SOMMAREN 2023: ICA går ut med varning

2023 05 25

Svenska folkets kunskap om solens påverkan är oroväckande låg.  

Det framgår av en ny undersökning från Ica:s Apoteket Hjärtat och Sifo.

Sju av tio svenskar har ingen kunskap om hur vissa läkemedel kan påverka kroppen när den utsätts för sol.

– En oroande hög siffra nu när soliga sommardagar är på ingång, framhåller Ica-gruppen i ett pressmeddelande.

Extra viktigt

Det är viktigt för alla människor att skydda sig mot solen.

Men för människor som använder vissa läkemedel är det extra viktigt.

Trots detta uppvisar svenska folket en stor brist på kunskap om hur läkemedelseffekten kan påverkas av solen, enligt Apoteket Hjärtats undersökning.

– En anledning till att du bör vara försiktig med solandet i samband med att du använder vissa läkemedel är om läkemedlet ökar hudens solkänslighet.

–  Bland annat gäller det smärtstillande och antiinflammatoriska geler, samt viss antibiotika. Det finns också läkemedel, till exempel Rozex och Rosazol mot hudsjukdomen rosacea, som bryts ned i solljus och får en sämre effekt, säger Annika Svedberg, chefsapotekare på Apotek Hjärtat.

Flera risker

Annika Svedberg pekar ut flera risker.

– Om du har börjat med ett läkemedel och upptäcker att du bränner dig lättare, får ökad rodnad, eksem eller blåsor på huden kan det vara ett tecken på att din hud påverkats av behandlingen, säger hon och tillägger:

–  Många gånger finns även solkänsligheten kvar en tid efter avslutad behandling. För att undvika risken för brännskador eller pigmentförändringar är det därför viktigt att alltid läsa bipackssedeln eller fråga våra farmaceuter om råd ifall du är osäker på hur dina läkemedel fungerar ihop med solen.

De har störts kunskapsbrist

Undersökningen visar att kunskapen om hur läkemedelsbehandling kan påverkas av solen skiljer sig mellan olika grupper.

Det är främst män (32 procent) och personer i åldersgruppen 18–29 (39 procent) år som inte överhuvudtaget har någon kunskap om konsekvenserna.

Foto: E. Robertson

Text: Redaktionen