Skatteverket vädjar till allmänheten: ”Fullständigt ohållbart”

2023 10 17

I dag är det enkelt att göra en adressändring i Sverige.

För enkelt enligt Rikspolischef Anders Thornberg.

I en intervju med SR Ekot varnar han för att många kriminella utnyttjar systemet och skriver sig på adresser där de inte bor.

– Det har varit alldeles för lätt i Sverige. Det har funnits adresser där det varit 50 – 100 personer skrivna. De kriminella utnyttjar detta, säger Thornberg till radion.

Rikspolischefen betonar att det just nu pågår ett arbete mellan en rad myndigheter som syftar till att ge polisen en ökad kunskap och korrekt information om var personer är folkbokförda.

Enkelt att ändra adress

Vem som helst kan i dag skriva sig på en annan adress i Sverige.

Systemet har uppmärksammats i takt med att antalet skjutningar och sprängningar har ökat i Sverige. Flera kriminella personers adresser har hängts ut.

I Upplands-Bro inträffade ett sprängdåd vid ett flerfamiljshus i oktober. Ett äldre par, utan kopplingar till den kriminella världen, bodde i huset.

Enligt uppgifter till Aftonbladet var en ledande person i gängmiljön skriven på adressen när sprängningen inträffade.

En boende på samma gata har uppgett att den kriminella mannen inte setts till på länge.

– Jag har inte sett honom på fem år, han är aldrig här, sa personen till Aftonbladet efter sprängningen.

Vädjar till allmänheten: "Fullständigt ohållbart" 

Skatteverket är medvetna om problematiken.

Det uppger Jens Lindqvist, som är verksamhetsutvecklare på myndigheten.

– Att ha någon som är felaktigt folkbokförd hos sig brukar allmänt innebära obehag. Men att ha en gängkriminell skriven hos sig under en våldsvåg är fullständigt ohållbart, säger han till SR Ekot.

Nu vädjar Skatteverket till allmänheten.

Myndigheten uppmanar personer att ta kontakt ifall någon är felaktigt skriven på en adress.

– Uppge särskilt om omständigheterna är obehagliga eller hotfulla. Då har vi möjlighet att tillfälligt plocka bort personen från adressen, förklarar Jens Lindqvist.

Olagligt

Det är olagligt att vara skriven på fel adress i Sverige.

Straffet för folkbokföringsbrott är vanligtvis böter eller i värsta fall fängelse.

– För att det ska vara ett folkbokföringsbrott ska man ha uppsåt, alltså medvetet ha lämnat felaktiga eller ofullständiga uppgifter. Det behöver inte finnas något särskilt motiv med att ha lämnat fel uppgifter. Ett rent misstag är inte ett brott, man ibland krävs en utredning av polis eller åklagare för att konstatera om det är ett brott eller inte, framhåller Skatteverket enligt tidningen Hem & Hyra.

Foto: B. Griggs

Text: Redaktionen


Svenska turister i Spanien beordras – “stanna inomhus”

2024 07 13

Mängder med svenskar befinner sig just nu i Spanien.

Det är landet med absolut högst restryck bland svenska resenärer, enligt resebyråerna Ticket och Apollo.

Men nu beordras semesterfirare i just Spanien att inte lämna sina hotell om det inte är absolut nödvändigt.

Anledningen är att den spanska meteorologiska myndigheten AEMET har utfärdat orange varning – den näst högsta nivån i landet – för temperaturer som överstiger 40 grader.

– Det kommer att bli avsevärt höga temperaturer i stora delar av det södra och nordöstra landet, inre Mallorca och södra delen av centrala Kanarieöarna, framhåller väderinstitutet enligt Mirror.

– Temperaturerna tenderar att stiga i större delen av landet.

Värst idag

Orange varning gäller i bland annat Sevilla, Andalusien och Valencia.

Även gula varningar, den första varningsnivån, har utfärdats på flera spanska orter. 

Just fredagen väntas också bli den värsta dagen av allihop under den pågående värmeböljan och folk uppmanas att hålla vätskenivån i balans.

Varningen riktar sig till både turister och civilbefolkning. Ingen ska lämna sina hem om det inte är nödläge.

– Var förberedda. Vidta försiktighetsåtgärder och håll er uppdaterade med den senaste väderprognosen. Allvarliga skador på människor och egendom kan uppstå, särskilt för de som är utsatta eller befinner sig i utsatta områden, förklarar AEMET.

Gäller även turister i Grekland

Liknande uppmaningar kommer även i Grekland, också det ett av de absolut mest populära turistmålen bland svenskar.

Förra månaden tvingades landets största turistattraktion Akropolis akutstänga på grund av värmen.

Nu väntar man sig temperaturer på 42-43 grader och uppemot 45 grader i den näst största staden Thessaloniki. 

Röda korset har sållat sig till skaran som nu vänder sig direkt till alla som har planer på att åka till Sydeuropa i sommar.

– Värmeböljor blir allt vanligare och blir värre på grund av klimatförändringarna. Tyvärr har vi sett fall redan i år av den tragiska påverkan höga temperaturer kan ha på människors liv, säger William Spencer, produktchef för klimat och första hjälpen vid brittiska Röda korset, till Mirror.

Foto M. Vonk

Text: Redaktionen


TELIA: Skarp uppmaning till alla med router i hemmet

2024 07 14

Alla med en router i bostaden bör omedelbart vidta flera säkerhetsåtgärder.

Det hävdar teleoperatören Telia som flaggar för risken att bli direkt drabbad av kriminella som vill övervaka dig eller dirigera dig till skadliga webbplatser.

– Routern fungerar som gateway till ditt nätverk och enheterna som är anslutna till ditt hem. Utan tillräckligt bra skydd kan obehöriga ansluta sig, säger Ellen Cecilia Scheen, kommunikationschef på Telia, till Dagbladet.

Hon tillägger:

– Med rätt kunskap och skadliga avsikter kan de stjäla personlig information, övervaka din nätverkstrafik och vidta åtgärder som kan påverka dig och dina enheter.

Ändra lösenord om det är inte är gjort

Även Telenor varnar för samma sak.

Det spelar ingen roll om kommunikationen är krypterad, information om vilken server man är ansluten till syns ändå om man inte vidtar säkerhetsåtgärder.

– Har man kontroll över routern kan man dirigera ett offer till en till synes legitim webbplats som angriparen själv har kontroll över, säger Dag Eng från Telenor till tidningen.

De två operatörerna pekar ut ett av de vanligaste misstagen som gör att människor utsätts för angrepp via routern.

Man ändrar nämligen inte det lösenord som följer med routern när man köper den. Tillverkare använder ofta samma lösenord, som enkelt går att hitta online.

Minst 20 tecken

Och de som byter lösenord väljer ofta ett alldeles för svagt sådant.

– Längden på lösenord är avgörande, eftersom korta lösenord knäcks snabbare. Minst 20 tecken rekommenderas, men gärna längre. Lösenordet du ställer in på det trådlösa nätverket och lösenordet du ställer in på adminanvändaren på routern bör vara olika, säger Dag Eng.

Dessutom ska routern uppdateras kontinuerligt.

– Detta sker ofta automatiskt och är viktigt då uppdateringarna ofta innehåller korrigeringar för svagheter på routern och säkerhetsprotokoll som i sin tur ger mer säkerhet för dina enheter, framhåller Telia.

Finska Säpo: Vem som helst kan utnyttjas

Förra året gick Skyddspolisen, Finlands motsvarighet till Säkerhetspolisen, ut och uppmanade om samma sak. 

– En vanlig medborgare är knappast föremål för ryskt eller kinesiskt spionage, men vem som helst av oss kan bidra till att möjliggöra spionage på nätet, sade myndighetens chef Antti Pelttari på en pressträff vid tillfället.

Man gick samtidigt ut med sju konkreta åtgärder som är enkla att vidta för att skydda sitt trådlösa nätverket och sin router.

Läs mer här: Finska skyddspolisen – vidta åtgärder för att skydda din router

Foto: Compare Fibre

Text: Redaktionen