SMHI går ut med varningar inför onsdagen

2024 03 06

SMHI har gått ut med flera varningar inför i morgon, onsdag.

Under tisdagskvällen och natten till onsdag rör sig ett område med både regn och snöfall väster- och nordvästut över södra Götaland.

Det uppger SMHI.

– På sina håll finns risk för besvärligt väglag. Också vidare in på onsdagsmorgonen då lite nederbörd dröjer kvar och kan även beröra norra västkusten, framhåller SMHI.

Spricker upp

I övriga delar av landet börjar det spricka upp under natten till onsdag.

– Över nordvästra Norrland delvis klart men i Norrland bildas dis eller dimma på sina håll.

Det väntas bli en rätt så kall natt med från någon minusgrad längst i söder till 10 - 15 grader kallt längst i norr.

– Vi har dock varmare luft i höjd i norr så i högre terräng kan det vara mildare, framhåller SMHI.

Flera varningar

Med anledning av det kommande vädret har SMHI gått ut med flera gula varningar för snöfall. 

Tisdag kväll till onsdag morgon varnar man för snö eller blötsnö som kan ge 5-lokalt 10 cm, vilket bland annat kan leda till trafikstörningar.

Platserna SMHI utfärdat varningar för är delar av östra Skåne samt delar av Blekinge, sydöstra Kronobergs län och sydligaste delen av Kalmar län.

Under onsdagen

Under onsdagen etablerar sig ett högtryck över Sverige.

Med högtrycket kommer torr sjunkande luft vilket gör att det fortsätter lätta.

– På eftermiddagen ser det ut att på många håll kunna bli en del sol, undantaget västra Götaland och Norrbotten där mycket moln väntas dröja kvar, meddelar SMHI.

Kall natt

SMHI uppger att det i nuläget ser ut att bli allmänt klart till halvklart under natten mot torsdag med flera minusgrader långt söderut i landet.

– Vid delar av östra kusterna bildas dimmoln som kan driva in en bit över land i sydost och dröja kvar en bit in på dagen, framhåller SMHI.

I övrigt väntas vårsol på torsdag med plusgrader fram på dagen. Dock ser en del moln ut att börja leta sig in över mellersta fjälltrakterna.

Framåt helgen

Framåt helgen väntas en eventuell molnighet.

– Både under fredag och i helgen högtrycksbetonat med svårbedömd molnighet. Allmänt rätt så lugnt och kyligt vårvinterväder.

Längst i söder kan det dock blåsa upp lite på söndag.

Foto: S. Berger

Text: Redaktionen


2025 06 17

Bortglömt virus kan smitta hela världen – “ett steg bort”

Den 5 maj 2023 förklarade Världshälsoorganisationen, WHO, den globala hälsokrisen orsakad av covid-19 som över.

Över sju miljoner människor har dött till följd av viruset som lamslog hela världen för fem år sedan.

Nu varnar forskare för att det kan bli dags igen.

En förbisedd undergrupp av fladdermusvirus uppges vara en mindre mutation från att kunna infektera människor och utlösa en potentiell pandemi, rapporterar Newsweek.

"Ett litet steg"

Varningen kommer från en grupp amerikanska forskare som studerat merbecovirus, vilket är en undergrupp inom coronavirus. I gruppen ingår även det dödliga mersviruset som framför allt förekommer i Mellanöstern.

Nu har forskarna upptäckt att den undergrupp som går under namnet HKU5, som finns i Asien, Afrika, Europa och i Mellanöstern, har egenskaper som får varningsklockorna att ringa.

– Merbecovirus, och särskilt HKU5-virus, har egentligen inte studerats särskilt mycket, men vår studie visar hur dessa virus infekterar celler, säger Michael Letko, virolog på Washington State University, i ett uttalande.

– Vad vi också fann är att HKU5-virus kan vara bara ett litet steg ifrån att kunna föra smitta vidare till människor, tillägger Letko.

Krävs mutation

Enligt studien tycks det utpekade viruset kunna ta sig in i människokroppen på ett liknande sätt som viruset som orsakar covid-19 gör, genom att bättre binda sig till mänskliga celler än andra kända varianter i samma virusgrupp,

Men det skulle i så fall krävas en mutation. För närvarande kan HKU5-virus enbart utnyttja den så kallade ACE2-receptorn framgångsrikt hos fladdermöss.

LÄS MER: Anders Tegnell förutspår nästa pandemi

Följer noga

Även om det idag inte finns något direkt hot mot människan måste utvecklingen följas noga, anser forskarna.

– Dessa virus är så nära besläktade med mers, så vi måste var oroliga för om de någonsin infekterar människor Även om det inte finns några bevis för att de har smittat människor ännu så finns potentialen där, och det gör dem värda att hålla koll på, säger Michael Letko.

Foto: G. Nurhakim

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Land i Europa kan lämna Nato

2025 06 17

En premiärminister i Europa säger att neutralitet kanske skulle vara bättre för hans land.

Den transatlantiska försvarsalliansen Nato har befunnit sig i kris den senaste tiden.

Detta med anledning av att Donald Trump har ifrågasatt samarbetet.

Nu antyder en europeisk premiärminister att hans land kanske vill lämna Nato.

”Neutralitet skulle passa bättre”

Slovakiens premiärminister Robert Fico är en regeringschef som ofta går emot sina kollegor runt om i Europa, och som bland annat har anklagats för att vara ryssvänlig.

Nu säger Fico att Slovakien, som varit medlemmar i Nato i två decennier, kanske skulle vinna på att bli ett neutralt land, rapporterar Politico.

Uttalandet kommer efter att Natos generalsekreterare Mark Rutte föreslagit att medlemsländer ska tvingas lägga 5 procent av sin BNP på försvarsutgifter.

– Vad mig anbelangar kan jag säga er att i dessa meningslösa tider av rustning, när vapenföretag gnuggar sina händer, precis som läkemedelsföretag gjorde under covid-19, skulle neutralitet passa Slovakien mycket bra, säger Fico, enligt tidningen.

”Kan hota Slovakiens säkerhet”

Robert Fico är en av de mest kritiserade premiärministrarna i Europa, bland annat på grund av att han anses ha goda relationer till Vladimir Putin.

Fico ska diskutera frågan om neutralitet med andra partier på torsdag, uppger tidningen.

Slovakiens president Peter Pellegrini kritiserar Fico för uttalandet om Nato.

– Låt oss inte öppna dörren för debatter om ämnen som kan hota Slovakiens säkerhet, eftersom vårt lands säkerhet måste vara vår prioritet, säger Pellegrini, enligt tidningen.

Han menar också att det skulle bli betydligt dyrare för Slovakien att lämna försvarsalliansen än att vara kvar i den, trots kraven på utökade försvarsutgifter.

Överens på en punkt

Både Fico och Pellegrini är dock överens på en punkt.

De anser båda att ökningen av försvarsutgifter bör spridas ut över tid och inte komma i ett slag.

De vill också att man ska kunna lägga en stor del av utgifterna på satsningar där det finns dubbla användningsområden, enligt tidningen.

Robert Fico har inte uttryckligen sagt att Slovakien ska lämna Nato, utan bara antytt att det alternativet övervägs. Det återstår att se huruvida Fico menar allvar och vad det kommer att innebära för den transatlantiska försvarsalliansen.

Foto: Nato

Text: Redaktionen