Skvaller från Washington: Kamala Harris får se upp

2021 05 09

Joe Bidens yngsta minister tar kvällspromenader med hunden tillsammans med Alexandra Ocasio-Cortez och får beröm av Republikanerna. Det är en vinnande kombination.

USA:s nya transportminister Pete Buttigieg trivs som fisken i vattnet i Washington DC. Som departementschef är han ansvarig för tiotusentals arbetare och en budget på 90 miljarder dollar och han tar sitt nya jobb på djupaste allvar.

– Han är en sådan där person som kan lägga en hel kväll på att plöja igenom litteratur – och faktiskt trivas med det, rapporterar Politico.

Buttigiegs huvuduppgift är att manövrera betydande delar av Bidens jätteprojekt ”Build Back Better” som går ut på att renovera och bygga nya vägar, skolor, broar och att skapa mängder av nya jobb på kuppen. För att få med sig Republikanerna har Buttigieg inlett en lyckad charmoffensiv i Washington där han bland andra hunnit träffa senatorerna Lisa Murkowski (R-Alaska), John Barrasso (R-Wyo.), Susan Collins (R-Maine) och Shelley Moore Capito (R-West Virginia).

– Ärligt talat var min första tanke att nu är det dags igen för en person utan kunskap, bakgrund och förståelse om infrastruktur. Men han har visat sig kunnig och har definitivt en del erfarenhet på området, säger den republikanske kongressledamoten Garret Graves, Louisiana.

Och Joe Biden är mäkta imponerad av Buttigieg som lyckas fortsatt bra med media och ofta ses i TV-rutan där han marknadsför Regeringen Biden på bästa sätt. Han och maken Chasten har sålt sin bostad i South Bend, Indiana, där Buttigieg var borgmästare och har nu flyttat in i en lägenhet på Capitol Hill i Washington DC.

Häromdagen sågs han promenera med sin hund tillsammans med Demokraternas unga fixstjärna Alexandria Ocasio-Cortez. Och en annan dag promenerade han med Minnesotasenatorn Amy Klobuchar (D). Och maken Chasten är inte sämre han – han hängde med USA:s Andra Gentleman Doug Emhoff som är tillsammans med Kamala Harris. De var på innestället Wine and Butter på Capitol Hill.

Pete Buttigiegs planerar att göra Build Back Better till såväl jobbsuccé som en klimatsuccé. Ryktet i Washington säger att han under sin charmoffensiv med politiker och facket framhållit att betongen som ska bygga all ny infrastruktur bör bli klimatneutral. Ja kanske till och med klimatpositiv.

ANALYS

Kamala Harris får se upp. Pete Buttigiegs charmoffensiv i regeringskorridorerna i Vita Huset kan mycket väl expandera till en charmoffensiv hos hela amerikanska folket när det drar ihop sig till Demokraternas primärval 2024.

[forminator_poll id="2488"]