Skulle skjuta räv – Men träffade en häst som avled i sin hage

2021 11 01

En jakttur i Skåne spårade ur rejält i helgen.

Det det var en jägare i 25-årsåldern som var ute på jakttur i Vankiva strax utanför Hässleholm i norra Skåne på söndagsmorgonen.

Skulle skjuta räv

Jägaren var ute för att jaga räv när något gick väldigt snett. I stället för en räv så hade jägaren plötsligt skjutit en häst. Och skottet träffade så pass illa att hästen inte klarade sig utan dog av skottskadorna rapporterar tidningen Norra Skåne.

Jägaren ringde själv polisen

Polisen fick larmet omkring 09.30 på morgonen och det var jägaren själv som ringde till polisen.

– Han berättade att han råkat skjuta ihjäl hästen som gick omkring i sin hage, säger Evelina Olsson vid Skånepolisen rapporterar Aftonbladet.

Den 25-årige mannen har under dagen förhörts av polisen kring händelserna kring hästens död och polisen har även haft samtal med det par i 35-årsåldern som äger hästen.

Hästens ägare förtvivlad

– Det är lite lite oklart om hästen var ensam eller inte i sin hage. Men barnen på gården var inne i fastigheten, uppger polisen för tidningen.

Rosita Magnusson som är hästens ägare är mycket upprörd.

– Jag är förtvivlad – det kunde lika gärna varit mina barn, säger Rosita säger hon till Expressen som berättar att även jägaren var förtvivlad. Han ska ha siktat på en räv men kulan studsade mot ett stengärde och träffade hästen som betade i hagen.

Försökte stoppa blodflödet

Jägaren försökte stoppa blodflödet men förgäves.

– Hon var min gamla trotjänare. Jag har haft henne sedan hon var 14 år och hon hade flera år kvar. Barnen älskade att rida på henne. Men det som gör mest ont i mig är att hon inte fick ett värdigt avslut. Hon har gjort så mycket för mig och familjen, också får hon dö på ett så fruktansvärt sätt, säger Rosita till Expressen.

– Men det kunde lika gärna varit mina barn. De är där nere och springer hela tiden. Hur kan man skjuta mot ett stengärde precis intill en gård, hur kan man ta den risken, undrar hon.

Vapen togs i beslag

Jägaren i fråga är nu misstänkt för jaktbrott och han får inte längre ha kvar sitt vapen. Det har beslagtagits av polismyndigheten.

Ordningsmakten klargör att de kan röra sig om oaktsamhet.

– Som jägare är man skyldig att ha någon form av kulfång om man skulle missa. Vi utreder alltså om jägaren varit oaktsam, säger John Sjöblom till Kristianstadbladet.

Arkivfoto: E. Grossgasteiger


Populärt livsmedel återkallas – säljs på Willys och Hemköp

2024 02 22

En produkt som funnits till försäljning i många av Axfoods butikskedjor återkallas.

Axfoods butiker inkluderar både Hemköp och Willys.

Nu går Axfood ut med information om att man återkallar ett populärt livsmedel.

Plastbitar i förpackningen

Produkten återkallas efter att man har hittat plastbitar i vissa förpackningar.

– Efter att leverantören vid en kontroll upptäckt plastbitar i vissa förpackningar på produktionsanläggningen väljer Axfood av säkerhetsskäl att återkalla, skriver Axfood i ett pressmeddelande.

Livsmedlet det avser är Garant tropisk juice utan fruktkött, 1 liter, med bäst före-datum 19.04.2024.

Spärrad för försäljning

Juicen har funnits till försäljning i flertalet av Axfoods butikskedjor, men är nu spärrad för försäljning och går inte att köpa.

– Det finns en risk att vissa av förpackningarna som redan hunnit gå ut i butik kan innehålla mörka plastbitar, uppger Axfood.

Inga kundreaktioner uppges ha rapporterats.

Uppmaning till konsumenterna

 Axfood går nu ut med en uppmaning till personer som har köpt produkten.

– Alla konsumenter som köpt den aktuella produkten uppmanas att i första hand återlämna den till butiken där den är köpt för ersättning.

Företaget uppger att de beklagar det inträffade och utreder tillsammans med leverantören hur detta kunnat ske för att säkerställa att det inte inträffar igen.

Inte första gången

Så sent som i förra veckan återkallades ännu ett livsmedel.

Då återkallade Coop kakor som kan kunde innehålla metallbitar.

– Leverantören av kakorna har vid en rutinkontroll upptäckt metallbitar i vissa produktförpackningar, uppgav Coop i samband med upptäckten.

Av säkerhetsskäl återkallades därför kakorna.

Fakta Axfood 

- Sveriges tredje största livsmedelskedja efter Ica och Coop. 

- Består av en familj av varumärken, bland annat butikskedjorna Willys och Hemköp, liksom Tempo, Handlar’n och Matöppet. 

- I Axfood ingår även Middagsfrid och Urban Deli samt delägda Apohem, Eurocash, City Gross och Mathem. Huvudägare är Axel Johnson AB med 50,1 procent av aktierna.

- Har fler än 13 000 medarbetare över hela Sverige. Nettoomsättnignen för 2022 landade på 73 474 miljoner kronor. 

Foto: Axfood

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Putin sätter deadline – tre veckor

2024 02 23

Rysslands diktator Vladimir Putin har gett order till sina väpnade styrkor om en skarp deadline.

Det uppger GUR, den ukrainska underrättelsetjänsten.

Ordern ska vara specifikt kopplad till tidpunkten för det ryska valet i mitten av mars och har både strategisk och symbolisk betydelse, säger Vadym Skibitsky, biträdande chef vid GUR.

Målet är att, inom en deadline på tre veckor, ta fullständig kontroll över den ukrainska regionen Luhansk.

– Innan valet vill de nå åtminstone de administrativa gränserna i Luhansk, säger Vadym Skibitsky till Interfax-Ukraine enligt Newsweek.

Behöver visa folket

Det ryska presidentvalet äger rum 15-17 mars.

Få tror på något annat scenario än att Putin förlänger sin tid vid makten – i vad som enligt västerländska observatörer är ett riggat val.

Och även om interna ryska opinionsundersökningar påstår att Putin är favorit – till och med mycket populär – har stödet för hans krig i Ukraina börjat sjunka.

– Således skulle segrar som ockupationen av Luhansk kunna ge något att visa sitt folk, framhåller Jon Jackson, biträdande redaktör på den amerikanska tidningen.

Flera städer på listan: "Symboliskt"

Det finns även städer i andra regioner som Vadym Skibitsky menar finns på Rysslands önskelista inför valet, bland annat Kuoyansk, Lyman och Avdiivka.

Städerna ockuperades av Ryssland efter invasionen – men togs sedan tillbaka av ukrainska styrkor.

– Det skulle vara symboliskt. Det är ett element som skulle användas mycket aktivt i informativa och psykologiska operationer.

Skiftar fokus

Enligt den ukrainska underrättelsechefen har det ryska valet fått Putins styrkor att skifta fokus i flera delar av Ukraina.

Bland annat har tre bataljoner ryska soldater nyligen skickats från ockuperade Mariupol till Belgorod, en rysk region som gränsar till Ukraina efter flera attacker mot det aktuella området.

– För att säkerställa säkerheten och genomförandet av valet, framhåller Skibitsky.

Han är samtidigt inställd på att kriget är långt ifrån att ta slut.

– Vi förstår hur viktigt det är för oss att ha reserver, hur viktigt det är att ha stöd från vara partners, att utveckla vår produktion.

– Denna karaktär av Ryska federationens agerande, med ett högljutt rop på “offensiv”, innebär ett utdraget krig. Ett utmattningskrig.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen