SMHI: Kraftigt regn och åska på fredag

2024 06 26

Det fina vädret går nu mot sitt slut.

På sistone har svenskarna vallfärdat mot uteserveringar, stränder och parker för att njuta av solen.

Årshögsta har noterats vad gäller värmen och badplatser har varit välbesökta.

Dessvärre kommer den inte vara så länge till.

Värmen kulminerar på torsdagen i söder, och ett regnområde som inkluderar åska drar in över landet.

Det meddelar SMHI.

Värmen kulminerar

På torsdagen kulminerar värmen i söder samtidigt som ett åskområde ser ut att röra sig in över Dalarna och södra Norrland.

– Under torsdagen förs varmare luft upp över mellersta och norra Norrland som får 20-25 grader, i fjällen och längst i norr något svalare. I södra halvan av landet kulminerar värmen och temperaturen väntas stiga en eller ett par grader jämfört mot onsdagen, förklarar SMHI.

– Natt mot torsdag kan skurar, lokalt med åska, passera Dalarna och södra Norrland.

Åska och regn på fredag

På fredagen väntas sämre väder och på vissa håll väntas kraftigt regn och åska.

– Ett mer sammanhängande regnområde väntas röra sig in över västra delen av Götaland och Svealand under fredagen, fortsätter vädermyndigheten.

– Lokalt kan åska och kraftigt regn förekomma. Regnet rör sig långsamt vidare in över landet och når Östersjölandskapen och södra Norrlandskusten under eftermiddagen eller kvällen. 

– Över Norrlandsfjällen och södra Norrland blåsigt under fredagen med lokalt hårda vindbyar.

Ostadigt i helgen

Till helgen väntas fortsatt ostadigt väder.

– På lördagen fortsätter regnet upp över Norrland. I södra Sverige väntas växlande molnighet, någon skur, samt 17-21 grader, meddelar SMHI.

– Det väntas i allmänhet bli ganska blåsigt med friska eller hårda vindbyar.

Fortsatta skurar

Fortsatta regnskurar är att vänta på flera håll runt om i landet på söndagen.

– På söndag väntas mycket moln över landet med regn eller skurar lite utspritt. Ett mer sammanhängande regnområde ser sedan ut att ta sig in över södra Götaland.

Foto: N. Sharafutdinov

Text: Redaktionen


Larm om populärt sötningsmedel – helt ny bieffekt

2025 05 31

Ett av Sveriges vanligaste sötningsmedel påverkar hur hjärnan reglerar hunger och kroppsvikt.

Det visar ny forskning som publicerat i den ansedda vetenskapliga tidskriften Nature Metabolism.

Sötningsmedlet som pekas ut i studien är sukralos som används i många olika livsmedel – exempelvis läsk, desserter, godis, glass, sylt, såser, cider och kosttillskott. 

Upptäckt helt ny bieffekt

Sukralos är kalorifritt och används för att ge söt smak utan att tillföra energi. 

Nu har forskare upptäckt att det vanliga sötningsmedlet har en oönskad bieffekt.  

Sukralos ökar aktiviteten i hypothalamus – ett område i hjärnan som är centralt för aptitreglering, rapporterar Psykiatrispecialisterna som tagit del av studien.

– Detta tyder på att även om sucralosa inte innehåller kalorier, kan det utlösa neurala svar kopplade till ökad hunger och förändra hjärnans kommunikation med områden som är involverade i motivation och sensorisk bearbetning, framhåller företaget i ett uttalande.

Med andra ord kan sukralos leda till ökad hunger, trots att sötningsmedlet påstås ha motsatt effekt.

– Dessa resultat föreslår att sucralosa kan öka hjärnans känslighet för matrelaterade signaler och göra oss mer mottagliga för att söka mat. Effekterna varierade beroende på kroppsvikt och kön, med kvinnor som visade starkare hjärnrespons än män, skriver Psykiatrispecialisterna.

FAKTA: Sukralos

- Sukralos är ett sötningsmedel som är mycket sött och används för att ge söt smak utan att tillföra energi. Det är baserat på sockerarten sackaros och är cirka 600 gånger sötare än vanligt socker. Sukralos tas delvis upp i kroppen och utsöndras snabbt utan att brytas ner.

- Sukralos används i många olika livsmedel till exempel läsk, desserter, konfektyr, glass, sylt, såser, cider och kosttillskott. Det är stabilt och tål uppvärmning. Därför är sukralos lämpligt för användning i matlagning och bakning.

Källa: Livsmedelsverket

Foto: StockSnap resp Hiking333

Text: Redaktionen


Klassisk dryck gör comeback i Sverige

2025 05 31

En ny undersökning indikerar att ett stort trendbrott är på väg att inträffa i Sverige.

En klassisk dryck är nära att göra comeback.

Det handlar om mjölken, som de senaste åren har försvunnit från många svenskars vardag. Mjölkkonsumtionen har sjunkit med hela 36 procent under de senaste 30 åren, enligt statistik från Jordbruksverket och Statistiska centralbyrån.

Men nu är den klassiska drycken på väg tillbaka.

Det visar en färsk undersökning från Norrmejerier. Enligt undersökningen har svenskarnas attityd till mjölken förändrats ordentligt, vilket indikerar att drycken återigen kan bli en självklarhet i varje kylskåp.

Undersökningen visar att 74 procent av svenskarna känner till mjölkens höga proteininnehåll, och 63 procent ser den som ett bra alternativ till återhämtningsdrycker med tillsatser.

– Det nyväckta intresset för mjölk handlar om mer än hälsa – det handlar också om ett intresse för det äkta och lokala. När fler väljer svensk mjölk, stärker det inte bara kroppen utan också den svenska mjölkproduktionen och Sveriges livsmedelsberedskap, säger Maria Skogelid, kategorichef för mejeri på Norrmejerier.

Kopplas till hälsosam livsstil

Enligt Norrmejerier har mjölkkonsumtionen redan ökat i Sverige – framför allt bland hälsointresserade konsumenter. Många svenskar väljer att dricka mjölk efter träningspasset, berättar Maria Skogelid.

Nu förutspå mejerichefen att mjölken kan bli framtidens energidryck.

– Att unga uppger att de föredrar naturliga alternativ till proteinshakes visar att mjölken har framtiden för sig. Vi tror att den har potential att bli nästa stora hälsodryck.

Växtbaserade alternativ tappar mark

I USA har konsumtionen av mjölk ökat, samtidigt som växtbaserade alternativ tappar marknadsandelar, rapporterar Dagligvarunytt.

Enligt en studie från det statliga forskningsinstitutet RISE har växtbaserade alternativ både fördelar och nackdelar.

RISE undersökning visar att:

- Växtbaserade mejerialternativ hade högre fiberhalt och lägre proteinhalt än mejeriprodukter. 

- Smaksatta mjölk-/yoghurtalternativ hade högre energi- och sockerinnehåll än naturella produkter. 

- Berikade mejerialternativ hade liknande eller högre innehåll av mikronäringsämnen, jämfört med mejeriprodukter. 

- Ekologiska jämfört med konventionella mejerialternativ hade lägre innehåll av mikronäringsämnen, förutom D-vitamin. 

Foto: Pexels

Text: Redaktionen