“Sluta omedelbart” – knivskarp uppmaning till Kina

2023 09 19

Ihållande militära trakasserier måste omedelbart upphöra.

Uppmaningen riktas direkt till den kinesiska diktaturen. 

Detta efter att fler än 100 kinesiska stridsplan rört sig i ett mycket känsligt område under en 24-timmarsperiod häromdagen. 

"Allvarlig utmaning för säkerheten" 

Det är Taiwans försvarsdepartement som på skarpen vädjar till Kina att sluta med trakasserierna. 

– Stridsflygen utgör allvarliga utmaningar för Taiwansundet och regional säkerhet, framhåller departementet i ett uttalande enligt CNN. 

Enligt en flygkarta som Taiwan tillhandahållit korsade dessutom 40 av de 103 kinesiska stridsflygplanen en särskilt känslig gräns: den som markerar Taiwans självdeklarerade luftvärnsidentifieringszon – mer känd som ADIZ. 

"Tvekar inte att starta krig" 

Kinas styrande kommunistparti betraktar Taiwan, som är en demokratiskt styrd ö med 24 miljoner invånare, som en del av sitt eget territorium. 

Detta trots att ön aldrig befunnit sig i Kinas rättmätiga ägo. 

Och Kina har tidigare deklarerat att man är beredda att ta till våld för att ta över Taiwan. 

– Vi skulle inte tveka att starta krig, oavsett kostnad, sade en talesperson för det kinesiska försvarsdepartementet i samband med ett möte med USA:s försvarsminister Lloyd Austin förra året. 

Ständigt på alerten 

I Taiwan befinner man sig ständigt på tårna. 

Landet övar kontinuerligt för att höja sin stridsförmåga och har pekat ut Taiwanstundet som en nyckel för att bevara stabilitet i regionen.

– Den kommunistiska militärens ihållande trakasserier kan lätt resultera i en kraftig ökning av spänningarna och försämra den regionala säkerheten. Vi uppmanar myndigheterna i Peking att ta sitt ansvar och omedelbart stoppa den här typen av destruktiva, ensidiga åtgärder, tillägger Taiwans försvarsdepartementet.

Ställer krav på andra länder

Kinas diktator Xi Jinping har flera gånger upprepat att det är ”oundvikligt” att inte ”förena” Taiwan med det kinesiska fastlandet.

Spänningarna mellan Peking och  taiwanesiska Taipei har med jämna mellanrum eskalerat, bland annat i samband med att Nancy Pelosi, ledamot av USA:s representanthus, besökte ön förra året tillsammans med flera andra amerikanska politiker.

Peking kräver att länder avsäger sig formella förbindelser med regeringen i Taipei.  

Taiwan har formellt aldrig förklarat sig självständigt från fastlandet, men är i princip en självständig stat med egen valuta och ett eget politiskt system.

LÄS MER: Joe Bidens löfte om Kina förklarar krig

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen