SKATTEVERKET: Stor förändring inför skatteåterbäringen – många berörs

2024 03 05

Från och med i dag kan många se sin deklaration.

Alla som har digital brevlåda får sin inkomstdeklaration mellan den 4–8 mars. Den går även att hitta på ”Mina sidor” på Skatteverkets hemsida efter utskicket.

Den som godkänner sin deklaration digitalt får slutskattebeskedet senast 3 april.  Ett datum som i år kan bjuda på större jubel än vanligt, enligt Skatteverket.

Myndigheten uppger att många kan få extra mycket tillbaka på skatten på grund av de höga räntekostnaderna under 2023, rapporterar SR Ekot.

– Vi ser att räntesiffrorna har ökat under förra året. Vi har fått en betydligt större mängd kontrolluppgifter och de totala utgifterna är betydligt större än tidigare år, säger Alem Resulovic, sektionschef på Skatteverket, till radion.

Dra av 30 procent

Enligt Resulovic så kommer många hushåll, som tampas med höga räntor på bostadslån, att få extra mycket tillbaka på skatten i år. Detta eftersom man har rätt att dra av 30 procent av räntekostnaderna.

Kontrolluppgifterna skickas av bankerna till Skatteverket och är förtryckta på deklarationen.

– Men det är givetvis viktigt att kontrollera att det stämmer och att man sedan godkänner och skickar in. Då kommer det med i beräkningen, säger Alem Resulovic till Ekot.

Viktiga datum – inkomstdeklarationen 2024

4-8 mars 2024

Du som har digital brevlåda får din deklaration som pdf dit. Deklarationen kommer också att finnas som pdf på Mina sidor efter utskicket, senast den 8 mars, även för dig som inte har digital brevlåda.

19 mars 2024

Nu kan du deklarera. Du som har en e-legitimation kan logga in i e-tjänsten Inkomstdeklaration 1.

3 april 2024

Sista dagen att godkänna din deklaration, utan att ändra eller lägga till uppgifter, för att få ditt slutskattebesked och eventuell skatteåterbäring i april. Du kan godkänna deklarationen i appen, e-tjänsten, genom att sms:a eller ringa.

8–12 april 2024

Skatteverket skickar slutskattebesked till dig som har godkänt din deklaration digitalt, utan ändringar eller tillägg, senast 3 april. Det gäller även dig som har skatt att betala. Du som inte har digital brevlåda får slutskattebeskedet med posten 1-3 veckor senare.

9–12 april 2024

Skatteverket betalar ut skatteåterbäringen till dig som har skatt att få tillbaka och som har godkänt din deklaration digitalt, utan ändringar eller tillägg, senast 3 april.

15 mars–15 april 2024

Du som inte har digital brevlåda får din deklaration med posten. Du som har e-legitimation kan från 19 mars logga in i e-tjänsten Inkomstdeklaration 1 och deklarera, även om du inte har fått din pappersdeklaration ännu.

2 maj 2024

Sista dagen att deklarera om du inte har anstånd med att lämna deklarationen.

3 maj 2024

En extra inbetalning ska vara gjord till ditt skattekonto om du räknar med kvarskatt på högst 30 000 kronor och vill undvika kostnadsränta.

16 maj 2024

Sista dagen att deklarera för dig som har anstånd med att lämna in deklarationen.

3–7 juni 2024

Skatteverket skickar slutskattebesked till dig som deklarerade senast 2 maj och vars deklaration är godkänd. Du som inte har digital brevlåda får slutskattebeskedet med posten 1-3 veckor senare.

4–7 juni 2024

Skatteverket betalar ut skatteåterbäringen till dig som deklarerade senast 2 maj och vars deklaration är godkänd.

17 juni 2024

Sista dagen att deklarera om du har anstånd med att lämna deklarationen genom din redovisningsbyrå (byråanstånd).

12 juli 2024

Du som fick ditt slutskattebesked i april och har skatt att betala ska ha gjort inbetalningen till ditt skattekonto senast i dag. Kvarskatt ska alltid betalas inom 90 dagar från att Skatteverket fattat beslut om din slutliga skatt (slutskattebesked). Datumet som gäller för dig står i ditt slutskattebesked.

5–9 augusti 2024

Skatteverket skickar slutskattebesked till dig som deklarerade senast 2 maj och som inte har fått slutskattebeskedet i april eller juni. Du som inte har digital brevlåda får slutskattebeskedet med posten 1-3 veckor senare.

6–9 augusti 2024

Skatteverket betalar ut skatteåterbäringen till dig som inte fått ditt slutskattebesked i april eller juni, till exempel om du haft anstånd med att deklarera.

Källa: Skatteverket 

Foto: Magnus D 

Text: Redaktionen


Nytt körkort lanseras i Sverige – första gången någonsin

2024 06 18

Förra veckan meddelade Digg – myndigheten för digital förvaltning – att en statlig e-legitimation ska införas i Sverige.

Den införs 2026 och kommer att vara ett fysiskt plastkort.

– Du lägger kortet mot telefonen, så läses den av trådlöst. Så det innebär att det blir enklare att hjälpa till exempel sin gamla mamma, berättade Lotta Hämäläinen, ansvarig på Digg, för SR Ekot.

Nu kommer ytterligare ett id-besked till svenska folket.

Ett förslag om en digital identitetsplånbok ska beredas i Regeringskansliet.

Det meddelar civilminister Erik Slottner (KD) på måndagen.

– Exempelvis kommer körkort, pass och utbildningsbevis kunna användas på ett säkert sätt i en digital plånbok.

– I stället för att ha körkortet i en plånbok i bakfickan så kommer det vara möjligt att ha det i mobilen. Regeringen välkomnar utredningens slutbetänkande och de förslag som lämnas, säger ministern.

Första gången någonsin

Regeringens besked innebär att det för första gången någonsin kommer bli möjligt att ladda ner sitt körkort digitalt. Därmed följer Sverige övriga nordiska länder. I Finland, Danmark, Norge och Island har det sedan några år tillbaka varit möjligt att ladda ner sitt körkort i mobilen och lämna det fysiska kortet hemma.  

Det är oklart när det digitala körkortet införs i Sverige, men regeringen uppger att förslaget om en digital identitetsplånbok är i "slutbetänkandet". 

Flera funktioner

Beskedet om ett digitalt körkort är en del av EU-kommissionens förslag till ändring av den så kallade eIDAS-förordningen. Förslaget innebär bland annat att varje medlemsstat ska utfärda en europeisk digital identitetsplånbok.

Den digitala identitetsplånboken ska kunna användas i flera fall, till exempel för att:

- använda offentliga tjänster för att t.ex. få personbevis och läkarintyg eller anmäla adressändringar

- öppna bankkonto

- göra sin inkomstdeklaration

- söka till universitet och högskolor i hemlandet eller i ett annat EU-land

- spara läkemedelsrecept som kan användas i ett annat EU-land

- styrka sin ålder

- hyra en bil med hjälp av ett digitalt körkort

- checka in på ett hotell.

Foto: W. Kei

Text: Redaktionen


Plötslig uppmaning till svenska folket – ”bunkra kaffe”

2024 06 19

Svenska folket uppmanas att bunkra kaffe.

Inför årets midsommarfirande är det många som håller ett extra öga på matpriserna, med tanke på de senaste årens inflation.

En del varor blir dyrare under midsommarveckan.

Samtidigt så är butikerna måna om att locka så många kunder till butikerna som möjligt, och därför finns det också goda möjligheter att göra fynd.

Det är framför allt en vara som är värd att hålla utkik efter under veckan, rapporterar SR.

Det handlar om kaffe.

Bra att bunkra

Den som vill hitta extrapriser på kaffe bör passa på nu, enligt Ulf Mazur, som är VD för sajten Matpriskollen.

– Kaffe ska man passa på att köpa, skulle jag vilja säga, säger han till radiokanalen.

Det kan vara läge att verkligen bunkra upp med kaffe under midsommarveckan, menar han, eftersom det finns god chans att hitta varan till extrapris.

– Det är ju vakuumförpackat, så det går att spara länge, det är jättebra, anser Ulf Mazur.

Lockar med extrapriser

Som MarcusOscarsson.se tidigare har rapporterat så har kaffepriserna ofta varit höga den senaste tiden.

Men nu är det alltså läge att leta efter extrapriser och passa på att bunkra upp.

Även en del andra varor kan finnas till ett bra pris under midsommarveckan, enligt Ulf Mazur.

Kunder har blivit mer ”multilojala” på senare år och letar bra priser i många olika butiker, förklarar han.

– Så därför lockar de med extrapriser, och de är många gånger halva priset eller nästan i alla fall, och dem ska man utnyttja. Man är dum annars, tycker jag, säger han till radiokanalen.

Sill och potatis dyrare

Många varor kan dock också bli dyrare under midsommarveckan, och midsommarmaten har förstås också påverkats av de senaste årens inflation.

Klassikerna sill och potatis har under det senaste året ökat mer i pris än vad andra livsmedelsprodukter har gjort i genomsnitt, rapporterar Här och Nu.

– Potatispriserna har stigit med över 15 procent det senaste året. Sillpriserna har gått upp med nästan 4 procent, säger SCB:s Caroline Neander till tidningen.

Hon understryker dock att siffrorna är från maj och att sillen brukar bli billigare i juni.

Foto: John Schnobrich

Text: Redaktionen