Skatteverket stoppar Bodenfamiljs förslag till namn på sin dotter

2021 10 13

Föräldrarna Ericson i Boden får blankt nej av Skatteverket när det gäller att döpa sin snart två månader unga dotter till Kakan.

Skatteverket lutar sig mot en paragraf i personnamnlagen som klargör att namn inte får leda till obehag för den person som ska få namnet.

Flera namns som inte godkänns

Skatteverket anser att Kakan inte passar sig som namn till familjens dotter och SVT Norrbotten framhåller att andra namn som inte heller accepteras är hjärtat, gumman, gubben, pysen, snubben.

Men familjen tänker inte sluta att kalla sitt barn för Kakan.

Har känts rätt

– Inom familjen kommer vi fortsätta att kalla henne för Kakan, säger mamman Johanna Ericson från Boden.

– För oss är det jättetråkigt eftersom vi har kallat henne det sedan hon låg i min mage och hennes sjuårige storebror tycker det är gulligt. Det är ingen förebild eller så som ligger bakom, det har bara känts rätt att kalla henne Kakan, säger Johanna Ericson till SVT,

Familjen besviken

Familjen hade inte tänkt att Kakan skulle vara hennes tilltalsnamn men det har ingen avgörande betydelse för Skatteverket som säger nej till att ordet Kakan får ingå i hennes namn överhuvudtaget.

Familjen Ericson är besviken.

–  Jag förstår också att det kanske inte är så roligt att heta Kakan om man inte valt det själv, men nu var ju inte vår tanke att göra det till ett tilltalsnamn. Nu får Kakan leva vidare som ett smeknamn inom familjen, säger mamman.

ANALYS

Lagen om personnamn från 2016 säger följande om opassande förnamn enligt paragraf 28:

§ 28: Som förnamn får endast förvärvas ett namn som inte

1, kan väcka anstöt,

2, kan antas leda till obehag för den som ska bära namnet, eller

3, av någon annan anledning är olämpligt som förnamn.

Foto: J. Applegate

[yop_poll id="762"]