SMITTSPRIDNINGEN: Tydlig ljuspunkt i Nordens hårdast drabbade land

2022 01 18

Danmark har drabbats av den största smittspridningen i Norden – men en av landets viktigaste kurvor går nu i rätt riktning.

Bland de nordiska länderna är det Danmark som drabbats av den mest rusande ökningen av coronasmitta just nu.

Värst i Norden

Danmarks smittspridning började rusa redan efter Lucia och i går måndag såg smittspridningen ut så här i Norden sett till nya antalet registrerade smittade per dag utslaget på 100 000 invånare i genomsnitt de senaste registrerade 7 dagarna enligt VG.

◾446 Danmark

◾351 Island

◾202 Sverige

◾192 Norge

◾169 Finland

Totala antalet

Danmark ligger också i topp sett till totala antalet nya smittade per dygn i genomsnitt de senaste registrerade 7 dagarna i VG:s sammanställning utan att slå ut det per 100 000 invånare.

◾25 931 Danmark

◾20 513 Sverige

◾10 359 Norge

◾  9 373 Finland

◾  1 206 Island

Omfattningen av testning påverkar

Något som väger in är hur omfattande testningen är i respektive land och i Sverige har det exempelvis kommit signaler om att man ska vara försiktig med att testa sig. Det påverkar statistiken. Det är långa köer och lång väntetid på att få svar i Sverige och mörkertalet avseende smittspridningen är sannolikt stort.

Nytt rekord i går

I går måndag registrerade Danmark hela 29 000 nya smittade för det senaste dygnet vilket är en ny toppnotering. Men samtidigt minskar faktiskt antalet personer som vårdas på intensivvårdsavdelning runt om i Danmark. I går låg 52 personer på intensiven vilket är en minskning från de 80 patienter som vårdades för covid-19 på intensiven i början av januari.

Knäckt iva-kurvan

– Det ser faktiskt ut som att vi har knäckt kurvan när det gäller antalet som lagts in på intensiven, säger Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S) till Ekstrabladet.

Tack vare vaccinet

Frederiksen är inne på att den positiva nyheten med färre på intensiven som kommer trots att smittspridningen ökar kan få påverkan på landets coronarestriktioner. Hon betonar att det är vaccineringen som ligger bakom de positiva beskeden.

Inte samma förhållande

– Vi kan konstatera när det gäller omikron i Danmark att vi inte har samma förhållande mellan antalet smittade och antalet sjukhusvårade och antalet allvarligt sjuka som vi hade tidigare, det visste vi tack vare att vi har så hög vaccintäckning, säger Mette Frederiksen.

Ska överväga

– Och det ser även ut som att vi har knäckt kurvan vad gäller antalet som lagts in på intensiven. Så vi är i ett läge och en situation där vi ska överväga inte bara de nuvarande restriktionerna utan även hur vi hanterar situationen överhuvudtaget, säger Danmarks statsminister.


Bensinpriset förändras snabbt – på väg mot rekord

2024 09 15

Det svenska bensinpriset har förändrats väldigt snabbt jämfört med priset i övriga Europa.

På bara ett år har svenska drivmedelspriser sjunkit avsevärt.

I rankingen över europeiska drivmedelspriser har Sveriges position förändrats med hela 14 placeringar när det gäller bensin och 18 placeringar när det gäller diesel, rapporterar DI.

Sverige har nu det sjunde lägsta bensinpriset i Europa – av 32 jämförda länder, enligt statistik från M Sverige. Det rör sig om en rekordsnabb förändring jämfört med hur Sverige brukar stå sig i jämförelse med andra europeiska länder.

Snabb förändring i europeisk jämförelse

I statistiken jämförs drivmedelspriser i europeiska länder i september varje år.

En liter bensin kostar i snitt 16,64 kronor i Sverige i september.

Det innebär att vi går från en 21:a plats till en 7:e plats i Europa, när länderna rankas utifrån hur billig bensinen är, rapporterar tidningen.

När det gäller diesel har Sverige gått från en 32:a plats, alltså bottenplaceringen, till en 14:e plats.

Effekt av sänkt reduktionsplikt

De sjunkande drivmedelspriserna tros bland annat bero på att oljepriset har fallit, enligt tidningen.

Men prissänkningen är också en effekt av den sänkta reduktionsplikten.

Regeringen planerar dock att höja reduktionsplikten igen, men kompensera genom att sänka skatten på drivmedel.

Något som M Sverige tycker är bra, eftersom reduktionsplikten fyller en funktion.

– Inblandningen gör ju att det skapar möjligheter att kunna fortsätta köra med den bil man har i dag eftersom utsläppen blir mindre, säger Carl-Erik Stjernvall, teknisk expert på M Sverige, enligt tidningen.

Sänker bränsleskatter

Att sänka reduktionsplikten var ett viktigt vallöfte från Tidöpartierna, men nu har man alltså föreslagit att den ska höjas igen eftersom man vill minska svenska klimatutsläpp, rapporterar SVT.

Nivån på reduktionsplikten planeras att höjas från 6 till 10 procent.

Det är tillräckligt för att minska CO2-utsläppen med minst en halv miljon ton per år, enligt kanalen.

Men samtidigt väljer man alltså att sänka drivmedelsskatterna.

Tidöpartiernas förhoppning är att skattesänkningen ska innebära att det inte blir dyrare att tanka, trots en höjd reduktionsplikt.

– De som oroas av detta kan sova lugnt, vi kompenserar genom skattesänkningar på drivmedel, uppger Sverigedemokraterna i en skriftlig kommentar till kanalen.

Foto: engin akyurt

Text: Redaktionen


Kundrusning till Rusta – går ut med oväntat besked

2024 09 13

Rusta har lyft i motvind och trotsar utmanande omständigheter.

Det står klart när butikskedjan nu redovisar sina resultat från årets första kvartal.

Under perioden har Rusta stärkt lönsamheten och ökat försäljningen inom samtliga segment och dessutom höjt sin nettoomsättning med 3,7 procent jämfört med förra året.

Totalt ligger nu nettoomsättningen på 3 069 miljoner kronor och rörelseresultatet har ökat från 298 miljoner till 351 miljoner kronor.

Detta trots att varuhuset själva menar att det knappt vore möjligt under de ekonomiska förutsättningar som finns.

– Rusta uppnådde under det första kvartalet fortsatt försäljningstillväxt och stärkt lönsamhet inom samtliga segment, trots en utmanande marknad med försiktiga konsumenter, säger Göran Westerberg, vd för Rusta, i en kommentar.

"Antalet nya medlemmar ökar kraftigt"

Han understryker att förklaringen tycks finnas i att Rusta har hittat ett metodiskt sätt att arbeta på som även av allt att döma får kunder att vallfärda till butikerna.

Genom god kostnadskontroll och högre produktivitet genom hela värdekedjan har vi stärkt bruttomarginalen, vilket resulterat i ökad vinst under kvartalet. Samtidigt ökar antalet nya medlemmar i vår kundklubb kraftigt. säger Göran Westerberg.

– Det visar på styrkan i Rustas koncept, där vår tydliga lågprisposition fortsätter att attrahera nya kunder under lågkonjunkturen. En fantastisk kundbas att bygga vidare på när konjunkturen väl vänder.

LÄS MER: Lågpriskedja expanderar i Sverige – 12 nya butiker

"Vansinniga siffror"

Beskedet är ett stort sådant för Rusta som växer som aldrig förr.

Och det finns egentligen ingenting som kan hejda lågprismarknaden, förklarade Göran Westerberg i en intervju med Di tidigare i somras.

Av kundklubbens totalt 5,6 miljoner medlemmar i Norden hade 850 000 av dem strömmat in bara under det senaste året, deklarerades det i juli.

Enligt Rusta har 80 procent av alla svenskar mellan 16 och 80 år handlat i någon av deras butiker.

– Det är vansinniga siffror. Så av runt 7,6 miljoner individer i åldersspannet, rör sig cirka 6,2 miljoner hos oss, sade Göran Westerberg till tidningen vid tillfället.

Enligt vd:n “gled man in på börsen” på en tveksam marknad i uppstarten. Utmaningen har varit att slå hjål på myten om att lågrpriskonceptet bara fungerar under svåra ekonomiska tider.

– Jag är helt övertygad om att vi har en plats på den europeiska marknaden, att vi fyller en lucka, säger Göran Westerberg till Di.

LÄS MER: Anstormning till Rusta – “vansinniga siffror”

Foto: Rusta

Text: Redaktionen