen har gett effekt vill Kjell Bond se ännu hårdare straff.

Han föreslår att indraget körkort skulle kunna leda till en ännu bättre utveckling.

– Många bilister skulle tänka sig för både en och två gånger innan de spelar hög musik om de riskerar att förlora sitt körkort, säger han.

20 000 än så länge

Det återstår att se om man nöjer sig med böter eller om indraget körkort kan bli verklighet för den som spelar för hög musik framöver.

Transportstyrelsen har i dagarna släppt ny statistik, och under årets första halvår så förlorade 20 000 svenskar sitt körkort.

– Transportstyrelsen beslutade om nästan 20 000 körkortsåterkallelser under första halvan av 2024, framhåller myndigheten.

– Det är en liten ökning på 2,6 procent jämfört med motsvarande period året innan. Återkallelserna på grund av väsentliga trafikbrott minskar tydligt. Samtidigt fortsätter återkallelserna på grund av rattfylleri eller drograttfylleri att öka. Det visar Transportstyrelsens statistik.

Tydliga riskbeteenden

Mikael Andersson, presschef på Transportstyrelsen, kommenterar siffrorna.

– Både fortkörningar och rattfyllerier är tydliga riskbeteenden i trafiken, säger han.

– En körkortsåterkallelse är en markering från samhället om ett trafikfarligt och oacceptabelt beteende, även om beslutet i sig är en renodlad trafiksäkerhetsåtgärd.

Foto: W. Kei

Text: Redaktionen