SMHI: Enorm rök väller in i Sverige

2023 06 30

Ett kopiöst rökmoln drog in över Sverige på torsdagen.

Det säger Helene Wylde Alpfjord, expert på SMHI, som i torsdags bekräftade att röken från de extrema skogsbränderna i Kanada skulle nå Sverige före helgen.

– Partiklarna färdas nu högt upp i atmosfären, så vi kommer förmodligen inte se så höga luftföroreningshalter i marknivå, säger hon till Dagens Nyheter.

"Kod röd"

I början av månaden rapporterades det om hur röken från de mycket kraftfulla skogsbränderna störtade ned även över amerikanskt territorium.

Bland annat spreds anmärkningsvärda bilder på hur New York City hade lagts i ett rödaktigt halvmörker på grund av röken.

Under ett par dagar andades stadens invånare världens sämsta luft.

I Philadelphia utfärdade myndigheterna “kod röd” och uppmanade folk att stanna inomhus.

– Omkring 75 miljoner människor i USA upplever farliga luftförhållanden på grund av rök från skogsbränder, rapporterade CNN den 8 juni.

På hög höjd

Sverige och resten av Europa ligger för långt från brändernas kärna för att luften ska bli lika illa påverkad som i Nordamerika.

Att röken befinner sig på högre höjd bidrar också till gynnsammare förhållanden för befolkningen i den här delen av världen.

– Det betyder att den mer kommer att se ut som en disig himmel med röd-orangea solnedgångar, framhåller Copernicus, EU:s klimatbevakningstjänst, till Politico.

Allvarliga utsläpp

Däremot är koldioxidutsläppen direkt alarmerande, vilket påverkar hela planeten.

– Redan nu ser vi de högst uppmätta nivåerna av koldioxid någonsin, säger Mark Perrington till DN.

Han har forskat specifikt på bränderna i Kanada genom sin roll som senior forskare på Copernicus Atomosphere Monitoring Service.

Passerat Spanien

Redan för några dagar sedan svepte röken in över Portugal och Spanien.

– Ett dis var synligt över den nordvästra spanska kusten i Vigo på måndagen, rapporterade Fox tidigare i veckan.

Rökmolnet förväntas stanna i Europa fram till och med fredagen och därefter blåsa vidare.

Arkivfoto: L. Flynt

Text: Redaktionen


Klassisk klädkedja i konkurs – efter 40 år i Sverige

2024 07 10

En av de mer etablerade klädkedjorna i Sverige tvingas kasta in handduken.

Pengarna är slut.

Efter att förra året ha slagit sig för bröstet kring en omstart i Skandinavien blir det istället platt fall för klädkedjan Esprit, som har butiker i stora köpcentrum som Emporia, Täby centrum och Väla.

Det svenska bolaget Esprit Sweden går nu i konkurs, rapporterar Market med hänvisning till Bolagsverket.

Beskedet bekräftades i dagarna.

Spiken i kistan

Konkursen är spiken i kistan för kedjan, som funnits i Sverige sedan 1980-talet.

Under våren stängde bolaget sina butiker i Nordstan och på Frölunda torg i Göteborg. Dessutom kursade ett av de två kvarvarande svenska franschisebolagen.

Den sista finns kvar i Linköping, där lagret sålts ut på rea.

– Det är ingen rörelse som kan fortsätta, sade konkursförvaltaren Kenneth Nilsson till Dagens Handel vid tillfället.

Stängd webbshop

Esprit har länge levt även på sin onlinebutik, men där möts nu svenska kunder av ett meddelande om att hemsidan är stängd.

– Vi kan för närvarande inte behandla nya beställningar och vår webbshop kommer att vara stängd tills vidare, framhåller Esprit och tillägger:

– Vi hoppas kunna vara tillgängliga för dig snart igen. Om du har några frågor eller funderingar är du välkommen att kontakta oss. Om du vill granska statusen för din nuvarande beställning, tänk på att du fortfarande kan logga in på ditt konto.

Kris efter pandemin

Esprit, som drivs av ett tyskt bolag, hamnade i kris under pandemin.

Omsättningen rasade från 143 till 90 miljoner mellan 2021 och 2022, företaget gick med flera miljoner i förlust och var nära konkurs redan då.

– Pandemin resulterade i omfattande tillfälliga butiksstängningar i Europa och Asien, vilket bidrog till att ledningen vidtog åtgärder i form av ett skyddsförfarande då det tyska bolaget försattes i rekonstruktion, framhåller Esprit Sweden AB i årsredovisningen för 2022 enligt sajten Ehandel.

– För Esprit Sweden AB innebar detta att företaget var tvungen att frångå det internprissättningsavtal som satts upp för koncernen och att bolaget fick efterskänka sina fordringar hos det tyska koncernbolaget.

Totalt stänger nu fyra butiker i Täby, Nacka, Malmö och Helsingborg vilket påverkar ett 30-tal anställda.

Foto: Väla

Text: Redaktionen


Bluff på Ica – kunder kommer att bli besvikna

2024 07 10

I januari gick Ica ut och lovade sänkta priser under 2024.

Matjätten hävdade att man investerade en dryg miljard för att sänka ordinariepriser och “bibehålla redan låga priser”.

Enligt Ica skulle sänkningen inledas i mars månad och fortgå löpande under året. Alla konsumenter i landet skulle märka skillnad, var budskapet.

– Det kommer fortsatt att vara olika priser i våra butiker då vi alla är fria handlare i samverkan, men kunden kommer att märka att man kan handla vardagsvaror till lägre priser var man än befinner sig i Sverige, sade Peter Jonsson, ordförande i Icas Sverigeråd som representerar landets Ica-handlare, vid tillfället.

Höjer priserna – mer än övriga

Tre månader efter att den utlovade sänkningen skulle ha börjat lyser satsningen fortfarande med sin frånvaro.

Ica har tvärtom till och med höjt sina matpriser med 0,6 procent de senaste tre månaderna, uppger oberoende sajten Matpriskollen.

Det är mer än övriga kedjor som i snitt höjt med 0,3 procent och en besvikelse för många med tanke på Icas genomslagskraft på marknaden.

– Det skulle få en stor effekt för den allmänna matprisbilden i Sverige om denna sänkning också skulle nå konsumenterna. Vi fortsätter därför att följa utvecklingen, säger Matpiskollens vd och grundare Ulf Mazur i en kommentar.

Motsvarar halva marknaden

Matpriskollen konstaterar att Ica har en marknadsandel som motsvarar drygt halva Sveriges dagligvarumarknad.

Om matjätten skulle sänka sina priser i verkligheten skulle det med andra ord få stor betydelse för större delen av landets konsumenter.

Faktum är dock att Icas vd Nina Jönsson redan i februari flaggade för att prislöftet var i fara.

– På grund av att våra butiker driver sina egna företag och de konkurrerar med varandra så de sätter sina priser själva, sade hon till SR Ekot vid tillfället.

Samtidigt finns det inga hinder för en enskild Ica-handlare att öka sina marginal när Ica sänker priserna centralt.

– De kan absolut sänka priserna för kunderna, sade Nina Jönsson.

Foto: Ica-gruppen

Text: Redaktionen