SMHI flaggar för bakslag: snö drar in över flera län

2024 03 05

Vårkänslorna i södra Sverige ser ut att åka på en tillfällig tvärnit.

Den 21 februari var det många som drog en lättnadens suck efter en lång och ansträngande vinter.

Då förklarades officiellt meteorologisk vår i södra och västra Götaland, men även i delar av Blekinge och på Öland och Gotland.

Men nu kommer våren av sig – åtminstone för ett par dagar.

Snö är nämligen på väg in över södra halvan av Sverige från och med tisdag och överraskar såväl flyttfåglarna som kommit tillbaka och de vårblommor som börjat ploppa fram här och var.

– Nätterna ser ut att bli lite kallare med minusgrader på många håll ända ner över Götaland, men dagtid ändå plusgrader på de flesta håll, informerar SMHI:s meteorolog Viktor Bergman i en kommentar.

Kommer lägga sig

Det är på kvällen under morgondagen som flera län i Götaland kan räkna med nederbörd.

– Främst södra och västra Götaland berörs, och det ser ut att bli en blandning av både blötsnö och regn.

Enligt SMHI handlar det om flera centimeter snö och på flera håll kan man dock räkna med att snön faktiskt lägger sig, bland annat i Blekinge.

– Ja, men det tror jag eftersom det kommer sent under kvällen och natten till onsdagen när temperaturen går ner runt nollan, säger Fredrik Kronvall, också meteorolog på SMHI, till P4 Blekinge.

– Sedan kommer det smälta bort rätt snabbt på onsdagen för då blir det 5-6 plusgrader på dagen.

Våren snart tillbaka

Men den som tröttnat på vintern och är redo för våren ska inte vara alltför pessimistisk.

Snöfallet blir kortvarigt och när onsdagen har passerat finns det goda chanser för att få uppleva vårkänslor igen.

Från torsdag och framåt väntas högtrycket ta över även i söder, och på många håll i landet soligt väder med allmänt minusgrader på nätterna, meddelar Viktor Bergman.

Meteorologisk vår etablerad

Även om vintern var tuff för många – med extremkylan där temperaturerna på sina håll gick ned mot 40 minusgrader under ett par dagar i januari i minnet – fick den en ganska mild avslutning.

Redan den 16 februari var det exempelvis vårkänslor på allvar när 11 grader, månadens högsta notering, uppmättes i Lund.

– Det för årstiden milda vädret tillät den meteorologiska våren att börja etablera sig över Götaland från den 15:e februari, framhåller SMHI.

Foto: A. Popov

Text: Redaktionen


Ny lag börjar gälla i dag lördag – påverkar elbilsägare

2024 04 13

Från och med i dag förenklas betalningen vid laddstationer.

EU-parlamentet fattade beslut om den nya lagen redan sommaren 2023, och på lördagen börjar den gälla.

Nu ska betalningen vid laddstationer förenklas.

Detta genom att införa krav på att erbjuda kortbetalning vid alla nya laddplatser.

Det rapporterar Teknikens värld.

Blir mer tillgängligt

Syftet med lagförändringen är att göra laddning för elbilar mer tillgängligt för alla.

Det hela innebär att det inte längre kommer ställas krav på registrering, brickor eller speciella kort.

Från och med den 13 april måste alla nyinstallerade laddstationer erbjuda alternativet kortbetalning.

Har ställts krav

Under en längre tid har konsumenter ställt krav på att förenkla elbilsägande på olika sätt för att skynda på utvecklingen vad gäller elektrifieringen av fordonsflottan.

Just laddningen är en av de saker som man har menat varit underprioriterat.

De som har elbil vill i högre utsträckning se att tillgängligheten vad gäller laddstationer över hela landet måste förbättras.

Detta som en delåtgärd i arbetet med elektrifieringen av samhället.

Elektrifieringen viktig

Regeringen vill satsa på utbyggnaden av laddinfrastrukuren.

– Elektrifieringen av transportsektorn är central för att Sveriges klimatmål och åtaganden inom EU ska nås, framhöll regeringen i höstas.

– Därför satsar regeringen nu på laddinfrastruktur för både lätta och tunga fordon för att skapa förutsättningar för elektrifierade vägtransporter.

– En omfattande och snabb elektrifiering av vägtransporterna krävs för att transportsektorn ska kunna nå i princip noll utsläpp av växthusgaser. 

– För elbilar behöver det finnas tillgång till publik och icke-publik laddning i hela landet, för invånare i allt från gles- och landsbygd till städer.

“Av yttersta vikt”

Ebba Busch är en som har tryckt på vikten av utbyggnaden.

– Vi behöver ersätta fossila transporter och minska hushållens transportkostnader, det är av yttersta vikt för Sveriges konkurrenskraft och den gröna omställningen, har hon sagt.

Foto: My Energy

Text: Redaktionen


Rusning till Sverige – ”köper allt”

2024 04 14

Den svenska kronan har försvagats ytterligare.

I onsdags åkte den svenska valutan på ett nytt bakslag.

Nya inflationssiffror från USA ledde till att kronan tappade rejält mot både dollarn och euron.   

Den svaga kronan gör att det blir extra dyrt att semestra utomlands för svenska resenärer. Det omvända gäller för många utländska turister som åker till Sverige. Med en starkare utländsk valuta blir det betydligt billigare att semestra och shoppa i Sverige.

Det är något som inte minst den danska befolkningen har uppmärksammat.     

Flera svenska städer uppger att danska turister fortsätter att strömma in i landet – till exempel har antalet skidsemestrande danskar ökat med 82 procent sedan coronapandemin, rapporterar P4 Kalmar.     

– De känner att de har mer pengar i plånboken när de kommer till oss, säger Louise Söderlund, ansvarig på skidanläggningen Isaberg i nordvästra Småland, till radiokanalen.

Hon uppger att tre av fyra skidåkare som kommer till Isaberg är från Danmark och att skidanläggningen har sålt rekordmånga skidpassdagar i år.

– De köper allt man behöver ha. De går på restauranger och köper alkohol, säger Louise Söderlund om de danska turisterna.

Störst ökning i tre områden

I Skåne, västra Götaland  och Kalmar län ökar antalet besök av danska turister mest i landet.

I Kalmar län nyttjades nästan 90 000 gästnätter av turister från grannlandet – en ökning på hela 63 procent jämfört med 2022.

– Det är glädjande att vår internationella marknadsföring ger resultat. Vi fortsätter att samarbeta med aktörerna i länets besöksnäring för att fler ska besöka oss. Det är en viktig pusselbit i länets regionala utveckling, säger Stine Breum Appelquist, samordnare besöksnäring på Region Kalmar län, i ett uttalande.

Kalmar län har anpassat turistnäringen efter den stora anstormningen från Danmark. Numera går det till exempel att få guidade turer på danska vid besök på det medeltida Kalmar Slott.

LÄS MER HÄR:

Kraftig förändring för svenska kronan

Foto: L. Mimietz

Text: Redaktionen