2021 05 09

SLÅR LARM: – Majoriteten smittas av personer utan symtom

Region Uppsalas smittspårning larmar nu om vad som kan ligga bakom den kraftiga smittspridningen.

Läget är allvarligt på Akademiska Sjukhuset i Uppsala där allt fler patienter vårdas för covid-19. Trots att det inte finns några tecken på att folk blivit slarvigare med att följa rekommendationerna så blir allt fler smittade och regionen uppmanar allmänheten att gå i personlig lockdown.

Och nu kommer nya uppgifter om vad som kan ligga bakom smittspridningen och det handlar om så kallad asymtomatisk smitta, det vill säga personer som är smittade och smittar vidare utan att själva förstå att de är smittade eftersom de inte uppvisar några symtom.

–Genom att kartlägga lite mer ovanliga varianter som har samma smittsamhetsfaktorer så kan vi se att majoriteten har smittats av personer som inte har haft symtom, säger Mats Martinell, ansvarig vid smittspårningen, till Expressen.

Brittiska tidningen The Guardian rapporterar om att Sverige har det högsta smittotalet i hela Europa på 625 nya smittade per miljon invånare jämfört med grannländerna Finland på 65, Danmark 111 och Norge 132. 

ANALYS

Detta understryker verkligen vikten av att hålla distansen och inte träffa andra än de man bor tillsammans med. Personer kan känna sig helt friska men ändå smitta dig med coronaviruset.

[yop_poll id="22"]