SKOLMATEN: Flera skolor tvingas agera

2023 01 05

Kostnaderna för skolmaten har stigit till en ohanterlig nivå.

Nu tvingas skolorna i Malmö stad att agera, rapporterar DN.

När vårterminen börjar nästa vecka kommer eleverna mötas av en specialmeny.

En meny som har justerats för att hålla nere priserna.

– Menyn är baserad på en högre andel vegetariska rätter, men det blir kyckling en dag i veckan och fisk en dag, säger Zorica Djordjevic, enhetschef för skolrestaurangerna i Malmö stad, till DN.

Barn äter mer

Kostnaderna för skolmaten har stigit med 27 procent.

Men det är inte bara ökade kostnader som tvingar skolorna i Malmö att justera menyn i matsalen.

Eleverna har även börjat äta mer än tidigare. 

En sådan utveckling syns även i andra delar av Sverige.

I Södertälje kommun har personalen märkt av en markant förändring, vilket Aftonbladet rapporterade om i slutet av november.

– Vi pratade om det här i går, att det ökar otroligt mycket. Det har gjort det sedan skolan började i augusti. Vi ser en väldigt stor skillnad. I vissa fall förr kunde några elever äta pizza ute när det inte serverades någon favoriträtt, men nu kommer alla hit och äter, framhöll Therese Faulseit, kökschef på grundskolan Blombackaskolan i Södertälje, till tidningen.

Vidare berättade hon att eleverna särskilt har börjat äta mer i början av veckan.

– Alla som vi pratat med i kommunen märker ju att eleverna äter mycket mer på måndagarna. Det kan vara så att de inte äter samma mängd hemma, att de inte har den möjligheten.

”En kalldusch”

Skolornas ekonomiska svårigheter förvånar de ledande politikerna i Malmö.

De var medvetna om problemet, men trodde inte att inflationen skulle orsaka så stora problem som är fallet just nu.

–  Det kom ändå som en kalldusch att det handlar om så mycket pengar som fattas, och att det ganska drastiskt går ut över eleverna, säger skolkommunalråd Sara Wettergren (L) till DN.

Hon berättar att styret i Malmö ska diskutera om skolmatsalarna kan få mer pengar.

Samtidigt understryker Sara Wettergren att hon inte kan lova att skolorna kommer att kompenseras.

Foto: Obi - pixel7propix

Text: Redaktionen


Kraftig branschvarning – 800 000 kan förlora jobbet

2023 12 09

Staten måste omedelbart agera för att rädda 800 000 personers arbete.

Den kraftiga varningen kommer nu i samband med en omfattande omställning inom industrin.

Om en sådan överhuvudtaget ska vara möjlig krävs inte bara fossilfri och leveranssäker el – det krävs också till konkurrenskraftiga priser.

– Det är en förutsättning för Sveriges roll som ledande industrination och alldeles avgörande för de 800 000 personer som jobbar i industrin, framhåller arbetsgivarorganisationen IKEM, Innovations- och kemiindustrierna i Sverige, i ett pressmeddelande.

Vädjar till statsministern

Varningen kommer efter att Industrirådet, som representerar samtliga parter inom industrin, släppt rapporten “Elektrifiering är nyckeln till framgång”.

I rapporten lyfts det fram förslag på reformer – som ska innebära snabba och kraftiga utbyggnader av elproduktion och elnät i Sverige.

Nu vädjar IKEM till statsministern och regeringen att agera.

– Om staten inte möter behovet så riskerar företagen att tvingas lämna Sverige, säger Malin Johansson, energi- och klimatansvarig i organisationen.

– Det är en stor riskfaktor för de 800 000 personer som jobbar i industrin, och ytterligare 80 000 i underleverantörsledet.

Två alternativ

IKEM understryker att det är helt avgörande för näringslivet att genomgå klimatomställningen.

Men som läget ser ut just nu ser man bara två scenarier utspela sig.

– Antingen tar staten ansvar för svensk elförsörjning genom en kraftig utbyggnad av näten, säger Malin Johansson

– Då kan en konkurrenskraftig och grön industri blomstra. 50 000 nya jobb kommer att skapas och Sverige kan upprätthålla sin roll som ledande industrination, säger Malin Johansson.

"Regeringen ska inte förvänta sig"

Det andra alternativet är betydligt värre, enligt IKEM, och innebär stora konsekvenser.

– Men får företagen inte den fossilfria el som krävs, som kemiindustrin i Västra Götaland, så blir det heller ingen omställning, betonar organisationens klimatansvariga vidare.

– Då ska regeringen inte heller förvänta sig att företagen kommer kunna investera och finnas i Sverige, avslutar Malin Johansson.

Foto: Armin Dröge Regeringskansliet

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Betydande förändring för användare av Swish

2023 12 08

Den som vill använda betalningsappen Swish för större betalningar kan behöva tänka om.

Mycket tyder på att det kommer att bli betydligt svårare att höja sin Swishgräns.

Detta eftersom antalet bedrägeriförsök via Swish har ökat markant.

Nu kan Sverige storbanker tvingas att agera och ändra sina rutiner för betalningsappen.

Det framhåller Hans Lindberg, som är vd på Svenska bankföreningen.

– Jag skulle gissa att vi får se mer åtstramning, att det blir svårare för bankkunderna att höja sina Swishbelopp. Det måste finnas mer trögheter än det finns i dag, säger han till SR Ekot.

Stämningsansökan mot Nordea

Hans Lindbergs nya bedömning presenteras endast en dag efter att Konsumentombudsmannen, KO, lämnat in en stämningsansökan mot Nordea med anledning av att en kund lurats att swisha över 100 000 kronor till en bedragare.

Nordeakunden John-Erik blev uppringd av en bedragare som påstod att han utsatts för id-kapning och att 100 000 kronor hade försvunnit från hans bankkonto.

Bedragaren hävdade att det enda sättet att få tillbaka pengarna var att göra en ”makuleringstransaktion” via Swish. Numret som angavs för Swish-överföringen visade sig dock kontrolleras av bedragaren. Pengarna gick därmed förlorade.  

Nu ska KO pröva om mannen kan ha rätt till ersättning från Nordea.

– För att få John-Eriks sak prövad av domstol har KO beslutat att bevilja så kallat KO-biträde och där talan nu har väckts vid Stockholms tingsrätt, framhåller man i ett uttalande.

Ändrade villkor kunde stoppat bedragaren

Svenska bankföreningens Hans Lindberg anser att nya Swishrutiner för storbankerna skulle kunna förhindra bedrägerier som det som John-Erik utsattes för.

– Vid en transaktion på över 5 000 spänn borde bankerna reagera och kräva att kunden måste ta kontakt för att kunna genomföra betalningen, säger han till radion.

Fakta KO-biträde

- KO-biträde innebär att myndigheten går in som konsumentens ombud i en tvist mot ett företag och att staten står för rättegångskostnaderna om konsumenten skulle förlora målet.

- KO-biträde är en ovanlig åtgärd och något som myndigheten bara beviljar när ett fall är av stor principiell betydelse.

Källa: Konsumentverket

Foto: Swish 

Text: Redaktionen