Smittan rusar – Rekordmånga dödsfall i Europas folkrikaste land

2021 10 12

Nu kommer nya toppnoteringar över antalet döda flera gånger i veckan i Ryssland och sjukhusen i Moskva och St Petersburg är överfulla.

Det rapporterar flera medier som beskriver en allt mer kaosartad situation i landet.

Sjukvården hårt belastad

Diktaturen har försökt tona ned problemen men medger nu att läget ligger på bristningsgränsen inom sjukvården. President Putins talesperson Dmitry Peskov uttrycker oro för den kraftiga smittspridningen och de eskalerande dödstalen och understryker att sjukhusen i en del regioner är nästintill fullbelagda, rapporterar AP.

Nytt tragiskt rekord

Antalet bekräftade dödsfall har för tredje dagen i rad registrerats till över 900 och det har återigen slagits nytt tragiskt dygnsrekord med 968 dödsoffer registrerade på en och samma dag i helgen.

Samtidigt har högsta antalet nya smittfall rapporterats två dagar i rad med 55 000 nya fall totalt.

Bara 29 % vaccinerade

Myndigheterna skyller på att landet har för låg vaccinationsgrad rapporterar The Guardian. Trots att Ryssland var tidigt ute med sitt Sputnikvaccin har bara 29 % blivit fullvaccinerade ännu så länge. Det kan jämföras med Sveriges 79 % för 16-plussare.

417 000 döda

Hela 67 % av ryssarna har inte ens tagit första sprutan ännu vilket tydligt visar på en mycket utbredd vaccinskepsis.

Ryssland har redan Europas högsta dödstal i absoluta siffror i form av 215 500 döda. Men ryska myndigheter räknar bara dödsfall där covid-19 bedöms vara den direkt huvudorsaken till dödsfallet och ryska statistikbyråns rapporter visar betydligt högre dödstal. Under 2020 bedöms 254 000 personer ha avlidit i covid-19 och ytterligare 163 000 så här långt 2021 vilket innebär 417 000 totalt.

ANALYS
Risken är tyvärr betydande för en förfärlig vinter i Ryssland med mycket höga dödstal. Deltaviruset riskerar leda till en kraftig smittspridning samtidigt som befolkningen helt enkelt inte litar på diktaturens uppmaning om att vaccinera sig. Och på flera håll är sjukhusen överfulla redan nu.

Nu återför landet nya restriktioner med obligatorisk vaccinering för vårdpersonal, distansundervisning, vaccinationsbevis på museer. Men efterlevnadsgraden rapporteras svag och regimen i Moskva ligger lågt och försöker istället skjuta över ansvaret på regionerna.

Foto: M. Majnun

[yop_poll id="760"]