Smittspridningen rusar i flera länder i norra Europa – Sjukvården på knäna

2021 10 15

I Estland, Lettland och Litauen skenar smittspridningen och sjukvården får en allt mer pressad situation.

De tre baltiska länderna har drabbats av inte bara Europas värsta smittspridning av coronaviruset och covid-19 utan har också en av de värsta smittspridningarna i hela världen just nu rapporterar Lettlands statstelevision.

Ställer in planerad vård

I Estland har flera sjukhus i landet tvingats ställa in all planerad vård på grund av det ökade antalet covidsjuka patienter och premiärminister Kaja Kallas uppmanar alla ovaccinerade att inte lämna hemmet, rapporterar SR.

Gå ingenstans

– Det finns fortfarande många i Estland som inte vill vaccinera sig trots att smittspridningen är väldigt hög. Så till er säger jag var vänlig gå inte hemifrån, gå ingenstans och träffa inga människor, uppmanar landets premiärminister Kaja Kallas den del av befolkningen som ännu så länge nonchalerat uppmaningarna om att vaccinera sig.

Får 1 000 kronor

Litauen drabbas nu av det högsta antalet covidfall i EU sett till befolkningsmängden och regeringen har tagit till nya metoder för att få fler att vaccinera sig. Pensionärer som är över 75 år får över 1 000 kronor om de ser till att fullvaccinera sig före årsskiftet. Förhoppningen är att man ska minska antalet dödsfall rapporterar SR.

I Estland provar regeringen en annan metod för att få upp vaccinationstäckningen. Distriktsläkare som lyckas öka vaccinationstäckningen i sina respektive områden får belöningar.

Munskyddskrav återinförs

Lettlands regering har beslutat att förlänga landets undantagstillstånd till i mitten av januari 2022 på grund av den höga smittspridningen och munskyddskravet på offentliga platser har återinförts. Dessutom krävs vaccinationsintyg för att få gå på restauranger, butiker och vissa arbetsplatser.

Höga dödstal

Så här ser vaccinationstäckningen ut för 18-plussare i regionen. Efter varje landsnamn ses även dödstalet de senaste två registrerade veckorna per 1 miljon invånare, vilket nedan benämns döda per 1m. Länderna med lägre vaccinationsgrad har även de högsta dödstalen.

▪88 % Danmark, 4 döda per 1m

▪87 % Norge, 4 döda per 1m

▪81 % Sverige, 3 döda per 1m

▪79 % Nederländerna, 3 döda per 1m

▪79 % Finland, 5 döda per 1m

▪78 % Tyskland, 10 döda per 1m

▪71 % Litauen, 120 döda per 1m

▪64 % Estland, 41 döda per 1m

▪61 % Polen, 8 döda per 1m

▪52 % Lettland, 61 döda per 1m

[yop_poll id="774"]