Sociala mediejättens drag kan slå hårt mot rysk propaganda

2022 04 06

Twitter kommer att införa nya åtgärder för att stoppa rysk statlig propaganda på sin plattform.

Sociala mediejätten åtgärder syftar till att minska effekten av rysk propaganda som förekommer på det sociala nätverket, rapporterar The Guardian.

– Vi kommer inte att förstärka eller rekommendera statliga konton som tillhör stater som begränsar tillgången till gratis information och som driver väpnade konflikter, skriver Twitter i ett uttalande.

Åtgärden

De officiella ryska regeringskontona kommer inte längre att ”rekommenderas” till Twitter-användare och kommer inte dyka upp som alternativ vid sökningar, bekräftar företaget i ett uttalande, enligt The Guardian.

Twitter har redan, i likhet med Facebook och Instagram, blockerat konton för statliga ryska medierna Sputnik och RT i Europa.

Moskva har svarat

Moskva har svarat med att begränsa åtkomsten till Twitter i landet. Facebook och Instagram är sedan tidigare blockerat i Ryssland.

Får inte information

– Putinregimens beslut att begränsa sociala medier och oberoende media i landet har lett till att det uppstått en kraftig ”informationsobalans”, skriver Twitter i ett uttalande, enligt The Guardian.

I Ryssland är det förbjudet att använda ord som ”krig” eller ”invasion” för att beskriva Putinregimens anfallskrig i Ukraina och brutala handlingar mot civila.

Den ryska regeringen har istället stämplat kriget som en ”särskild militär operation”.

Protester slås tillbaka

Ryska myndigheter har agerat hänsynslöst mot människor i landet som protesterat mot kriget. Flera rapporter illustrerar våldsamma polisingripande, tortyr och blockering av media. Tidningar tystas och företrädare för organisationer grips.

I mitten av mars vittnade CIA-chefen Bill Burns om att uppemot 14 000 ryssar har gripits efter protester mot kriget.

Foto: S. InMotion

Text: Redaktionen