SOMMAR 2024: Tre viktiga saker att veta om inför utlandsresan

2024 05 25

Finansinspektionen går nu ut med viktiga råd till resenärer.

Sommarledigheten börjar nu närma sig och i samband med det har många planerat in semester.

Vissa föredrar lugn och ledighet på hemmaplan, medan andra har satt siktet på utlandsresor där populära destinationer är Spanien, Cypern och Grekland.

Nu går Finansinspektion ut med tre viktiga råd som de som ska resa utomlands bör veta om.

– Det är viktigt att ha koll på sin ekonomi och sina försäkringar inför en resa. På så sätt kan du undvika otrevliga överraskningar både under och efter resan, säger Moa Langemark, konsumentskyddsekonom på FI.

Första rådet

Det första rådet handlar om att se till att vara försäkrad innan man ens bokar resan.

– När du åker utomlands behöver du vara försäkrad. Genom att ta reda på vad du har för försäkringar innan du bokar resan ser du till att du får rätt skydd samtidigt som du kan undvika att betala för försäkringar som du inte behöver, meddelar Finansinspektionen.

Andra rådet

Det andra rådet handlar om hur man bör tänka gällande växlingsavgifter.

– Tänk till innan du betalar utomlands för att undvika onödiga kostnader. Hur du ska göra för att komma billigast undan ser olika ut och beror till exempel på ditt korts uttagsavgifter och banken eller växlingskontorets valutaväxlingspåslag, framhåller FI.

– Ju lägre valutaväxlingsavgift du har på ditt kort, desto billigare blir det att betala i utländsk valuta. Det är alltid bra att ha lite kontanter också. Då är det oftast billigast att ta ut pengar i en uttagsautomat på semesterorten, i stället för att växla på ett växlingskontor.

Tredje rådet

Det tredje rådet från myndigheten är att se till att hålla koll på budgeten.

– För att du ska kunna njuta av din semester till fullo kan det vara skönt att få ordning på semesterbudgeten i god tid. Skissa på kostnaderna för din semester och ta gärna i för att ha lite extra att röra dig med.

Fint i Sverige

Även om många satt sikte på utlandet så kommer det vara varmt och fint även i Sverige den kommande tiden, om än med utrymme för lite skurar här och där.

– Nästa vecka inleds med högtryck i öster och lågtryck i väster, och därmed tidvis ostadigt väder där en del områden med regn eller skurar berör fastlandet, kanske även Öland och möjligen Gotland, meddelar SMHI.

Foto: Leo Visions

Text: Redaktionen


Ny legitimation ska införas i Sverige och hela EU

2024 06 12

En ny e-legitimation ska införas i Sverige och EU, vilket innebär att BankID får konkurrens.

Miljontals svenskar har idag bank-id från kommersiella aktörer i form av privata banker.

Men det finns också många som inte har något bank-id eller någon form av e-legitimation.

Detta skapar problem i vardagen och leder till ojämlikhet.

Därför införs nu en ny, statlig e-legitimation, rapporterar SR.

En miljon saknar e-legg

Bank-id har fått mycket kritik, bland annat för att många människor saknar möjlighet att skaffa eller använda det.

– Det finns idag ungefär en miljon människor i Sverige som inte kan få en e-legitimation, säger Lotta Hämäläinen, som är ansvarig på Digg – myndigheten för digital förvaltning, till radiokanalen.

Många äldre personer kan inte använda bank-id eftersom de har svårt att hantera en smartphone.

Detsamma kan gälla personer med funktionsnedsättningar.

Ett annat problem är att bankerna, som är privata aktörer, kan välja bort kunder. Detta kan bland annat drabba flyktingar som saknar svenskt personnummer.

Dessutom anses det leda till osäkerhet när privata aktörer i stort sett har monopol på en så viktig samhällsfunktion.

– Vi har en dominerande lösning som gör att går den ner så är risken att samhället stannar, säger Lotta Hämäläinen.

Fysiskt plastkort

Men nu kommer Sverige alltså att införa en statlig e-legitimation, vilket de flesta andra länder redan har.

Den införs 2026 och kommer att vara ett fysiskt plastkort.

– Du lägger kortet mot telefonen, så läses den av trådlöst. Så det innebär att det blir enklare att hjälpa till exempel sin gamla mamma, säger Lotta Hämäläinen till radiokanalen.

Digital plånbok inom EU

Samma år kommer även EU att införa en gemensam e-legitimation i form av den digitala plånboken EUDI Wallet.

– Nyckelfunktionerna inkluderar möjligheten att e-legitimera användare över landsgränserna, både i e-tjänster och vid fysisk närvaro, uppger myndigheten Digg på sin hemsida.

Med den digitala plånboken kommer man även kunna dela annan information om sig själv inom hela EU.

– Det man fyller den med kan vara allt från teaterbiljetter, körkort, utbildningsmeriter, recept på mediciner till arbetsintyg eller rättigheter att representera ett visst företag, skriver Digg.

Foto: BankID

Text: Redaktionen


Danmark förbjuder populär pasta – säljs i Sverige

2024 06 12

Danmark återkallar flera sorter av populära ramennudlar.

Produkterna kommer från det stora sydkoreanska företaget Samyang vars pastaprodukter även säljs i de flesta svenska livsmedelsaffärer.

Nudlarna som Danmark valt att förbjuda är dock de kryddiga och starkare varianterna, som även de säljs i Sverige men främst via nischade återförsäljare på nätet.

Det handlar om “extremt starka nudlar” som den danska motsvarigheten till Livsmedelsverket menar kan förgifta konsumenterna som nu uppmanas att slänga produkterna.

– Om du har köpt produkterna ska du kassera dem eller lämna tillbaka dem till butiken där de köptes, framhåller myndigheten i ett uttalande.

"Sveda och obehag"

Enligt de danska myndigheterna är det chilin som är problemet. Kapsaicinhalten är så hög att den anses utgöra en hälsorisk. I Tyskland har flera barn lagts in på sjukhus efter att ha blivit förgiftade då de blivit utmanade på sociala medier att äta starka chilichips, lyder argumentet.

– Chili i stora mängder utgör en risk framför allt för barn och sköra vuxna, säger enhetschefen Henrik Dammand Nielsen på Fødevarestyrelsen.

– Möjliga symtom inkluderar sveda och obehag, illamående, kräkningar och högt blodtryck. Därför kräver vi nu att butikerna tar bort produkterna från sina hyllor.

"Danskar tål inte stark mat"

Återkallandet har väckt uppmärksamhet även utanför Danmarks gränser. Bland annat tar brittiska BBC upp saken och pekar på en diskussion som blossat upp där danskar pekas ut som ett folk som inte tål stark mat.

– Jag hade en vän från Danmark som tyckte att smaklösa panerade räkor med lite mald peppar på var för kryddig. Inte förvånad över att de tror att ramennudlarna är gift, lyder en kommentar på forumet Reddit som gillats flera gånger.

Här är nudlarna det gäller

De danska myndigheterna menar dock att giftlarmet ska tas på allvar. DTU Food Institute har dragit slutsatsen att nudelpaketen är skadliga för hälsan.

– Mängden het chili är ännu högre i de undersökta nudlarna än i chilichips, vilket tidigare lett till förgiftningsskador bland barn i Tyskland. Därför är det viktigt att föräldrar är medvetna om de extrema nudelsorterna och undviker dem, säger Henrik Dammand Nielsen.

Smakerna från Samyang som berörs är följande:

- Buldak 3x Spicy & Hot Chicken

- 2x Spicy & Hot Chicken

- Hot Chicken Stew

Foto: S. Singh

Text: Redaktionen