Skräckupplevelse på svenskt sjukhus: ”Värsta dygnen i mitt liv”

2023 12 13

– Det var rena skräckupplevelsen att förlora förmåga efter förmåga.

Orden kommer från en 67-årig svensk man som ådrog sig en huvudskada i slutet av oktober.

Mannen skadade sig allvarligt och fördes med ambulans till Södersjukhuset i Stockholm.          

Han diagnostiserades med en kronisk subduralhematom – en form av blödning under skallbenet som kan orsakas av lättare skador på huvudet.               

Läkare beslutade att 67-åringen måste opereras och han beordrades att fasta i väntan på operationen som skulle ske på Karolinska universitetssjukhuset i Solna.

Det dröjde dock länge innan 67-åringen kunde opereras. 

I hela fem dagar tvingades han fasta i väntan på operation.            

Anledningen: Det fanns inga vårdplatser på Karolinska, rapporterar DN. 

Blev sämre            

Under det tredje dygnet försämrades 67-åringens hälsa – motoriken i vänsterhanden blev plötsligt betydligt sämre och han upplevde svårigheter att gå.             

Hjärnan röntgades på nytt och kvällsjouren på Södersjukhuset kontaktade återigen Karolinska. De fick samma svar igen. Sjukhuset saknade lediga vårdplatser och mannen tvingades vänta. 

Under det fjärde dygnet började en viss panik sprida sig bland personalen på Södersjukhuset. Man ringde runt till operationsavdelningar i flera städer, men samtliga svarade att det varken fanns plats eller tid för 67-åringen.

En dag senare kom beskedet. Efter fem dagars fasta fick 67-åringen äntligen veta att han skulle opereras.

I dag är han opererad och har genomgått två veckors rehab.

Han har svåra problem med motoriken i händerna och vänsterbenet är fortfarande ostadigt.

67-åringen befarar att den långa väntetiden förvärrat hans hälsa och att han kommer få men för livet.

– Systemet kan ju inte vara överordnat patienten! De fem dygnen var de värsta i mitt liv, säger han till DN.

Stor brist på personal

Karolinska har tidigare flaggar för att sjukhuset har stor brist på operationssjuksköterskor.

Under sommaren stängdes flera operationssalar på barnavdelningen.

Barnortopeden Kim Johnson, som är  fackligt ombud på tema Barn, vittnade om en besvärlig arbetsmiljö.

– Vi talar för döva öron och känner oss uppgivna av att arbetsmiljön är så dålig och att det inte görs mer för att klara patientsäkerheten. Vi kan inte fortsätta förlänga köerna och bygga nya köer, en del patienter kan inte vänta hur länge som helst. De blir bara sämre och till slut blir det akut, sa hon till SvD.

Vidtagit åtgärder

Ledningen på Karolinska uppger att man vidtagit åtgärder för att minska operationsköerna. 

Målet under 2023 har varit att öka antalet operationer från 1 250 till 1 350 per vecka, uppger DN.

Enligt tidningen har sjukhuset sett över bemanningen av sjuksköterskor för att kunna öppna fler vårdplatser och boka in fler operationer.

Foto: A. Savala

Text: Redaktionen


Ryskt jättefartyg till Sverige

2024 02 28

Drygt två år efter att Ryssland inledde sitt anfallskrig mot Ukraina anländer ett jättefartyg med rysk fossilgas till Sverige.  

Fartyget ankommer till Nynäshamn under morgondagen, rapporterar P4 Stockholm.

Köparen av fossilgasen är det finska statliga energiföretaget Gasum som har ett avtal med den ryska gasjätten Gazprom.

Gasum levererar i sin tur bland annat till Raffinaderiet Nynas AB som tar emot gasen, trots att bolaget sedan mars 2022 bojkottar inköp av ryska råvaror.

Trots bojkotten fortsätter Nynas att använda rysk fossilgas.

I en kommentar till P4 Stockholm uppger bolaget att de ”krävt att Gasum ska sluta leverera rysk gas” och att de är ”besvikna över att det fortsätter”.

– Utan leveranserna av flytande naturgas så skulle 300 personer på anläggningen i Nynäshamn förlora jobbet, uppger Nynas kommunikationsdirektör Höst Öslin i en skriftlig kommentar till radion.

Kraftig kritik

Miljöorganisationen Greenpeace riktar kraftig kritik mot leveranserna av rysk fossilgas till Sverige.

Organisationen uppger att 36 tankfartyg med 128 000 ton flytande fossilgas från Ryssland har ankommit till Sverige sedan starten av den fullskaliga invasionen 2022. En import som motsvarar cirka 1,1 miljarder kronor, enligt Greenpeace.

– Samtidigt som Sverige skickar krigsmateriel till Ukraina med ena handen så bidrar vi till den ryska krigskassan genom fortsatt fossilimport med den andra. Det är inte bara principiellt hyckleri utan något som leder till att fler vapen kan användas i anfallen mot Ukraina.

– Den svenska regeringen borde omgående stoppa detta svenska stöd till ryska terrordåd och krigsförbrytelser, säger Greenpeaces Sverigechef Erika Bjureby i ett uttalande.

Importen fortsätter

I maj 2022 ställde sig näringsutskottet bakom ett  importstopp av rysk olja och gas, till såväl Sverige som EU. Trots detta har importen av rysk gas fortsatt.

Utrikesminister Tobias Billström (M) har öppnat för att Sverige kan införa ett nationellt importstopp efter att EU:s nya gasmarknadsförordning antagits.

– Energimarknadsinspektionen har redan fått i uppdrag att börja titta på genomförande och följdlagstiftning. Frågan om förbud mot import av rysk fossilgas med hänvisning till gasmarknadsförordningen kommer att analyseras i Regeringskansliet. Vi överväger även möjligheterna att agera enskilt, sa Billström i en riksdagsdebatt i februari.

Vidare framhöll ministern att Sverige följer Finlands agerande i frågan.

– Jag har noterat att företrädare för den finska regeringen uttryckt avsikter att utreda huruvida ett nationellt importstopp kan genomföras efter att EU:s nya gasmarknadsförordning antagits. Det är självklart mycket angeläget för regeringen att följa utvecklingen nära, sa Billström.

Arkivfoto: CORAL ENERGY & SMIT SEINE

Text: Redaktionen


Nya villkor för självscanning på Coop och Ica

2024 02 28

Stölderna i självscanningen har ökat lavinartat under de senaste åren.

Vid upprepade tillfällen har bland annat Svensk Handel larmat om systematiska stölder där folk tycks ha satt i system att utnyttja självscanningskassorna på exempelvis Coop och Ica för att stjäla livsmedel.

Gärningspersonerna ser ofta ut att scanna in samtliga varor som de lägger i påsen men i själva verket scannar de bara in de billiga varorna, har organisationen tidigare framhållit.

– Alternativt scannar de in alla varor först för att sedan radera de dyrare varorna innan de kommer till kassan.

Nya tuffa villkor

Nu har flera av de stora livsmedelskedjorna tröttnat på stölderna.

Tuffare villkor har implementerats på bland annat Coop, Ica, Hemköp och Willys, rapporterar Sveriges Radio.

Konkret handlar det om elektronisk individuell övervakning som innebär att kassorna lagrar information från kunder som scannat fel.

Misstagen hamnar i ett dataregister och resulterar i att dessa kunder behöver genomgå fler så kallade avstämningar när man ska betala.

– Det är de villkor som Coops säkerhet har tagit fram, säger exempelvis butikschefen Joantan Espnoza från Coop-hallen i Gävle till SR.

Då ökar risken

Avstämningarna sker med andra ord inte bara slumpmässigt. Avvikande köpbeteende, som att man behöver köper en vara, ökar chansen för att bli kontrollerad.

Det finns även så kallade “avstämningsvaror” som också kan innebära förutbestämd avstämning.

Att kunder misstänkliggörs målas upp som en risk, men den risken väljer Coop att tona ned.

– Vi försöker vara snälla och trevliga även mot kunder som vi kanske tror har scannat fel medvetet, säger Jonatan Espnosa.

Byter prislappar

Strategierna för att fuska i självscanningen är många. Tidigare har Ica påtalat att kunder till exempel väger en gullök och sätter prislappen på en dyrare vara, som olivolja.

Svensk Handel har även uppmärksammat att gärningspersoner delar upp varor i två olika kundvagnar – i den ena lägger man billiga varor som man scannar och i den andra dyrare varor som man inte scannar.

– Vid självutcheckningen avvaktar man med att rulla fram den dyra kundvagnen för att se om det blir avstämning. Om så är fallet lämnar man kvar kundvagnen med dyra varor i butiken. Om avstämning däremot inte sker rullar man ut båda vagnarna, framhåller organisationen.

LÄS MER: Allvarliga rapporter gällande självscanning

Foto: ICA-Gruppen, Jessica Gow

Text: Redaktionen