Smittspridningen rusar i flera länder i norra Europa – Sjukvården på knäna

2021 10 15

I Estland, Lettland och Litauen skenar smittspridningen och sjukvården får en allt mer pressad situation.

De tre baltiska länderna har drabbats av inte bara Europas värsta smittspridning av coronaviruset och covid-19 utan har också en av de värsta smittspridningarna i hela världen just nu rapporterar Lettlands statstelevision.

Ställer in planerad vård

I Estland har flera sjukhus i landet tvingats ställa in all planerad vård på grund av det ökade antalet covidsjuka patienter och premiärminister Kaja Kallas uppmanar alla ovaccinerade att inte lämna hemmet, rapporterar SR.

Gå ingenstans

– Det finns fortfarande många i Estland som inte vill vaccinera sig trots att smittspridningen är väldigt hög. Så till er säger jag var vänlig gå inte hemifrån, gå ingenstans och träffa inga människor, uppmanar landets premiärminister Kaja Kallas den del av befolkningen som ännu så länge nonchalerat uppmaningarna om att vaccinera sig.

Får 1 000 kronor

Litauen drabbas nu av det högsta antalet covidfall i EU sett till befolkningsmängden och regeringen har tagit till nya metoder för att få fler att vaccinera sig. Pensionärer som är över 75 år får över 1 000 kronor om de ser till att fullvaccinera sig före årsskiftet. Förhoppningen är att man ska minska antalet dödsfall rapporterar SR.

I Estland provar regeringen en annan metod för att få upp vaccinationstäckningen. Distriktsläkare som lyckas öka vaccinationstäckningen i sina respektive områden får belöningar.

Munskyddskrav återinförs

Lettlands regering har beslutat att förlänga landets undantagstillstånd till i mitten av januari 2022 på grund av den höga smittspridningen och munskyddskravet på offentliga platser har återinförts. Dessutom krävs vaccinationsintyg för att få gå på restauranger, butiker och vissa arbetsplatser.

Höga dödstal

Så här ser vaccinationstäckningen ut för 18-plussare i regionen. Efter varje landsnamn ses även dödstalet de senaste två registrerade veckorna per 1 miljon invånare, vilket nedan benämns döda per 1m. Länderna med lägre vaccinationsgrad har även de högsta dödstalen.

▪88 % Danmark, 4 döda per 1m

▪87 % Norge, 4 döda per 1m

▪81 % Sverige, 3 döda per 1m

▪79 % Nederländerna, 3 döda per 1m

▪79 % Finland, 5 döda per 1m

▪78 % Tyskland, 10 döda per 1m

▪71 % Litauen, 120 döda per 1m

▪64 % Estland, 41 döda per 1m

▪61 % Polen, 8 döda per 1m

▪52 % Lettland, 61 döda per 1m

[yop_poll id="774"]

Kunder rasar mot Swedbank – storbanken gör stor förändring

2025 02 05

Storbanken Swedbank genomför en stor förändring efter massivt missnöje från kunderna.

Det finns ett stort missnöje bland många av Swedbanks kunder.

Enligt Svenskt Kvalitetsindex mätningar är Swedbank Sveriges sämsta bank, baserat på kundnöjdhet.

Och nu genomför storbanken drastiska åtgärder för att kunderna ska bli mer nöjda.

Därför är kunder missnöjda

Swedbank rankades längs ned när det gäller kundnöjdhet i Svenskt Kvalitetsindex mätning 2024, vilket MarcusOscarsson.se tidigare har rapporterat om.

Missnöjet har bland annat gällt de digitala tjänsterna drivna av artificiell intelligens.

Men det finns också andra saker som kunderna är missnöjda med, exempelvis tillgängligheten.

Därför vidtar Swedbank nu en drastisk åtgärd för att förbättra sin service, rapporterar DI.

Banken storsatsar nu på att bli betydligt bättre på att svara i telefon.

Många kunder har varit missnöjda med långa väntetider när man ringer Swedbanks kundtjänst, och nu vidtar banken en drastisk åtgärd för att ändra på det.

– I dagsläget kanske du behöver vänta upp mot ibland 20 minuter, och ännu mer om du ska komma fram när många ringer, säger Swedbanks nya chef för Svensk bankverksamhet, Anna-Karin Laurell, till tidningen.

Banken är alltså högst medveten om problemet och gör nu en stor förändring för att råda bot på det.

Stor förändring

Swedbank har nu som målbild att kunna besvara 80 procent av alla samtal inom 3 minuter. Målet ska vara uppnått i slutet av 2025, enligt tidningen.

För att uppnå det målet kommer Swedbanks kontorsanställda också att besvara telefonsamtal.

Det kommer innebära att de 300 personer som idag svarar på kundsamtal kommer att fördubblas i antal, enligt banken.

Samtidigt innebär det dock att många bankkontor kommer att få begränsade öppettider och att möjligheten till spontana bankbesök kommer att begränsas ytterligare på vissa ställen, rapporterar GP. Vilka bankkontor det gäller är dock oklart.

Förutom missnöjet med långa väntetider har kunder alltså även varit missnöjda med Swedbanks AI-tjänster.

– Dessa driver i stort sett bara missnöje, eftersom de sällan löser kundens problem, kommenterade SKI i sin rapport 2024.

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen


Chokladtillverkare går i konkurs

2025 02 04

Chokladtillverkaren Choki AB går i konkurs.

På måndagen kommer ett nytt konkursbesked.

Den här gången är det chokladtillverkaren Choki - som bland annat låg bakom Huski-chokladen - som tvingas tacka för sig.

Det rapporterar Breakit.

Går i konkurs

Huski har uppmärksammats efter att ha nått sponsringsavtal med bland annat fotbollsklubben Hammarby, och har även synts på Formel 1-bilar.

Choki har dock kämpat med vad som beskrivs som “blygsamma intäkter” samtidigt som kostnaderna för sponsringsavtalen har varit stora.

År 2022 gjorde Choki enligt Breakit ett förlustresultat på 114 miljoner kronor.

“Avvecklar verksamheten”

Under våren 2024 gick dotterbolaget Choki Sweden AB i konkurs - och nu sker det samma med moderbolaget.

– Styrelsen har under verksamhetsåret arbetat med att avveckla verksamheten. Under denna process har flera konflikter uppstått med sponsorer och sponsoravtalet, framgår i ett dokument som Breakit fått tag på.

Enligt den senaste årsredovisningen gjorde Choki AB ett förlustresultat på 79 miljoner.

Konkurserna minskar

De senaste åren har präglats av många konkurser i en rad olika branscher.

En ny rapport från kreditinformationsföretaget UC visar dock att antalet företagskonkurser minskade med 19 procent i januari jämfört med samma period föregående år.

“Tecken på ljusning”

UC förklarar.

– Efter ett år av berg- och dalbana gällande företagskonkurser noteras nu tecken på ljusning. UC noterar en minskning av konkurser inom byggsektorn, där antalet konkurser minskade med 15 procent. 

– Inom detaljhandeln minskade konkurserna med 8 procent. Hotell- och restaurangbranschen visade också en minskning av konkurser med 18 procent.

– Det är glädjande att vi nu ser tecken på ljusning, men det är för tidigt att säga om vi har nått en brytpunkt, säger Vlasta Valan, Data scientist på UC.

Näringslivet hoppas på att ytterligare räntesänkningar från Riksbanken ska få fart på konjunkturen igen och att svenska konsumenter ska våga spendera mer pengar.

Foto: T. Bykovets

Text: Redaktionen