Skulle skjuta räv – Men träffade en häst som avled i sin hage

2021 11 01

En jakttur i Skåne spårade ur rejält i helgen.

Det det var en jägare i 25-årsåldern som var ute på jakttur i Vankiva strax utanför Hässleholm i norra Skåne på söndagsmorgonen.

Skulle skjuta räv

Jägaren var ute för att jaga räv när något gick väldigt snett. I stället för en räv så hade jägaren plötsligt skjutit en häst. Och skottet träffade så pass illa att hästen inte klarade sig utan dog av skottskadorna rapporterar tidningen Norra Skåne.

Jägaren ringde själv polisen

Polisen fick larmet omkring 09.30 på morgonen och det var jägaren själv som ringde till polisen.

– Han berättade att han råkat skjuta ihjäl hästen som gick omkring i sin hage, säger Evelina Olsson vid Skånepolisen rapporterar Aftonbladet.

Den 25-årige mannen har under dagen förhörts av polisen kring händelserna kring hästens död och polisen har även haft samtal med det par i 35-årsåldern som äger hästen.

Hästens ägare förtvivlad

– Det är lite lite oklart om hästen var ensam eller inte i sin hage. Men barnen på gården var inne i fastigheten, uppger polisen för tidningen.

Rosita Magnusson som är hästens ägare är mycket upprörd.

– Jag är förtvivlad – det kunde lika gärna varit mina barn, säger Rosita säger hon till Expressen som berättar att även jägaren var förtvivlad. Han ska ha siktat på en räv men kulan studsade mot ett stengärde och träffade hästen som betade i hagen.

Försökte stoppa blodflödet

Jägaren försökte stoppa blodflödet men förgäves.

– Hon var min gamla trotjänare. Jag har haft henne sedan hon var 14 år och hon hade flera år kvar. Barnen älskade att rida på henne. Men det som gör mest ont i mig är att hon inte fick ett värdigt avslut. Hon har gjort så mycket för mig och familjen, också får hon dö på ett så fruktansvärt sätt, säger Rosita till Expressen.

– Men det kunde lika gärna varit mina barn. De är där nere och springer hela tiden. Hur kan man skjuta mot ett stengärde precis intill en gård, hur kan man ta den risken, undrar hon.

Vapen togs i beslag

Jägaren i fråga är nu misstänkt för jaktbrott och han får inte längre ha kvar sitt vapen. Det har beslagtagits av polismyndigheten.

Ordningsmakten klargör att de kan röra sig om oaktsamhet.

– Som jägare är man skyldig att ha någon form av kulfång om man skulle missa. Vi utreder alltså om jägaren varit oaktsam, säger John Sjöblom till Kristianstadbladet.

Arkivfoto: E. Grossgasteiger