Smittan rusar – Rekordmånga dödsfall i Europas folkrikaste land

2021 10 12

Nu kommer nya toppnoteringar över antalet döda flera gånger i veckan i Ryssland och sjukhusen i Moskva och St Petersburg är överfulla.

Det rapporterar flera medier som beskriver en allt mer kaosartad situation i landet.

Sjukvården hårt belastad

Diktaturen har försökt tona ned problemen men medger nu att läget ligger på bristningsgränsen inom sjukvården. President Putins talesperson Dmitry Peskov uttrycker oro för den kraftiga smittspridningen och de eskalerande dödstalen och understryker att sjukhusen i en del regioner är nästintill fullbelagda, rapporterar AP.

Nytt tragiskt rekord

Antalet bekräftade dödsfall har för tredje dagen i rad registrerats till över 900 och det har återigen slagits nytt tragiskt dygnsrekord med 968 dödsoffer registrerade på en och samma dag i helgen.

Samtidigt har högsta antalet nya smittfall rapporterats två dagar i rad med 55 000 nya fall totalt.

Bara 29 % vaccinerade

Myndigheterna skyller på att landet har för låg vaccinationsgrad rapporterar The Guardian. Trots att Ryssland var tidigt ute med sitt Sputnikvaccin har bara 29 % blivit fullvaccinerade ännu så länge. Det kan jämföras med Sveriges 79 % för 16-plussare.

417 000 döda

Hela 67 % av ryssarna har inte ens tagit första sprutan ännu vilket tydligt visar på en mycket utbredd vaccinskepsis.

Ryssland har redan Europas högsta dödstal i absoluta siffror i form av 215 500 döda. Men ryska myndigheter räknar bara dödsfall där covid-19 bedöms vara den direkt huvudorsaken till dödsfallet och ryska statistikbyråns rapporter visar betydligt högre dödstal. Under 2020 bedöms 254 000 personer ha avlidit i covid-19 och ytterligare 163 000 så här långt 2021 vilket innebär 417 000 totalt.

ANALYS
Risken är tyvärr betydande för en förfärlig vinter i Ryssland med mycket höga dödstal. Deltaviruset riskerar leda till en kraftig smittspridning samtidigt som befolkningen helt enkelt inte litar på diktaturens uppmaning om att vaccinera sig. Och på flera håll är sjukhusen överfulla redan nu.

Nu återför landet nya restriktioner med obligatorisk vaccinering för vårdpersonal, distansundervisning, vaccinationsbevis på museer. Men efterlevnadsgraden rapporteras svag och regimen i Moskva ligger lågt och försöker istället skjuta över ansvaret på regionerna.

Foto: M. Majnun

[yop_poll id="760"]

SWEDBANK: Hela Sverige kommer förändras – pekar ut datum

2024 04 19

Swedbank förutspår stora förändringar för hela Sverige jämfört med andra EU-länder.

Markera den 7 maj i kalendern.

Det datumet innebär startskottet för en rad förändringar för den svenska ekonomin.

– Utsikterna för hushållen börjar ljusna, säger Swedbanks chefsekonom Mattias Persson.

Stannar inte vid sänkningar

Det är nämligen i maj som Swedbank förväntar sig att Riksbanken kommer att inleda en serie räntesänkningar.

– Vi räknar med att styrräntan sänks med 25 punkter i maj, till 3,75 procent, vilket följs av ytterligare tre sänkningar i år. Riksbanken fortsätter att sänka räntan även under 2025, ned till två procent, säger Mattias Persson i en kommentar till bankens senaste konjunkturrapport.

Men det stannar inte där.

Enligt Swedbank är den nyligen framlagda vårändringsbudgeten ett första steg mot en mer expansiv finanspolitik.

"Sverige tar revansch"

Banken kallar det för en “revansch” för svensk ekonomi där nästa år blir särskilt expansivt med 50 miljarder kronor i ofinansierade åtgärder.

Successivt kommer Sverige att växla upp – snabbare än majoriteten av Europas övriga länder.

– Återhämtningen är i sikte för svensk ekonomi och när den ekonomiska politiken svänger om, med en penningpolitik som blir mindre åtstramande och en finanspolitik som blir expansiv, tar tillväxten i Sverige ordentlig fart och placerar sig i topp i Europa, säger Mattias Persson. 

– Detta talar också för att den svenska kronan ska stärkas.

Inkomsterna blir större

Swedbank understryker att en mindre åtstramande penningpolitik kommer ge en “välbehövlig injektion” till hela Sveriges ekonomi.

– Efter två år av fallande inkomster stiger de reala disponibla inkomsterna i år och ännu mer nästa år, säger Mattias Persson och tillägger:

– Konsumtionen förblir dämpad ett tag till då arbetsmarknaden försvagas under året, men börjar stiga efter sommaren för att sedan ta ett rejält steg upp och växa med hela 3,4 procent 2025, säger Mattias Persson.

Stabiliserad bostadsmarknad

Förutom fallande inflation, högre reala inkomster för hushållen och en allmän revansch för svensk ekonomi syns även en framtida prisuppgång för bostadspriserna, som mer eller mindre legat still i ett år och befunnit sig på en nivå tio procent lägre än toppen under våren 2022.

Nu har läget stabiliserats. Högre priser är att vänta.

– Kursändringen från Riksbanken ger skjuts åt bostadsmarknaden. Tillsammans med förbättrad köpkraft hos hushållen talar det för en ökad efterfrågan på bostäder och en försiktig prisuppgång på 2–3 procent i år och cirka 5 procent nästa år, säger Mattias Persson.  

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen


Nya regler när du går på restaurang – ska gälla i hela landet

2024 04 19

Ett nytt krav kommer att ställas på Sveriges restauranger.

Det meddelar landsbygdsminister Peter Kullgren (KD).

Kullgren har gett Livsmedelsverket i uppdrag att ta fram föreskrifter om att restauranger och storhushåll måste informera gäster om ursprungsland för kött.

– Många konsumenter vill göra medvetna val om maten de äter och då är god information en förutsättning.

– Regeringen vill därför att konsumenter ska få veta var kött som serveras på restauranger kommer ifrån. Det är bra för djurvälfärden och Sveriges självförsörjningsförmåga, säger ministern.

Kullgren tillägger att det ska vara ”lika enkelt att få veta var köttet kommer ifrån på en restaurang som i en butik”.

Nuvarande regelverk fastslår att butiker måste redovisa ursprungsland för kött, men ett liknande krav finns ej för restauranger.        

Så kan gäster informeras  

Livsmedelsverket ska redovisa sitt uppdrag 15 december.

De nya kraven ska gälla i hela landet och berör färskt, kylt, fryst och malet kött av nöt, svin, får, get och fjäderfä som används som ingrediens i måltider som serveras på restauranger och i storhushåll.

–  Detta är en angelägen fråga för såväl konsumenter som för svenska lantbrukare, framhåller regeringen i ett uttalande.  

Vidare uppger regeringen att en utgångspunkt också är att den administrativa bördan för företagen, kommuner och regioner ska vara så liten som möjligt, samt att det ska det finnas flexibilitet i hur informationen om ursprungsland delges.

– Till exempel genom att informationen kan lämnas muntligt när den efterfrågas av konsumenten, meddelar regeringen.

Nya regler för hämtmat

Sedan tidigare har nya krav för restaurangers hantering av hämtmat införts. 

De nya reglerna trädde i kraft den 1 januari. 

LÄS MER HÄR:

Nya regler för hämtmat – det här gäller

Foto: A. Haney

Text: Redaktionen