Sköt människa under älgjakt

2021 11 10

Älgjakten förvandlades till en tragedi när en av jaktkamraterna blev skjuten.

En man i 70-årsåldern döms nu till villkorlig dom och 40 dagsböter efter en jakttur i Jämtland som slutade i en tragedi för några veckor sedan.

Inbjuden som gäst

Den dömda mannen var inbjuden som gäst i jaktlaget som håller till i norra Jämtlands län rapporterar P4 Jämtland. Villebrådet för dagen var älg och jaktgästen hade tilldelats ett så kallat jaktpass där han skulle invänta skogens konung.

Skulle titta i jaktsiktet

Den 70-årige jaktgästen blev emellertid osäker på om han gått rätt och lyfte då upp sitt vapen för att titta efter i jaktsiktet, uppger TT enligt SvD.

Men det visade sig att jaktgästen inte agerade på ett lämpligt sätt.

Skott brann av

Enligt Sveriges Radio hade jägaren laddat vapnet redan innan han kom fram till sitt jaktpass och han hade dessutom glömt bort att säkra vapnet.

När han sänkte geväret ville det sig inte bättre än att ett skott oavsiktligen brann av och träffade jaktkamraten som stod närmare 800 meter bort i skogen.

Kulan gick igenom båda hans underarmar och krossade även armbågen.

Erfaren jägare

Jaktgästen har i förhör berättat att han är en erfaren jägare men att han under den olycksaliga jakten måste ha missat att säkra bössan, uppger Enköpings-Posten.

Nu döms jaktgästen för vållande till kroppsskada.

Får tillbaka sitt vapen

Tingsrätten bedömer att han agerat oaktsamt och inte på ett godtagbart sätt så man ska kunna förvänta sig av en jägare vid jakt.

Mannen kommer dock att få tillbaka sitt vapen som hade beslagtagits i samband med utredningen.