SMITTSPRIDNINGEN: Tydlig ljuspunkt i Nordens hårdast drabbade land

2022 01 18

Danmark har drabbats av den största smittspridningen i Norden – men en av landets viktigaste kurvor går nu i rätt riktning.

Bland de nordiska länderna är det Danmark som drabbats av den mest rusande ökningen av coronasmitta just nu.

Värst i Norden

Danmarks smittspridning började rusa redan efter Lucia och i går måndag såg smittspridningen ut så här i Norden sett till nya antalet registrerade smittade per dag utslaget på 100 000 invånare i genomsnitt de senaste registrerade 7 dagarna enligt VG.

◾446 Danmark

◾351 Island

◾202 Sverige

◾192 Norge

◾169 Finland

Totala antalet

Danmark ligger också i topp sett till totala antalet nya smittade per dygn i genomsnitt de senaste registrerade 7 dagarna i VG:s sammanställning utan att slå ut det per 100 000 invånare.

◾25 931 Danmark

◾20 513 Sverige

◾10 359 Norge

◾  9 373 Finland

◾  1 206 Island

Omfattningen av testning påverkar

Något som väger in är hur omfattande testningen är i respektive land och i Sverige har det exempelvis kommit signaler om att man ska vara försiktig med att testa sig. Det påverkar statistiken. Det är långa köer och lång väntetid på att få svar i Sverige och mörkertalet avseende smittspridningen är sannolikt stort.

Nytt rekord i går

I går måndag registrerade Danmark hela 29 000 nya smittade för det senaste dygnet vilket är en ny toppnotering. Men samtidigt minskar faktiskt antalet personer som vårdas på intensivvårdsavdelning runt om i Danmark. I går låg 52 personer på intensiven vilket är en minskning från de 80 patienter som vårdades för covid-19 på intensiven i början av januari.

Knäckt iva-kurvan

– Det ser faktiskt ut som att vi har knäckt kurvan när det gäller antalet som lagts in på intensiven, säger Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S) till Ekstrabladet.

Tack vare vaccinet

Frederiksen är inne på att den positiva nyheten med färre på intensiven som kommer trots att smittspridningen ökar kan få påverkan på landets coronarestriktioner. Hon betonar att det är vaccineringen som ligger bakom de positiva beskeden.

Inte samma förhållande

– Vi kan konstatera när det gäller omikron i Danmark att vi inte har samma förhållande mellan antalet smittade och antalet sjukhusvårade och antalet allvarligt sjuka som vi hade tidigare, det visste vi tack vare att vi har så hög vaccintäckning, säger Mette Frederiksen.

Ska överväga

– Och det ser även ut som att vi har knäckt kurvan vad gäller antalet som lagts in på intensiven. Så vi är i ett läge och en situation där vi ska överväga inte bara de nuvarande restriktionerna utan även hur vi hanterar situationen överhuvudtaget, säger Danmarks statsminister.


Swedbank: Stor grupp blivande pensionärer riskerar kalldusch

2024 02 27

En större del av svenskarna riskerar att få en obehaglig överraskning när pensionsåldern börjar närma sig.

Det larmet kommer från Swedbank på måndagen.

Storbanken har uppmärksammat att kunskapen om hur pensionssystemet fungerar är oroväckande låg bland svenska folket – vilket innebär att en stor grupp omedvetet kan begå misstag som blir direkt avgörande för den blivande pensionen.

Hela 60 procent av befolkningen har liten eller ingen kunskap om pensionssystemets innebörd, visar bankens undersökning som beställts från Kantar Medias Sifopanel.

– De som saknar kunskap om pensionssystemet tror i mindre utsträckning än andra att de kommer få en rimlig pension. Utan koll är det svårt att göra medvetna val om sådant som påverkar pensionen, säger Madelén Falkenhäll, Swedbanks hållbarhetsekonom. 

Upptäcker för sent

De flesta får behålla minst 70 procent av sin lön när man går i pension. Men faktorer som många år i deltid eller sent inträde i arbetslivet kan kapa ersättningen rejält – samtidigt som ett par extra år i arbetet kan höja den kraftigt.

Enligt Swedbank är det dock faktorer som många upptäcker för sent.

Istället kommer det som en kalldusch när man väl kommer till insikt om vilka val som hade kunnat göras för att påverka pensionen till det bättre.

– Ju tidigare du vet vad som påverkar pensionen, desto större möjlighet har du att påverka den. Var femte över 55 år önskar att de hade haft koll på sin pension tidigare, säger Madelén Falkenhäll. 

Högre tjänstepension

En väg till högre pension är enligt Swedbank att avsätta mer till tjänstepensionen.

Banken har tidigare uppskattat att bara ett par procent högre tjänstepensionen skulle kunna motsvara drygt 2 000 kronor mer i pension varje månad för vanliga kvinnoyrken – som ofta har lägre lön än mansdominerade yrken.

– En höjd avsättning till tjänstepension skulle innebära en högre pension för många. Det har redan gjorts inom några kollektivavtal, men det skulle kunna tas ytterligare steg och kan vara värt att titta vidare på för arbetsmarknadens parter, säger Madelén Falkenhäll. 

LÄS MER: Swedbank slår larm: blivande pensionärer illa ute

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen


Natoledare går ut med sensationellt utspel

2024 02 26

Flera Natoländer överväger att skicka militära trupper till Ukraina.

Det hävdar Slovakiens kontroversielle premiärminister Robert Fico, rapporterar Reuters. 

– Jag kommer att begränsa mig till att säga att mina uppgifter antyder att ett antal Nato- och EU-medlemmar överväger att skicka trupper till Ukraina på bilateral basis, säger Fico efter ett möte med Slovakiens säkerhetsråd.

– Jag kan inte säga i vilket syfte och vad de kommer att göra där, fortsätter premiärministern enligt nyhetsbyrån.

Vidare varnar Fico för en ”eskalering av konflikten i Ukraina” och framhåller att ”ytterligare information inte kan avslöjas för allmänheten”.

Tvärvändning

Robert Ficos uttalande kommer kort innan måndagens stora säkerhetsmöte i Paris. Ett 20-tal europeiska ledare, inklusive Fico, ska träffas för att diskutera framtida åtgärder mot Ryssland.

Om uppgifterna stämmer skulle det innebära en tvärvändning i Natos förhållningssätt till kriget i Ukraina.

Försvarsalliansen har varit tydlig med att man inte vill sända marksoldater till Ukraina. Samtidigt har Nato stärkt sitt försvar i östra Europa som ett svar på den ryska aggressionen.

Vänligt inställd till Ryssland

Ficos uttalanden kan dock vara bra att ta med en nypa salt. Slovakiens ledare har länge intagit en ståndpunkt som har tolkats som pro-rysk.

Premiärministern har motsatt sig militärt stöd till Ukraina och har ständigt återupprepat det ryska narrativet kring kriget.

Han har bland annat  anklagat "ukrainska nazister och fascister” för att provocera Putin till att invadera Ukraina.

"Är inte för fred"

Grigorij Mesežnikov, politisk analytiker och ordförande för den slovakiska tankesmedjan Institute of Public Affairs, menar att Fico har mycket gemensamt med andra ryska sympatisörer.

Bland annat att han ställer sig bakom Moskvas “fredsinitativ”.

– Han och hans allierade hävdar att vi inte borde skicka vapen till Ukraina eftersom det kommer att få kriget att pågå längre. De säger “det kommer att bli fred om vi slutar att skicka vapen till Ukraina”, för om vi inte gör det kommer konflikten att ta slut tidigare, säger han till CNN och tillägger:

– Så i grund och botten är de inte för fred, de är för Ryssland.

 

 

Foto: Nato 

Text: Redaktionen