Skulle köpa hus i Portugal – blev lurade på över 2 miljoner

2024 07 09

Intresset bland svenskar att skaffa bostad i Spanien och Portugal är stort.

I stället för att bo på dyra hotell år efter år så väljer många att investera i en bostad vid Medelhavet.

Sol och bad

Spanien och Portugal är två av de populäraste platserna för svenskar att skaffa hus eller lägenhet i och fördelarna är många.

Gott om flyglinjer, ofta låga biljettpriser, samma eller nästan samma tidszon, vackert väder, sol och bad faller många i smaken.

Men för familjen Ovaldius i Skåne blev husaffären i Portugal en mardröm.

Fel bankkonto

Magnus och Ann-Sofie Ovaldius är båda 55-plussare och beslutade sig för att förverkliga sin dröm, rapporterar Sydsvenskan.

– När man slutar jobba vill man ha ett ställe att komma till på vintern, säger Magnus Ovaldius till tidningen.

Men när de satt på Nordeas bankkontor i Helsingborg och förde över 2,2 miljoner kronor i handpenning gick allt fel.

Pengarna hade förts över till fel bankkonto på grund av att en bedragare lämnat falska uppgifter.

– Vi insåg att vi blivit blåsta. Jag ringde Nordea 22 gånger om dagen då jag fick panik, säger Magnus Ovaldius.

Men Nordea slår ifrån sig och menar att endast betalningsmottagarens bank Santander hade erforderlig information för att kontrollera det hela.

Bluffmäklare

Genom åren har en mängd svenskar blivit lurade i samband med försök att köpa bostad i bland annat Spanien.

Bland annat blev tio svenskar drabbade när de inför sitt lägenhetsköp skulle betala en skatt som motsvarar stämpelskatten.

Det handlar om ett belopp som motsvarar cirka tio procent av köpeskillingen och de drabbade fick hjälp en av svensk mäklare som visade sig vara en bluff.

Efter att pengarna betalats framkom det att mäklaren aldrig varit registrerad mäklare i Sverige utan i stället var en välkänd kund hos Kronofogden, enligt Expressen.

Skillnader mot Sverige

Att köpa bostad utomlands ställer andra krav än att köpa i Sverige och det handlar inte minst om juridiska skillnader.

Spanien är ett av de populäraste länderna

– När du ska köpa hus i Spanien är det mycket att tänka på, betonar Fastighetsbyrån.

Arkivfoto: A. Khoury

Text: Redaktionen


Larm om populärt sötningsmedel – helt ny bieffekt

2025 05 31

Ett av Sveriges vanligaste sötningsmedel påverkar hur hjärnan reglerar hunger och kroppsvikt.

Det visar ny forskning som publicerat i den ansedda vetenskapliga tidskriften Nature Metabolism.

Sötningsmedlet som pekas ut i studien är sukralos som används i många olika livsmedel – exempelvis läsk, desserter, godis, glass, sylt, såser, cider och kosttillskott. 

Upptäckt helt ny bieffekt

Sukralos är kalorifritt och används för att ge söt smak utan att tillföra energi. 

Nu har forskare upptäckt att det vanliga sötningsmedlet har en oönskad bieffekt.  

Sukralos ökar aktiviteten i hypothalamus – ett område i hjärnan som är centralt för aptitreglering, rapporterar Psykiatrispecialisterna som tagit del av studien.

– Detta tyder på att även om sucralosa inte innehåller kalorier, kan det utlösa neurala svar kopplade till ökad hunger och förändra hjärnans kommunikation med områden som är involverade i motivation och sensorisk bearbetning, framhåller företaget i ett uttalande.

Med andra ord kan sukralos leda till ökad hunger, trots att sötningsmedlet påstås ha motsatt effekt.

– Dessa resultat föreslår att sucralosa kan öka hjärnans känslighet för matrelaterade signaler och göra oss mer mottagliga för att söka mat. Effekterna varierade beroende på kroppsvikt och kön, med kvinnor som visade starkare hjärnrespons än män, skriver Psykiatrispecialisterna.

FAKTA: Sukralos

- Sukralos är ett sötningsmedel som är mycket sött och används för att ge söt smak utan att tillföra energi. Det är baserat på sockerarten sackaros och är cirka 600 gånger sötare än vanligt socker. Sukralos tas delvis upp i kroppen och utsöndras snabbt utan att brytas ner.

- Sukralos används i många olika livsmedel till exempel läsk, desserter, konfektyr, glass, sylt, såser, cider och kosttillskott. Det är stabilt och tål uppvärmning. Därför är sukralos lämpligt för användning i matlagning och bakning.

Källa: Livsmedelsverket

Foto: StockSnap resp Hiking333

Text: Redaktionen


Klassisk dryck gör comeback i Sverige

2025 05 31

En ny undersökning indikerar att ett stort trendbrott är på väg att inträffa i Sverige.

En klassisk dryck är nära att göra comeback.

Det handlar om mjölken, som de senaste åren har försvunnit från många svenskars vardag. Mjölkkonsumtionen har sjunkit med hela 36 procent under de senaste 30 åren, enligt statistik från Jordbruksverket och Statistiska centralbyrån.

Men nu är den klassiska drycken på väg tillbaka.

Det visar en färsk undersökning från Norrmejerier. Enligt undersökningen har svenskarnas attityd till mjölken förändrats ordentligt, vilket indikerar att drycken återigen kan bli en självklarhet i varje kylskåp.

Undersökningen visar att 74 procent av svenskarna känner till mjölkens höga proteininnehåll, och 63 procent ser den som ett bra alternativ till återhämtningsdrycker med tillsatser.

– Det nyväckta intresset för mjölk handlar om mer än hälsa – det handlar också om ett intresse för det äkta och lokala. När fler väljer svensk mjölk, stärker det inte bara kroppen utan också den svenska mjölkproduktionen och Sveriges livsmedelsberedskap, säger Maria Skogelid, kategorichef för mejeri på Norrmejerier.

Kopplas till hälsosam livsstil

Enligt Norrmejerier har mjölkkonsumtionen redan ökat i Sverige – framför allt bland hälsointresserade konsumenter. Många svenskar väljer att dricka mjölk efter träningspasset, berättar Maria Skogelid.

Nu förutspå mejerichefen att mjölken kan bli framtidens energidryck.

– Att unga uppger att de föredrar naturliga alternativ till proteinshakes visar att mjölken har framtiden för sig. Vi tror att den har potential att bli nästa stora hälsodryck.

Växtbaserade alternativ tappar mark

I USA har konsumtionen av mjölk ökat, samtidigt som växtbaserade alternativ tappar marknadsandelar, rapporterar Dagligvarunytt.

Enligt en studie från det statliga forskningsinstitutet RISE har växtbaserade alternativ både fördelar och nackdelar.

RISE undersökning visar att:

- Växtbaserade mejerialternativ hade högre fiberhalt och lägre proteinhalt än mejeriprodukter. 

- Smaksatta mjölk-/yoghurtalternativ hade högre energi- och sockerinnehåll än naturella produkter. 

- Berikade mejerialternativ hade liknande eller högre innehåll av mikronäringsämnen, jämfört med mejeriprodukter. 

- Ekologiska jämfört med konventionella mejerialternativ hade lägre innehåll av mikronäringsämnen, förutom D-vitamin. 

Foto: Pexels

Text: Redaktionen