SMHI:s BESKED: Väderfenomen försvinner – ”12 gånger mindre sannolikt”
2024 01 31
Klimatförändringar som orsakats av människan gör att ett specifikt väderfenomen blir mycket mindre sannolikt i Norge, Finland och Sverige.
Det uppger SMHI med hänvisning till en studie som 19 forskare från the World Weather Attribution group publicerat.
Studien visar att det är mycket mer osannolikt att extremt kalla temperaturer inträffar i Norge, Finland och Sverige.
Detta trots att länderna drabbades av riktigt kalla temperaturer i vintras.
– Även om vintrarna blir mildare här i norr upplever vi ibland köldknäppar som nu i början av januari, vilket kan få konsekvenser i samhället, säger Erik Kjellström, professor i klimatologi vid SMHI och en av de som bidragit till studien.
”Förväntas inträffa vart 200:e år”
Den 5 januari noterade SMHI:s klimatstation i Vittangi 44,6 minusgrader. Den kallaste temperaturen som uppmätts i Sverige, Finland och Norge på 2000-talet.
Dagen efter noterade en station i Bjørnholt i Oslo 31,2 minusgrader.
En extrem händelse i dagens klimat.
– Sett till endagshändelsen i Oslo är värden under -30°C mycket sällsynta och förväntas inträffa i snitt ungefär en gång vart 200:e år, framhåller SMHI.
Två olika händelser har studerats
Forskarna har även studerat de kallaste femdagarsperioderna i ett område i norra Norge, Sverige och Finland.
Vinterns kallaste femdagarsperiod i respektive områdt var även ovanligt kall, enligt studien.
– I dagens klimat visar studien att en motsvarande femdagarsköldknäpp förväntas inträffa i snitt en gång vart 15:e år, framhåller SMHI.
”Inträffar mer sällan”
I studien fastslår forskarna att händelserna i Vittangi och Oslo skulle ha varit cirka 4 grader kallare i en värld utan klimatförändringar orsakade av människan.
– Klimatförändringarna gör att båda typerna av händelser inträffar mer sällan i dagens klimat jämfört med under förindustriella förhållanden. En femdagarshändelse är nu fem gånger mindre sannolik och en endagarshändelse är 12 gånger mindre sannolikt, skriver SMHI.
Milda vintrar
Avslutningsvis betonar SMHI att köldknäppar kommer att inträffa i Sverige framöver, men att det kommer bli ovanligare.
Mildare vintrar är att vänta.
– Att temperaturen växlar runt 0 grader på vintern innebär andra problem. När vattnet omväxlande fryser och tinar kan det uppstå problem för infrastruktur och trafiksäkerhet.
– Temperaturväxlingarna kan också ge ett mer skitat snötäcke med islager som kan öka lavinrisken och också försämra tillgången till föda för renar och andra djur, säger Erik Kjellström.
Foto: P. Lozovikov
Text: Redaktionen