Skola anmäld – för många svenska namn i klassen

2024 10 30

En klassindelning på en grundskola i Lund har anmälts till kommunen, Skolinspektionen och Diskrimineringsombudsmannen (DO).

Bakgrunden till anmälan är att en majoritet av elever med svenskklingande namn har placerats i den ena av två klasser i årskurs 4.

I den ena klassen finns 13 flickor med svenskklingande namn. I den andra klassen har endast 2 av 13 flickor ”svenska namn”, rapporterar Sydsvenskan.

Uppdelningen har fått flera föräldrar att reagera.

Klassindelningen anses vara diskriminerande och har anmälts till kommunen, Skolinspektionen och DO.

– Det räcker med att man läser namnen på klasslistan för att se att det blev en väldig uppdelning efter etnicitet. Jag har svårt att se hur det skulle vara ren slump, säger en förälder till Sydsvenskan.

En annan förälder menar att eleverna i klassen med färre svenskklingande namn kommer påverkas negativt. Föräldern pekar bland annat på att flera av flickorna i den andra klassen pratar arabiska på rasterna och att det kommer försvåra möjligheterna till integration.

Skolan svarar

Skolledningen har kommenterat kritiken.

Pernilla Vesterlund, rektor på skolan, framhåller att reaktionerna överraskat henne. Hon dementerar att klassindelningen handlar om etnisk bakgrund.

– Etnicitet är inte något vi tar hänsyn till, etnicitet säger inte något om exempelvis var i utvecklingen eleverna befinner sig, säger hon till Sydsvenskan.

Enligt rektorn har skolan förhållit sig till andra faktorer, bland annat:

- Sociala konstellationer

- Elevernas kunskapsresultat på nationella prov

- Behov av stöd

Stort problem

Segregationen i svenska skolan är ett omdebatterat ämne.

Enligt Skolverket har segregationen i skolan ökat de senaste åren.

– Det riskerar att leda till att vissa skolor får stora svårigheter att kompensera för elevers olika behov och förutsättningar, framhåller myndigheten på sin hemsida.

I en färsk undersökning från Skolverket svarar en majoritet av ansvariga i svenska skolor att de vill få till en jämnare och mer blandad elevsammansättning.

Arkivfoto: Y. Tjiuwanda

Text: Redaktionen


JUST NU: Natochefens utspel – om Putins “galna” uttalanden

2025 04 02

Vladimir Putins “galna” uttalanden om Ukraina bör inte tas på för stort allvar, menar Natochefen Mark Rutte.

Natos generalsekreterare Mark Rutte menar att den ryske ledaren Vladimir Putin och hans så kallade “galna” uttalanden inte bör tas på för stort allvar, eftersom de är en del av Rysslands förhandlingstaktik.

Det uppger Rutte i ett framträdande i Bryssel under onsdagen.

– Ni kommer att få höra många galna saker från Putin och Ryssland, inklusive deras krav på ett fredsavtal eller vad det nu kan vara. Jag skulle inte ta det på för stort allvar, säger Rutte enligt Europeiska Pravda.

Hyllar Trumps insatser

Rutte väljer också att hylla den amerikanske presidenten Donald Trump och hans insatser för att få ett slut på kriget mellan Ukraina och Ryssland.

– Jag vill berömma president Trump för att ha brutit dödläget, för att ha fått igång diskussionen och för att ha fått till stånd en första 30-dagars vapenvila om energiinfrastrukturen, samt för att ha vidtagit åtgärder kring Svarta havet, säger Rutte enligt tidningen.

Är “väldigt arg” på Putin

Ett fredsavtal verkar dock inte kunna komma till stånd inom de närmaste månaderna, eftersom Ryssland ställer ytterligare villkor under förhandlingarna.

President Trump uppges också vara “väldigt arg” efter att Putin ifrågasatt den ukrainske presidenten Volodymyr Zelensky och hans ledarskap, enligt den ukrainska tidningen.

"Om vi inte kan stoppa blodbadet ..."

Trump föreslår därför ytterligare sanktioner mot Ryssland till tonerna av 25 till 50 procent på köp av rysk olja.

– Om Ryssland och jag inte kan komma överens om att stoppa blodbadet i Ukraina, och om jag anser att det är Rysslands fel, kommer jag att införa sekundära tullar på all olja som kommer från Ryssland. Det kommer att innebära att de som köper olja från Ryssland inte kan göra affärer med USA, säger Trump enligt Reuters. 

Foto: Nato samt President of Russia office

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Elon Musk lämnar

2025 04 02

Elon Musk kommer inom kort att lämna sin roll vid Donald Trumps sida, uppger flera källor.

Donald Trump har bekräftat för sina närmaste män att Elon Musk snart kommer att lämna sin post i Vita huset.

Under de kommande veckorna kommer techmiljardären att ta ett steg tillbaka från sin nuvarande roll som regeringspartner, uppger flera källor till Politico.

Trump ändå nöjd med Musk

Trump ska dock fortfarande vara nöjd med Musk och hans initiativ Department of Government Efficiency, Doge, enligt tre källor nära presidenten.

Nu har dock både Trump och Musk beslutat att det snart är dags för Musk att återvända till sina företag och i stället ta på sig en stöttande roll.

Inte helt oväntat

Uppgifterna om att Musk drar sig tillbaka kommer inte från klar himmel.

Många från regeringen Trump och andra “externa allierade” ska vara frustrerade över mogulens oförutsägbarhet och har alltmer kommit att betrakta miljardären som en politisk börda, rapporterar tidskriften.

Det innebär också en stor förändring i relationen mellan Trump och Musk jämfört med för bara en månad sen, då tjänstemän i Vita huset och allierade uppgav att “Musk var här för att stanna”.

"Lurar sig själva"

En högre uppsatt tjänsteman i administrationen uppger att Musk sannolikt kommer att behålla en roll som rådgivare – dock informellt. Detta kommer innebära att han ändå lär synas runt Vita huset framöver.

En annan källa menar att alla som tror att Musk helt kommer att försvinna från presidentens sida "lurar sig själva".

Svårt "utan att skära för nära benet"

Musks tänkta övergång kommer sannolikt innebära slutet för hans status som "särskild regeringsanställd", en särskild status som tillfälligt undantar honom från vissa etiska regler.

Den 130 dagar långa perioden förväntas ta slut antingen i slutet av maj eller början av juni, enligt Politico.

De som försvarar Musk inom regeringen Trump menar också att det är hög tid för Musk att stiga åt sidan. Detta eftersom det blir svårt att skära ned mer från statliga myndigheter "utan att skära för nära benet", rapporterar tidningen.

Foto: TED Conference

Text: Redaktionen