Snabbväxande hamburgerkedja expanderar – öppnar nya restauranger

2025 08 21

Hamburgerkedjan Mister York expanderar i snabb takt.

Kedjan har gett besked om femtontal nyetableringar för 2025 varav sex restuaranger redan öppnats hittills i år.

Nu kommer besked om att Mister York öppnar nytt i Bollnäs.

Där kommer en drive thru-restaurang på 250 kvadratmeter att etableras.

Det framhåller kedjan i ett pressmeddelande.

Mister York öppnar nytt

Kedjan tar över den 250 kvadratmeter stora lokalen efter den så kallade "Bollnässtugan" i Bollnäs.

I samband med nyöppningen kommer man att anställa omkring 40 medarbetare.

– Vi märker att det finns en stor efterfrågan efter prisvärd kvalitetsmat speciellt i vältrafikerade områden, säger vd Gustav Haglund.

– Bollnäs är inget undantag och vi kommer dessutom att öppna restaurangen där väg 83 och väg 50 korsar varandra vilket ger oss ett perfekt läge för inte minst fjälltrafiken.

“Ser fram emot det”

Haglund fortsätter.

– Vi ser verkligen fram emot att få erbjuda Bollnäs såväl som alla resenärer längs med vägarna den nya generationens snabbmat.

Bollnäs är en av flera nyöppningar som Mister York har gett besked om under sommaren.

Läs mer: REGERINGEN LOVAR: Då får svenska folket mer i plånboken

Skövde och Karlskoga

Kedjan kommer även att etablera sig i Skövde och Karlskoga.

Restaurangen i Skövde hamnar i Stallsiken Handelsområde, medan nyöppningen i Karlskoga sker vid Österleden 1D.

Vid E20

I mitten av juni kom även besked om att Mister York kommer till Strängnäs.

Restaurangen kommer att öppna i Strängnäs Biskopskvarn vid väg E20.

– Inför öppningen räknar Mister York med att rekrytera ett engagerat team om cirka 40-50 medarbetare, bestående av både heltidsanställda, deltidsanställda och extrapersonal, meddelar kedjan.

– Restaurangen kommer att erbjuda generösa öppettider alla dagar i veckan inklusive nattöppet samt ett brett utbud av burgare med fokus på hög kvalitet. 

Läs mer: Amerikanska snabbmatsjätten expanderar i Sverige

Foto: N. Grappone

Text: Redaktionen


Läkemedelsverket vädjar till alla som plockar svamp

2025 08 21

Läkemedelsverket skickar med ett viktigt meddelande till svampplockare.

Farligt att chansa i svampskogen.

Så lyder Läkemedelsverkets varning inför den kommande svampsäsongen.

Myndigheten vädjar till svenskarna att bara äta svamp som man med säkerhet vet är matsvamp.

Läkemedelsverket vädjar

Förra året fick Giftinformationscentralen in flera bekräftade fall av potentiellt livshotande förgiftningar av vit flugsvamp, en svamp som lätt kan förväxlas med exempelvis champinjoner. 

Under 2024 rapporterades även ovanligt många misstänkta förgiftningar med toppig giftspindelskivling, en svamp som kan ge permanenta njurskador.

– Just nu är det fortfarande ganska torrt i skogarna på flera håll, men i takt med att höstvädret drar in med mer regn och fukt kommer svamptillgången att öka, säger Peter Hultén, svampexpert och apotekare vid Giftinformationscentralen.

– Då fler ger sig ut för att leta svamp kommer samtalen till oss från både allmänhet och sjukvård att öka.

“Var säker”

Den vanligaste orsaken till allvarlig svampförgiftning är att giftig svamp förväxlats med matsvamp. 

– Vi vill att alla som är på jakt efter matsvamp ska känna sig trygga med att det verkligen är en matsvamp man plockat med sig hem, säger Hultén.

– Därför är det bra att till exempel lära sig några sorter i taget. Är du det minsta osäker ska du låta bli att äta den.

Vanliga symptom

De vanligaste symptomen på förgiftning av någon av de farligaste flugsvamparna är kraftiga diarréer och magsmärtor samt kräkningar. 

Dessa kommer oftast först efter 12 timmar, men kan komma tidigare.

“Några av de farligaste”

Peter Hultén fortsätter.

– Vit och lömsk flugsvamp är några av de farligaste giftsvamparna i den svenska naturen och de kan förväxlas med bland annat champinjoner, vissa kremlor, slidskivlingar och fjällskivlingar, säger han.

– En bra grundregel för att undvika de allra giftigaste svamparna är att inte plocka vita och gröna svampar med vita skivor och bruna svampar med bruna skivor.

Foto: N. Grappone

Text: Redaktionen


Svensk klassiker tar Ukraina med storm – fylls på i matbutikerna

2025 08 21

Ukrainarna har fått bekanta sig med en mångårig svensk klassiker.

Det är surströmming som nu har hittat fram till de ukrainska matbutikernas hyllor.

En av de ledande matkedjorna i landet – Silpo – har börjat sälja den svenska klassikern.

Precis som i Sverige har det varit blandade reaktioner till fisken, rapporterar SVT.

Surströmming i hyllorna

Surströmmingen säljs inte utan tvist i Ukraina – medföljer gör nämligen en klädnypa.

Import- och exportchefen Svitlana Shchegrykovych, kommenterar.

– Vi gillade idén med klädnypan i reklamen, men sedan började vi tveka. Tänk om kombinationen av klädnypa och surströmming förolämpar vår producent? Det är ju en ikonisk produkt för Sverige och svenskarna.

“Menar allvar”

Ukrainarna tvingades dubbelkolla med leverantören för att säkerställa att importen var en seriös ambition.

– Vi bekräftade flera gånger för producenten att vi verkligen menade allvar med att importera surströmming.

Läs mer: Storkedja sänker priserna på 2 000 produkter

Det är surströmming

Surströmming är lättsaltad mjölksyrejäst/fermenterad strömming.

Den var tidigare en vardaglig maträtt för det enkla och fattiga hushållet, framförallt längs norrlandskusten. 

Under senare delen av 1900-talet började den betraktas som en delikatess.

– Detta gäller framförallt i de norra delarna av landet, bland norrlänningar boende i södra Sverige och i sociala sammanhang där den regionala tillhörigheten är viktig, till exempel på universitetens nationer, förklarar organisationen Levande Kulturarv.

Liten export

Ungefär hälften av all surströmming konsumeras norr om Dalälven och den andra hälften söder därom, framförallt i Stockholmsregionen. 

En mycket liten andel exporteras. 

Mer än hälften av dem som äter surströmming gör det bara en gång per år.

– De flesta äter i dag surströmming med olika tillbehör som hårt eller mjukt tunnbröd eller på tallrik med potatis, tomat och dill, fortsätter organisationen.

– Många dricker nubbe och öl till, medan andra föredrar svagdricka eller mjölk.

Läs mer: REGERINGEN LOVAR: Då får svenska folket mer i plånboken

Foto: E. Soares

Text: Redaktionen