SMHI: Då kommer sommarvärmen tillbaka

2024 06 10

Solälskare runt om i landet får vänta lite till.

Det har inte varit mycket annat än regn och kyla i Sverige under den senaste tiden.

På flera håll runt om i landet har det regnat ordentligt, och framöver väntas mer av det samma.

SMHI har dock kunnat fastställa när sommarvärmen kommer tillbaka.

Regn och åska

Den kommande tiden väntas ännu mer regn och kyla.

– Det är kylig luft för årstiden och i samband med regn eller kraftiga skurar kan temperaturen även mitt på dagen sjunka en bit under 10 grader också i södra Sverige, meddelar SMHI.

– I Jämtlands-, Härjedals- och Dalafjällen kan det i högre terrängen möjligen förekomma snöinslag i nederbörden.

Fortsätter i morgon

Även under måndagen så kommer den som väntar på solen bli besviken.

Då fortsätter nämligen lågtrycket visa sin närvaro, och det väntas inte bli mycket annat än regn och rusk i landet.

– Vi har nu några regniga, blåsiga och för årstiden kyliga dagar framför oss då ett djupt lågtryck stannar upp över Sverige, meddelar SMHI.

– Imorgon fortsätter lågtrycket att ge tidvis regn eller skurar i så gott som hela landet. Största undantaget ser ut att vara Gotland som troligen kan få mest soligt väder. 

– Även Skåne, Blekinge, Öland och östra Småland får mest uppehållsväder. Fortsatt blåsigt i Götaland och östra Svealand med hårda vindbyar från sydväst.

Uppehållsväder tisdag

På tisdagen blir det uppehållsväder för det mesta.

– På tisdag väntas lite fler områden med uppehållsväder, men i södra och mellersta Götaland samt stora delar av Norrland troligen fortsatt tidvis regn eller skurar.

Då återvänder värmen

Det är alltså först mot slutet av nästa vecka som sommarvärmen väntas komma tillbaka.

Då väntas temperaturen på nytt uppnå 20 grader.

– Det ostadiga vädret ser sen ut att fortsätta även under resten av veckan, framhåller SMHI via sin webbsida.

– Under veckoslutet väntas dock lite varmare luft strömma in vilket gör att temperaturen på många platser kan stiga till åtminstone omkring 20 grader.

Foto: Y. Bogdanov

Text: Redaktionen


Elgiganten nobbar flera kunder – många är irriterade

2024 06 10

Elgiganten får rekordmånga anmälningar från missnöjda kunder.

Det görs allt fler anmälningar mot elektronikföretag till Allmänna reklamationsnämnden, ARN.

Det företaget som får överlägset flest anmälningar mot sig är Elgiganten.

Många kunder blir missnöjda när de inte får möjlighet att få sin trasiga produkt reklamerad eller lagad, rapporterar SR.

Hänvisar till ARN

De missnöjda kunderna har alltså försökt reklamera trasiga elprylar men blivit nobbade, och därför vänt sig till ARN.

Elgiganten säger att de beklagar att de får flest anmälningar mot sig, men hänvisar samtidigt missnöjda kunder till just ARN.

– Vi är såklart inte nöjda med att toppa listan, men vi är ju samtidigt också noggranna med att informera om att ARN finns i de fall då vi inte kommer överens, säger Elgigantens drift- och hållbarhetschef Tony Ottebjer-Winkler till radiokanalen.

”Blev extremt irriterad”

Elgiganten är dock bara ett av många elektronikföretag som anmäls av missnöjda kunder, som nekats möjlighet att reklamera sina trasiga varor.

Förra året gjordes över 2 300 anmälningar.

Det innebär att anmälningarna har ökat med nästan 50 procent.

– Betalar man dyra pengar för en produkt så förväntar man ju sig att den ska hålla, säger Daniel Bugday från Örebro, som har gjort en anmälan till ARN efter att ha nekats att reklamera en trasig dammsugare hos ett elektronikföretag.

Detta trots att han hade bevis för att dammsugaren hade gått sönder på grund av ett känt fel.

– Jag blev extremt irriterad och åkte hem och anmälde till ARN. Beslut kommer nu om en till två veckor, säger han till radiokanalen.

Gratis att få ärende prövat

Innan man gör en anmälan bör man först vända sig till företaget som har sålt produkten, informerar ARN.

Om man inte blir nöjd med företagets svar så kan man vända sig till ARN, som hjälper till att avgöra tvister mellan konsumenter och företag.

– Det kostar inget att få sitt ärende prövat av ARN. Du måste göra anmälan på en av våra anmälningsblanketter. Innan du fyller i anmälan är det bra att förbereda och strukturera ditt bevismaterial. En normal handläggningstid är cirka sex månader, upplyser ARN.

Text: Redaktionen


BEKRÄFTAT: Här är matjätten som höjer priserna

2024 06 10

Matpriserna har stabiliserats, men betydande prissänkningar lyser med sin frånvaro.

Det visar en färsk sammanställning från Matpriskollen.

Enligt undersökningen blev matpriserna stillastående i maj, trots att inflationen fortsätter sjunka i Sverige.

Ulf Mazur, vd och grundare av Matpriskollen, tror att de uteblivna sänkningarna kan bero på kundernas köpbeteende.

– En handlare sänker inte priset om kunderna kommer tillbaka. Vi måste vara multilojala och jämföra priserna mellan olika butiker. Då tvingar man de dyrare att sänka priserna för att inte tappa kunder, säger han i ett uttalande.

Här är matjätten som höjer priserna

Den svenska livsmedelsmarknaden domineras av tre stora aktörer, Coop, Ica och Axfood som äger Hemköp och Willys.

Matpriskollens undersökning visar att endast en av dem har höjt priserna under de tre senaste månaderna, medan övriga två i snitt hamnar på plus minus noll. 

Matjätten som pekas ut är Ica. I snitt har priserna ökat med 0,4 procent i kedjans butiker under de tre senaste månaderna.

Detta trots att Ica tidigare aviserat att man investerar miljard kronor i att sänka ordinariepriser och bibehålla priser som redan anses hålla låg nivå.

– Pris är fortfarande viktigt för våra kunder och därför är det mer aktuellt än någonsin att vi investerar i långsiktigt bättre priser. Flera ICA-butiker, framför allt de större, och Rimi-butikerna påbörjade redan under förra året investeringar i sänkta priser och i mars började utrullningen av den tidigare annonserade prissatsningen i Sverige, sa Icas vd Nina Jönsson i april.

Får stor påverkan

Om Ica började sänka priserna skulle det få stor påverkan på övriga marknaden, konstaterar Matpriskollens Ulf Mazur.

– Eftersom Ica är störst i den svenska dagligvaruhandeln med ungefär halva marknaden så skulle det få en stor effekt för den allmänna matprisbilden i Sverige om denna sänkning också skulle nå konsumenterna. Vi fortsätter därför att följa utvecklingen, säger han.

Under årets första kvartal tog Ica marknadsandelar och redovisade gröna siffror. Nettoomsättningen ökade med 7,4 procent till 37,1 miljarder kronor jämfört med 34,6 miljarder kronor under samma period i fjol. Rörelseresultatet ökade från 1 293 miljoner kronor till 1 490 miljoner kronor.

– Svenska folket ökar därmed inköpen i Ica-butikerna utan att priserna sänkts. Kan det vara så att vi ser en återgång till tidigare köpmönster som gynnar Ica, kommenterar Ulf Mazur.

Foto: M. L. Kim

Text: Redaktionen