Skulle köra buss full med barn – hade 2,94 promille i blodet

2024 01 11

Busschauffören var schemalagd att hämta ett gäng skolbarn i Malmö.

När bussen rullade upp i stadsdelen Bunkeflostrand och skulle transportera eleverna till Oxie, en annan stadsdel, slog två ur skolpersonalen larm.

Chauffören kunde knappt stå upp och hade stora problem med att ta sig in i bussen.

– Han lägger sig raklång i trappan och kryper mot förarsätet, säger en person från personalen enligt Sydsvenskan.

Hade sprit i väskan

Alla barn beordrades därefter ur bussen och personalen ringde 112. 

Den initiala misstanken var ett akut sjukdomsfall. Men innan polis och ambulans anlände hade busschauffören trots allt kört iväg.

På vägen mot en bussterminal krockade han med en parkerad personbil. Först därefter fick polisen tag på chauffören – och ett blodprov visade att han hade 2,94 promille alkohol i blodet.

Gränsen för grovt rattfylleri går vid 1,0 promille.

I förarens väska hittades dessutom en flaska Jägermeister.

Erkänt rattfylleri

Det här var dock inte den enda körningen mannen gjort samma dag. Enligt loggar ska han ha genomfört flera skolksjutsar innan han åkte fast.

Föraren har själv erkänt att han druckit ombord på bussen och gjort minst en skolskjutsresa i berusat tillstånd. Drickandet ska ha börjat efter att chauffören startat bussen, vilket gjorde att alkolåset inte stoppade honom.

Händelsen, som ägde rum i maj förra året, leder nu till åtal. Mannen anklagas för grovt rattfylleri och smitning från olycksplats.

– Han har haft en särskilt ansvarsfull uppgift som skolbusschaufför vilket är en försvårande omständighet, säger åklagare Erik Rivarola till den skånska tidningen.

Riskerar fängelse

Busschauffören riskerar nu fängelse i upp till två år om han fälls för grovt rattfylleri.

– Om det är höga promillehalter blir straffet även vid förstagångsbrott oftast fängelse. Straffet kan också bli kontraktsvård, där den dömde skriver på ett vårdkontrakt med preciserade villkor, skriver Trafikverket på sin hemsida.

En liknande incident inträffade i Västra Götaland för några år sedan. Även då stoppades en skolbusschaufför av polisen.

Bussen var utrustad med alkolås, men chauffören hade dragit ut en plombering som gjorde att dne gick att starta ändå.

– Att inte kunna starta skolskjutsen på grund av alkolåset är illa nog. Att sedan bryta plomberingen är mycket allvarligt och fog för avsked, sade Simon Sandberg, pressansvarig på Bergkvara buss, till Borås tidning vid tillfället.

Foto: T. Rüßmann

Text: Redaktionen


JUST NU: Minister avgår

2025 03 31

Jämställdhets- och arbetslivsminister Paulina Brandberg (L) avgår.

Det meddelar hon själv på måndagen.

–  Det har varit en stor ära att få ansvara för jämställdhets- och arbetslivsfrågorna i regeringen. Jag är stolt över att ha bidragit till att göra Sverige till ett mer jämställt land, inte minst över alla åtgärder som regeringen genomför mot mäns våld mot kvinnor, våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck, säger Brandberg i ett uttalande.

Enligt ministern väljer hon att kliva åt sidan av personliga skäl.

– Uppdraget som minister har gjort att jag varit borta mycket från min familj. Vi närmar oss nu också en valrörelse där det krävs att en växel läggs in i arbetet, vilket innebär mer tid från familjen. Därför har jag valt att lämna uppdraget som statsråd.

Ny minister utses snart

Regeringen kommer i närtid återkomma om vem som blir ny jämställdhets- och arbetslivsminister. 

–  Jag vill tacka Paulina Brandberg för hennes viktiga insatser under de här åren, inte minst för arbetet med mäns våld mot kvinnor och hedersrelaterat våld och förtryck, säger statsminister Ulf Kristersson (M).

Foto: 

Text: Redaktionen


Tre branscher skriker efter personal – trots höga arbetslösheten

2025 03 31

Flera branscher har stora rekryteringsbehov, trots den höga arbetslösheten i Sverige.

Det uppger Statistiska centralbyrån, SCB, i en ny sammanställning.

Myndigheten har för första gången kartlagt personalbristen per yrke på svensk arbetsmarknad.

Statistiken visar att flera branscher är i stort behov av att rekrytera. Under det tredje kvartalet 2024 rådde det brist på sammanlagt 70 000 yrkespersoner. Detta trots att arbetslösheten uppgick till 8 procent under samma period.

Rekryteringsbehoven finns både inom branscher som kräver eftergymnasial utbildning och branscher som inte kräver det.

– Vi ser att det saknas kompetenser inom flera olika områden, där ibland it, teknik och vård, säger Katja Olofsson, arbetsmarknadsstatistiker på SCB.

Hela listan 

Här är samtliga branscher som har stora rekryteringsbehov:

1, Vården
 Inom vården saknas det både läkare och sjuksköterskor – de med specialistkompetenser såväl som de med grundutbildning. Drygt hälften av arbetsgivarna uppger att de inte lyckas få tag i personer med rätt kompetens till många av vårdyrkena.

2, It-branschen
Inom data och it saknas personer med längre eftergymnasial utbildning, som mjukvaru- och systemutvecklare. Här uppger dock nio av tio arbetsgivare att de i regel lyckas rekrytera personal.

3, Skolan
Inom skolan saknas lärare, förskollärare och fritidspedagoger. Skolorna har svårast att rekrytera fritidspedagoger, men desto lättare är det att rekrytera lärare till förskoleklass och lågstadium.

Två av fem misslyckas

Många arbetsgivare har mycket svårt att rekrytera personal.

Under mätperioden har 39 procent av arbetsgivarna misslyckats med att rekrytera så många personer som de sökt, uppger SCB.

– Tre av fyra arbetsgivare som upplevt rekryteringsproblem har vidtagit åtgärder, som att förlänga rekryteringstiden eller sänka eller ändra kraven för tjänsten de vill tillsätta, säger Katja Olofsson.

Foto: M. Rad

Text: Redaktionen