Skvaller från Washington: Kamala Harris får se upp

2021 05 09

Joe Bidens yngsta minister tar kvällspromenader med hunden tillsammans med Alexandra Ocasio-Cortez och får beröm av Republikanerna. Det är en vinnande kombination.

USA:s nya transportminister Pete Buttigieg trivs som fisken i vattnet i Washington DC. Som departementschef är han ansvarig för tiotusentals arbetare och en budget på 90 miljarder dollar och han tar sitt nya jobb på djupaste allvar.

– Han är en sådan där person som kan lägga en hel kväll på att plöja igenom litteratur – och faktiskt trivas med det, rapporterar Politico.

Buttigiegs huvuduppgift är att manövrera betydande delar av Bidens jätteprojekt ”Build Back Better” som går ut på att renovera och bygga nya vägar, skolor, broar och att skapa mängder av nya jobb på kuppen. För att få med sig Republikanerna har Buttigieg inlett en lyckad charmoffensiv i Washington där han bland andra hunnit träffa senatorerna Lisa Murkowski (R-Alaska), John Barrasso (R-Wyo.), Susan Collins (R-Maine) och Shelley Moore Capito (R-West Virginia).

– Ärligt talat var min första tanke att nu är det dags igen för en person utan kunskap, bakgrund och förståelse om infrastruktur. Men han har visat sig kunnig och har definitivt en del erfarenhet på området, säger den republikanske kongressledamoten Garret Graves, Louisiana.

Och Joe Biden är mäkta imponerad av Buttigieg som lyckas fortsatt bra med media och ofta ses i TV-rutan där han marknadsför Regeringen Biden på bästa sätt. Han och maken Chasten har sålt sin bostad i South Bend, Indiana, där Buttigieg var borgmästare och har nu flyttat in i en lägenhet på Capitol Hill i Washington DC.

Häromdagen sågs han promenera med sin hund tillsammans med Demokraternas unga fixstjärna Alexandria Ocasio-Cortez. Och en annan dag promenerade han med Minnesotasenatorn Amy Klobuchar (D). Och maken Chasten är inte sämre han – han hängde med USA:s Andra Gentleman Doug Emhoff som är tillsammans med Kamala Harris. De var på innestället Wine and Butter på Capitol Hill.

Pete Buttigiegs planerar att göra Build Back Better till såväl jobbsuccé som en klimatsuccé. Ryktet i Washington säger att han under sin charmoffensiv med politiker och facket framhållit att betongen som ska bygga all ny infrastruktur bör bli klimatneutral. Ja kanske till och med klimatpositiv.

ANALYS

Kamala Harris får se upp. Pete Buttigiegs charmoffensiv i regeringskorridorerna i Vita Huset kan mycket väl expandera till en charmoffensiv hos hela amerikanska folket när det drar ihop sig till Demokraternas primärval 2024.

[forminator_poll id="2488"]

Flera smittade av allvarlig sjukdom – från vanligt föremål i trädgården

2024 05 23

Flera personer i södra Sverige har smittats av en ovanlig bakterie som tycks förekomma i vanligt trädgårdsmaterial.

Det är från Skåne de senaste larmen kommer.

Minst tre personer har under försommaren smittats av bakterien legionella efter att ha hanterat vanlig planteringsjord, rapporterar Sydsvenskan.

Alla smittade bor på olika platser i landskapet och samtliga har behövt uppsöka sjukhusvård.

– Vi ser toppen på isberget, de som kommer till sjukhus och får diagnosen. Då får man ofta en ganska allvarlig lunginflammation där man behöver vårdas inneliggande med riktad antibiotikabehandling, säger Marianne Alanko Blomé som är biträdande smittskyddsläkare på Region Skåne, till lokaltidningen.

Yngre och friska drabbas

Smittskyddsläkaren bekräftar att fallen inträffat på kort tid. Alla har haft någon form av jordkontakt.

Jord-legionella var länge helt okänt i Sverige. Under den varma sommaren 2018 skedde dock ett större utbrott med ett 30-tal bekräftade fall där de flesta var hemmahörande i Stockholm.

Totalt har Skåne haft tvåsiffriga antal fall under de senaste två åren.

Och även om det är relativt få som smittas höjer Smittskydd Skåne ett varningens  finger. Legionellatyperna slår nämligen annorlunda än andra varianter.

– När det gäller den vanliga legionellan är det ofta äldre eller personer med nedsatt immunförsvar som bli sjuka. Här ser vi en del yngre, väsentligen friska som drabbas, säger Marianne Alanko Blomé.

Vanligt i Australien

Bakterien kallas för “legionella longbeachae” och har inte kunnat spåras till någon specifik leverantör.

Att smittan numera sker just i Sverige är ovanligt, enligt Folkhälsomyndigheten. 

– I Australien och Nya Zeeland däremot är det relativt vanligt att legionellafall smittats vid trädgårdsarbete och jordhantering. Sommarens ökning av fall är unikt för Sverige och ses varken i Danmark, Norge eller Finland, kommenterade myndigheten i samband med utbrottet 2018.

Fyra rekommendationer

Även om risken för att insjukna bedöms som liten uppmanar Folkhälsomyndigheten att se över hur man hanterar jord eller kompostmaterial. Särskilt om man tillhör en sårbar grupp med nedsatt infektionsförsvar, nedsatt lungfunktion eller röker.

– Öppna jordpåsar utomhus eller i välventilerad miljö och undvik att andas in damm från jordpåsarna, framhåller Folkhälsomyndigheten som även ger följande rekommendationer:

- Undvik att andas in damm från trädgårdsmaterial

- Om jorden eller trädgårdskompostmaterialet är torrt, fukta/blöt ned detta me vattenkanna för att minska risken att damm virvlar upp

- Tvätta händerna med tvål och vatten efter hantering av jord och trädgårdskompostmaterial

Foto P. Shah

Text: Redaktionen


Putins plan fungerade inte – ”enorma problem”

2024 05 26

Putin har fått enorma problem sedan hans planer slutat med fiasko.

Den ryske presidenten Vladimir Putin fortsätter att upprätthålla en fasad av framgång och styrka, både inför väst och gentemot den egna befolkningen.

Men bakom kulisserna har han enorma svårigheter.

Det beror bland annat på att flera av de planer och strategier han har haft, har misslyckats kapitalt.

Det gäller inte minst inom ett område, där Putin trodde sig ha ett starkt vapen mot väst.

Skulle användas som vapen mot väst

Det handlar om Rysslands viktiga naturgas, rapporterar Newsweek.

– Putin har enorma problem, enligt tidningen.

Putins plan var att utnyttja Europas energiproblem till sin fördel.

Men det har fungerat väldigt dåligt, och det ryska företaget Gazprom har nu enorma problem.

– Gazprom kan inte hitta nya lönsamma marknader för sin naturgas, rapporterar tidningen.

– Det minskar en värdefull inkomstgenerator för Vladimir Putins krigsmaskin och påverkar hans förmåga att använda energi som ett vapen mot väst, enligt tidningen, som baserar uppgifterna på en analys från tankesmedjan Atlantic Council.

Ville hämnas för sanktioner

Gazprom spelar en otroligt viktig roll för rysk ekonomi, men har tagit stor skada av kriget i Ukraina.

– I mitten av 2022 begränsade Gazprom gasflöden till Europa i vad som sågs som ett drag av Putin för att både få hävstång mot Kievs allierade inför vintersäsongen och hämnas mot västerländska sanktioner och stöd till Ukraina, förklarar tidningen.

– Men EU lyckades hitta alternativa, långsiktiga källor för gasimport och frigöra sig från den mesta ryska gasimporten utan att ens införa sanktioner, även om vissa länder, inklusive Österrike och Ungern, fortfarande är beroende av rysk gas.

”Har mycket gas – kan inte sälja”

Gazprom har gjort enorma förluster under 2023, och enligt energianalytikern Thomas O’Donnell har Putins taktik – att använda sig av gasen för att sätta press på Europa – blivit en stor flopp och medfört ett enormt bakslag för den ryske presidenten.

– Avsikten var att chocka Europa och tvinga dem att underkasta sig ett energikrig för att förhindra att de agerar solidariskt med Ukraina. Men till hans förvåning, hände inte detta, säger han.

– Putin har mycket gas men han kan inte sälja den.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen