SMITTSPRIDNINGEN: Tydlig ljuspunkt i Nordens hårdast drabbade land

2022 01 18

Danmark har drabbats av den största smittspridningen i Norden – men en av landets viktigaste kurvor går nu i rätt riktning.

Bland de nordiska länderna är det Danmark som drabbats av den mest rusande ökningen av coronasmitta just nu.

Värst i Norden

Danmarks smittspridning började rusa redan efter Lucia och i går måndag såg smittspridningen ut så här i Norden sett till nya antalet registrerade smittade per dag utslaget på 100 000 invånare i genomsnitt de senaste registrerade 7 dagarna enligt VG.

◾446 Danmark

◾351 Island

◾202 Sverige

◾192 Norge

◾169 Finland

Totala antalet

Danmark ligger också i topp sett till totala antalet nya smittade per dygn i genomsnitt de senaste registrerade 7 dagarna i VG:s sammanställning utan att slå ut det per 100 000 invånare.

◾25 931 Danmark

◾20 513 Sverige

◾10 359 Norge

◾  9 373 Finland

◾  1 206 Island

Omfattningen av testning påverkar

Något som väger in är hur omfattande testningen är i respektive land och i Sverige har det exempelvis kommit signaler om att man ska vara försiktig med att testa sig. Det påverkar statistiken. Det är långa köer och lång väntetid på att få svar i Sverige och mörkertalet avseende smittspridningen är sannolikt stort.

Nytt rekord i går

I går måndag registrerade Danmark hela 29 000 nya smittade för det senaste dygnet vilket är en ny toppnotering. Men samtidigt minskar faktiskt antalet personer som vårdas på intensivvårdsavdelning runt om i Danmark. I går låg 52 personer på intensiven vilket är en minskning från de 80 patienter som vårdades för covid-19 på intensiven i början av januari.

Knäckt iva-kurvan

– Det ser faktiskt ut som att vi har knäckt kurvan när det gäller antalet som lagts in på intensiven, säger Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S) till Ekstrabladet.

Tack vare vaccinet

Frederiksen är inne på att den positiva nyheten med färre på intensiven som kommer trots att smittspridningen ökar kan få påverkan på landets coronarestriktioner. Hon betonar att det är vaccineringen som ligger bakom de positiva beskeden.

Inte samma förhållande

– Vi kan konstatera när det gäller omikron i Danmark att vi inte har samma förhållande mellan antalet smittade och antalet sjukhusvårade och antalet allvarligt sjuka som vi hade tidigare, det visste vi tack vare att vi har så hög vaccintäckning, säger Mette Frederiksen.

Ska överväga

– Och det ser även ut som att vi har knäckt kurvan vad gäller antalet som lagts in på intensiven. Så vi är i ett läge och en situation där vi ska överväga inte bara de nuvarande restriktionerna utan även hur vi hanterar situationen överhuvudtaget, säger Danmarks statsminister.